Afvallen doe je in de bibliotheek

Check m'n wekelijkse Zondag Update en schrijf je ff in

Er is altijd die betweter die hoofdschuddend bij een buikspierkwartiertje staat te zuchten en vindt dat abs are made in the kitchen en dat plaatselijke vetverbanding niet bestaat. Deze betweter verzamelt daarmee natuurlijk flink wat stickers voor in zijn fitnessschrift want hij heeft in principe gelijk, maar het ligt nog wel even iets genuanceerder.

Dezelfde stuurman aan wal vertelt ons trouwens ook dat zichtbare buikspieren bij een magere man net zo min een verdienste zijn als borsten bij een dikke vrouw. Ook hier verdient hij weer twee stickers voor en zijn spaarkaart voor Het Grote Onnozele Fitness Quotes Handboek Pocket Editie is bijna vol.

Als je als doel hebt het ontwikkelen van zichtbare buikspieren, of aarzelende buikspieren die slechts bij strijklicht en het juiste Instagramfilter iets zichtbaar zijn (zoals bij ondergetekende), dan is de keuken niet je beste vriend, maar de bibliotheek.

Abs are made in the kitchen is zo’n term die duidelijk wil maken dat voeding een belangrijkere factor is dan training voor het zichtbaar maken van buikspieren of, in een wat ruimere opvatting, het verlagen van het vetpercentage. Dat is een quote die houd snijdt, maar niet echt dik hout. De suggestie wordt gewekt dat er voedingsmiddelen zouden bestaan die zorgen voor buikspieren, of voor een lager vetpercentage. En dat is niet waar. Er zijn geen vetverbrandende voedingsmiddelen. Er is geen gojibes op aarde die zorgt voor een energietekort.

Wat hier belangrijk is—maar u weet dat al en de stuurman aan wal vast en zeker ook—is dat voedsel op zichzelf geen effect heeft op het verlagen van het vetpercentage. Het is iets complexer. Dat wát je eet heeft pas effect als het samen met de rest van je inname minder energie levert dan je verbruikt (bijvoorbeeld tijdens een buikspierkwartier). Het is van belang dat je weet hoe afvallen werkt en niet hoe je een eiwitrijke cake maakt.

Abs are made in the library.

De belangrijkste stap is wat mij betreft het verzamelen van kennis. En als je tijdens het lezen nou even niets in je mond stopt, scheelt dat ook weer.

Suggesties

Hey ik heb ook een Podcast