Alle dingen die kunnen

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Het moet maar eens afgelopen zijn met al die ongezonde etenswaren die je op het station kan kopen…Gerard de Vries met z’n verdrietige hoofd

Deze quote las ik op Spitsnieuws.nl. Het betreft een quote uit de Telegraaf van Gerard de Vries van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, die vindt dat we gezonder moeten (kunnen) eten op NS-stations.

Deze, wellicht op het eerste gezicht hout snijdende, quote wil ik graag met u bespreken, want ik vind ‘m heel erg slap en ruggengraatloos.

Het moet maar eens afgelopen zijn klinkt als een moeder die ten einde raad is. Alsof er een situatie is die niet langer zo door kan gaan.

De Vries heeft het over het feit dat er te weinig mensen fruit eten en dat voedselproducenten hun voedsel zo lekker mogelijk maken zodat er meer wordt verkocht. Dat laatste vind ik een prachtig excuus (sarcasme). Voedselproducenten zijn vanwege deze (volledig logische) strategie in de publieke opinie plotseling de duivel, terwijl iemand die toevallig door middel van een gewaagd ontwerp veel te veel geld kan vragen voor een comfortloze stoel opeens kunstenaar is (en wordt geïnterviewd door alle interieurbladen), in plaats van te worden afgeschilderd als een sluwe laffe manipulerende geldwolf.

Het moet maar eens afgelopen zijn impliceert hopeloosheid.

…met al die ongezonde etenswaren is bijzonder generaliserend. Gezondheid is een mening en waar inderdaad een kroket voor velen niet verstandig is, zijn er mensen die prima dagelijks frituursnacks kunnen eten en alsnog veel gezonder kunnen zijn dan bankaardappelen (coach potatoes klinkt mooier). Gezonde etenswaren kun je niet duiden. Evenmin kun je dat doen met ongezonde etenswaren.

…die je op het station kan kopen is mijn favoriete deel van de quote. Het gebruik van het woordje ‘kan’ illustreert dat er een algemene mogelijkheid is. ‘Kan’ of ‘kunt’ maakt in dit geval niet zoveel uit, hoewel ‘kunt’ wat directer was geweest. Maar je ‘kan’ dus etenswaren ‘kopen’.

Er is dus een mogelijkheid om je portemonnee te pakken en de beslissing te nemen om geld te betalen voor een snack of maaltijd die wellicht voor jou niet zo verstandig is.

Wow, wat een mitsen en maren.

En dat is vervolgens de schuld van de NS, vindt de Vries. Wat een slappe zak zeg. De NS exploiteert met haar Julia’s en Smullersen (wat is het meervoud van Smullers?) en Kiosks veel ruimte op stations en biedt daar ongezonde voeding aan, aldus De Vries. Het staatsbedrijf zou beter moeten doen volgens hem. Wat een onzin!

Goed, je kan dus als reiziger op stations, als je wilt, voedsel kopen wat wellicht niet zo verstandig voor je is.

Wat is hier het probleem?

Je kan als veertigjarige vrouw je haar ook kort laten knippen en een felrode lok laten verven bij de kapper. Je kan ook als volwassen vent Uggs kopen. Je kan ook een gewei boven je reet laten tattooeren. Je kan twintig jaar lang naar dezelfde camping gaan en je eigen aardappelen meenemen.

Het moest maar eens afgelopen zijn met alle dingen die je kan doen.

Laten we met z’n allen naar Noord-Korea verhuizen. Doei.

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek