Over m’n nieuwe boek Autonomie

Autonomie boek

Ik schrijf een nieuw boek en dat heet Autonomie. Het gaat, misschien niet heel verrassend meer, over autonomie. Want dat is belangrijk. En dat vinden te weinig mensen.

Autonomie ligt zo ongeveer op de grens van zelfstandigheid, individualisme en zelfvertrouwen. Een soort drielandenpunt dus. Maar dan zonder toeristen en in de weg fietsende wielrenners. Het is niet een mindset, niet een gedachte, niet een product en ook niet een illusie. Maar wat het wel is, weet ik niet precies. Daarom schrijf ik een boek.

Dat boek komt pas in 2019 uit hoor. Want ik ben geen wetenschapper en/of hoogleraar en ook niet een oude man met veel levenservaring. En ik ben ook niet superautonoom. Maar ik denk dat dat niet erg is en dat ik over een jaar wel meer weet.

Dus koop alvast m’n boek.

Autonomie kun je ongeveer overal in je leven tegenkomen en het kan je ook ongeveer overal in je leven helpen.

Het boek bestaat voorlopig uit de volgende hoofdstukken:

Haast — over tijd

In dit hoofdstuk lees je over de onzin van langetermijnplannen, persoonlijke doelen, wekkers, kantooruren, agenda’s, de 9-tot-5-mentaliteit, de geen 9-tot-5-mentaliteit, schoolvakanties en rennen voor de trein.

Eigenlijk alles waardoor je een besef van haast krijgt. Haast is haast nooit nodig namelijk.

Werk lozen — over moderne slavernij

Premier Rutte vindt het zonde dat de ruiten van het huis van hardwerkende mensen worden ingegooid. Ik zou het erger vinden als ruiten van niet echt hard werkende mensen zouden worden ingegooid. Hard werken is namelijk voor idioten.

Dit hoofdstuk gaat over hoe lachwekkend de term ‘human resource management’ is. En waarom deze term bevestigt dat je een slaaf bent (tenminste als je je met je functietitel voorstelt aan vreemden).

Memphis — over het individu en het collectief

Sommige voetbalsupporters geven voetballers een duw als ze ontevreden zijn. Dat is niet echt autonoom. Andere supporters vinden dat voetballers in hun vrije tijd geen hoed op mogen. Dat is niet echt autonoom. Weer andere mensen zetten in hun Twitterbio dat ze tweeten op eigen titel. Die disclaimer is ook niet echt autonoom.

En dit hoofdstuk gaat ook over waarom de meeste excuses geen excuses zijn.

Troep — over spulletjes

Dit hoofdstuk gaat over hoe bezit te vergelijken is met omroepinstallaties op vliegvelden. En niet over minimalisme maar over suboptimalisme.

1 + 1 = 1,5 — over relaties

Relaties moeten nooit een einddoel zijn. Als twee mensen in een relatie beiden niet echt beter worden én die relatie ook niet, dan wordt daar dus letterlijk niemand beter van. Ja, misschien relatietherapeuten.

Dit geldt overigens niet alleen voor romantische relaties. Ook tussen vrienden, op werk en tussen familieleden ontstaan toneelstukken met ontevreden acteurs met geen duidelijk waardevol eindproduct.

Die any benefit approach voor relaties is eng. En niet noodzakelijk. Dus blijf autonoom.

API’s kijken — over robots

Robots en algoritmes bepalen steeds meer wat we doen en hoe we ons moeten gedragen. Daar worden steeds meer mensen boos over (bijvoorbeeld op Facebook) en dat heeft duidelijk met het inperken van autonomie te maken.

En hoewel robots het leven in een samenleving makkelijker maken, is het maar de vraag of je als individu daar werkelijk zo vaak wat aan hebt. Het is namelijk als Uberchauffeur fijn dat er een algoritme precies laat zien waar je iemand moet ophalen en naar toe moet brengen via welke weg en omleidingen en dat je geen geldtransacties hoeft te doen, maar is vrijwel nergens meer over nadenken wel zo fijn?

De grote controverse is dat taxi- en Uberchauffeurs hun werk roemen vanwege de hoge mate van autonomie, maar is dit wel werkelijk zo? En als het niet is, is het dan erg dat de werkelijke mate van autonomie veel lager is dan de ervaren autonomie?

In het leven zijn er twee mogelijkheden: of je doet werk waarbij je bepaalt wat robots doen, of je werkt op basis van wat robots je vertellen. Die eerste groep wordt steeds kleiner en die tweede steeds groter.

Dieetsatire — over gezondheid

Diëten werken niet omdat ze rigide zijn. Bij gebrek aan autonomie ga je op den duur niet meer luisteren of rebelleren. Dat is goed, maar niet als wel overal voedsel beschikbaar is en het ook niet zo duur is. Dan is het resultaat obesitas. Vaak.

‘Het beste dieet is het dieet dat je kunt volhouden’. Ja, dat klinkt wel heel mooi, maar in theorie kun je ieder dieet volhouden. Beter is het dieet dat je autonomie niet aantast. Dus het dieet waarin je zelf kunt kiezen en controle behoudt.

Ongezond leven en ongezond zijn tasten je autonomie ook aan. Door ziekte word je afhankelijk van zorg (en dus van anderen). Verslaving maakt je afhankelijk van producten. Weinig kennis over voeding en hoe producten kunnen worden gecombineerd tot een maaltijd, zorgt voor eenzijdig eten en afhankelijkheid van bepaalde producten. Naast het feit dat een eenzijdig dieet ongezond kan zijn, is productafhankelijk niet autonoom.

Clickbait – over aandacht

Aandacht is één van de belangrijkste valuta in deze wereld. Het boeit niet echt of iets klopt, als het maar wordt gelezen of gezien. Want dan is er geld (hierover in een ander hoofdstuk meer) te verdienen. Dit is dus ook waarom mensen volgers, likes, comments, streams, hun eigen boeken kopen. Geld wordt ingeruild voor (geveinsde) aandacht.

Er wordt gevochten om je aandacht. Vooral door bedrijven die je troep willen verkopen. Je kunt je daar tegen wapenen, maar het is niet zo heel gemakkelijk. In dit hoofdstuk leer je om te stoppen met e-mailen, waarom Facebook en Google zo kut zijn, waarom Gary Vaynerchuck ongelijk heeft (maar dat komt misschien wel in ieder hoofdstuk terug), waarom je geen nieuws moet lezen en waarom je in de rij bij de supermarkt niet op je telefoon moet kijken maar moet ademen.

Nouja, je moet niks. Ook niet van mij.

Waarde — over geld

Het is prima dat we geld hebben afgesproken als universeel ruilmiddel, maar het wordt wel steeds kutter dat banken daarbij nodig zijn voor transacties. Niet alleen omdat er op zaterdag en zondag geen transacties worden gedaan, maar vooral omdat het niet nodig is. Daarom bestaat er dus ook een bank als bunq en zijn er meer dan 1500 cryptocurrencies.

Sowieso lijkt geld het belangrijkste goed op aarde. De werkgever wordt bijvoorbeeld vereerd omdat deze ‘het salaris betaalt’ en daarom stellen velen van ons zich voor als <functietitel> op verjaardagen, maar ik denk dat het concept geld niet de grote waarde moet hebben die heet nu heeft.

Tijd en denkkracht, maar vooral aandacht, zijn wat mij betreft meer waardevolle valuta. Vooral omdat dat relatief autonome valuta zijn.

Verre huizen — over plekken

Als je hoopt dat je ‘vrij mag’ van je werkgever, ga dan even na of je een leven wilt hebben waarin iemand anders bepaalt of je wel of niet vrij bent. En als je tot je pensioenleeftijd geld spaart om het dan uit te geven, ben je een medium idioot.

Misschien is dit hoofdstuk wel de conclusie. Maar dat weet ik niet. Want ik wil ook heel graag nog een hoofdstuk over de toekomst dat later homo heet.

En moet je een huis kopen of huren? Dat moet je helemaal zelf weten, maar huren is natuurlijk beter.

Oja op de definitieve cover komen zebra’s (knetter autonoom zijn ze). Maar die moet nog ontworpen worden.

Pre-order Autonomie hier. Dan krijg je iedere week updates en kun je meekijken met het hele boekproces.

Autonomie

Autonomie is de ultieme vrijheid

In 2019 komt m’n nieuwe boek Autonomie uit. Als je pre-ordert blijf je op de hoogte van het schrijfproces. En leer tegelijkertijd hoe je persoonlijke vrijheid kunt ervaren.

Pre-order nu