10 adviezen aan de 10 jaar jongere ik

Hier was ik natuurlijk op zoek naar 10 tips

Ik ben 31 jaar oud en dan ben je in theorie een oude vent. En verstand komt met de jaren, dus ik realiseer me steeds dat ik dingen veel beter, eerder en anders had kunnen doen. Sterker nog, ik ben zelfs zo’n oude vent dat ik een lijstje heb gemaakt van 10 dingen die ik de 21-jarige ik op het hart had willen drukken.

Vooral ook omdat dit soort lijstjes goed werken. En onderaan staat een advertentie van m’n boek, dus dat is een mooie call-to-action.

Dat lijstje is dus natuurlijk helemaal niet voor mezelf, maar stiekem voor mensen die ongeveer zo oud zijn en even wat motivatie nodig hebben. Als ze ergens over twijfelen, dan zien hoe awesome en stoer ik nu ben, en dan beter hun beslissing kunnen nemen.

Hoewel twijfelen altijd nodig is.

1. Grow a pair

Sowieso de belangrijkste reminder. Als ik niet zo’n ingetogen, bange, onzekere halve puber was geweest op mijn 19e was ik waarschijnlijk gewoon direct gaan studeren wat ik eigenlijk wilde, was ik gaan werken bij een bedrijf waar ik mijn kwaliteiten tot uiting kon brengen en kon ik fatsoenlijk communiceren met mensen in de echte wereld.

2. Pak het vliegtuig

Op mijn 19e had ik slechts 1 vliegreis gemaakt en het zou nog even duren voordat ik de smaak te pakken had. Nu probeer ik zoveel als mogelijk weg te zijn. Naar nieuwe plekken, of bewezen topplekken zoals Kaapstad. De wereld is out there. Ga het zien. Drie weken aan de andere kant van de wereld is goedkoper dan twee weken zuipen in Lloret de Mar.

3. Grow a pair

Even serieus man. What the fuck was je aan het doen op je 19e?

4. Stop er mee

Ik heb 7 jaar gestudeerd en 3 diploma’s behaald. En nu? Nu heb ik een studieschuld en heb ik mijn diploma nog nooit ergens hoeven laten zien. Het enige wat mijn diploma’s doen is gewicht veroorzaken tijdens verhuizingen. School is onzin en leraren zijn stom. Als ik écht direct was gaan doen wat ik wilde, was ik nu allang de president van de wereld. En Mars.

Nu duurt dat nog even.

5. Iedereen is idioot, behalve jij

Heeft ook te maken met punten 1 en 3, maar na 31 jaar kan ik toch met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk concluderen dat ik altijd gelijk heb en de wereld volkomen idioot is. Op het eind hou je toch het meeste van jezelf. Egoïsme is een groot goed. Dat zou je moeten koesteren.

6. Twijfel altijd

Ja ik had een sapjesbar. Ja, ik dacht dat zuivel de duivel was en brood de dood. En ik deed aan hardlopen. Kun je nagaan. Ik was ergens van overtuigd, en dat is het stomste wat je kunt doen. Nu twijfel ik aan alles en weet ik dat ik weet dat ik niet alles weet. Laat staan kán weten. Dat zouden meer mensen moeten weten. Er is geen waarheid.

7. Consistentie is de sleutel tot succes

Ga iets doen en doe het voor altijd. Maar alleen als het iets bijdraagt aan de wereld. Niet als de enige uitkomst ‘op vrijdag naar de camping’ is.

8. Say no more

Deze regel is expres in het Engels opgeschreven omdat ie zo mooi ambigu is. ‘Zeg niet meer dan nodig’ en ‘Zeg vaker nee’. Hou je muil waar nodig en zeg nee tegen dingen die je niet wilt doen en je niet beter maken. Egoïsme is nog steeds een groot goed.

Als ik een tattoo laat zetten, wordt het de tekst SAY NO MORE. Maar aan de andere kant heb ik geen tattoo nodig om drie woorden met in totaal negen letters te onthouden.

9. Het ligt altijd aan jezelf

Zowel succes als falen zijn áltijd terug te herleiden naar je eigen acties. Geluk, salaris, bereik, relaties, reizen, je omgeving, je fysiek, je mentale gesteldheid, of je zichtbare buikspieren hebt en of de wereld je leuk vindt of niet. Het ligt alleen maar aan jezelf en nooit aan iemand anders.

Nee. Nooit.

10. Uiteindelijk komt alles goed

Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt is in Thailand op mijn 20e op taxiscooters door ladyboys achterna worden gezeten terwijl ze hun schoen met stilettohak boven hun hoofd zwaaiden. En zelfs dit verhaal is verzonnen, omdat ik hier niet eens bij was maar lekker lag te pitten in een hutje aan zee voor een paar euro per nacht. Alles komt goed. En in de meeste gevallen is alles al goed, maar zeik je gewoon teveel.

Oja, nu moet ik natuurlijk vragen wat jij aan je jongere zelf zou adviseren, maar dat interesseert me echt geen reet.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comments (3)

  1. Technisch gesproken zijn het zelfs maar acht letters. Maar vooruit.

  2. 2. Pak het vliegtuig naar Italië en drink daar je cappuccino

  3. Kan ik dit ook liken? 🙂

Comments are closed.