11 Rare mensen in de Gym

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

In 2002 zette ik mijn eerste rasse schreden in wat toen nog een sportschool heette. Rare naam eigenlijk, maar als je terugkijkt was alles raar: al die rare apparaten, rare eiwitshakes, rare supplementen en rare groepslessen. En hele rare mensen! En het is er niet veel beter op geworden. Sterker nog: meer dan 10 jaar later is fitnessland ontploft en zijn er all inclusive gyms (met stomerij service, natuurlijk), doe-het-zelfgyms en alles wat daar tussen en omheen ligt. Sportscholen bestaan nog steeds maar er zijn nu fitness clubs, healthclubs, boxes en home gyms. Iedereen ‘doet aan fitness’ en we zijn allemaal hartstikke gek geworden en lopen er voor joker bij. In de sportschool is de wereld compleet anders dan daarbuiten.

In mijn loopbaan als sporter en trainer ben ik veel rare snuiters tegengekomen en ben ik er zelf veel geweest. Maar deze basiself zijn met het meest bij gebleven:

1. De Snor

De nestor van de gym. Zag zijn lidmaatschapsgeld van 6 gulden en een bos wortels naar €59,95 per maand gaan. Traint al 28 jaar met dezelfde trainingspartner. Draagt ouderwetse fitnessbroeken en soms een fanny pack. Leest vakliteratuur zoals Muscle&Fitness, Flex en No Nonsense. Favoriete oefening: iets met binnenkant borst op de Smith Machine. Is er niet vies van om ongevraagde adviezen te geven.

Je moet die stang even wat breder vastpakken.

2. De Bezetter

Zorgt met z’n bidon, handdoek, uitgeprint trainingsschema en zijn eigen bips er voor dat er op maandagavond maar liefst 4 apparaten tegelijk worden geclaimd. Wordt boos als je je oefening wilt doen. Heeft overigens ook altijd alle dumbbells van 10-18kg naast zich liggen.

Ik was hier bezig!

3. The Mentally Prepared

Vinkt u even af? Leeftijdscategorie 14-18, zaalvoetbalschoenen, voetbalshirt en een petje. Vaak in groepjes van 3. Door alvast breed te lopen breiden ze hun geplande forse lichaamsbouw alvast voor. Mentaal zit het dus goed. 1 van de 3 blijft hangen en groeit uit tot het geliefde Cornettovorm schoonheidsideaal.

Vandaag gewoon weer borst en buik trainen?

4. De Fanatieke Nietskunner

Extreem gemotiveerd, maar doet al jaren elke dag dezelfde oefeningen. Bang voor veranderingen.

Dit is mijn vaste rondje.

5. Vrouw in Yogabroek


Zijn zich ervan bewust dat ze knap zijn en doen vooral buikspieroefening en kick backs voor de spiegel in zo weinig mogelijk kleding op een mat met zoveel mogelijk toeschouwers. Krijgen gratis personal training en maken oogcontact op de abductor. Hebben overigens wel een standaard geïrriteerde uitdrukking.

Ik voel me altijd zo bekeken.

6. De Natte Tosti

Gasten die na hun uur spinning met hun kletsnatte strakke broek de gym binnenwaggelen op hun fietsschoenen. Hebben opvallend vaak een bierbuik maar voelen zich de koning van de gym, omdat ze twee trainingen achter elkaar doen, maar hebben het gewoon kut thuis. Drinken koffie met hun fietssekte en laten een zoutwaterprint achter op de leren stoel in de lobby.

Niet gezweet is niet gesport.

7. Adriaan


Into calisthenics en doet vooral handstanden, pull ups, acrobatendingen op bosuballen en andere apekooioefeningen. Je hoopt altijd dat ie met die kettlebell van die swiss bal af dondert.

Doen we vandaag gewoon weer jumping handstand push ups op een bosu?

8. De Cornetto


Overbelezen type die nog steeds denkt dat de eiwitshake binnen 30 minuten na de training moet worden gedronken. Neemt een shitload aan supplementen maar vergeet dat de juiste training vooral veel zoden aan de dijk zet. Traint alleen, traint fanatiek en dringt zijn idealen op aan anderen. Ziet zichzelf als pro bono personal trainer. Vooral voor vrouwen in yogabroeken. Groeit uiteindelijk uit tot type 1 met snor.

Ik neem vooral snelle eiwitten met extra isolaat.

9. De Hardlopert

Komt alleen om van de loopband gebruik te maken. Blijft uren rennen. Heeft een klantenkaart bij Run2Day. Begrijpt krachtsporters niet. Geen idee waarom deze persoon een abonnement heeft.

Een dag niet gerend is een dag niet geleefd.

10. De Spontane Student


Komt met zijn katerharses binnen. Vindt vertrapte All Stars met biervlekken prima sportschoenen. Het T-shirt van het ontgroeningsweekend in 2008 is zijn favoriete gymoutfit. Het bezoek aan de gym is een excuus om weer bier te drinken.

Ik probeer 3 keer in de week te gaan.

11. De Echt Lederen Handtas

Deze vrouw gaat wel heel erg vaak naar de gym.

Mid-40, heeft de gym zelf nog nooit gezien, maar ligt iets te graag onder de zonnebank.

Even wat vitamine D pakken.

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek