Zwarte bonenburgers die net echt lijken

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Dit recept kwam tot stand samen met mijn vrienden van HAK

Iedereen is tegenwoordig vegetariër en dat moet iedereen ook lekker helemaal zelf weten. Sterker nog: het kon nog wel eens verstandig zijn om wat meer plantaardig (en wat meer bonen) te eten. Voor jezelf en voor de planeet. Daar wil ik het verder niet echt over hebben. Maar het is wel waar. En ik heb altijd gelijk.

Waar ik het wel over wil hebben is het feit dat je tegenwoordig van bonen burgers kunt maken. En nee, ze smaken niet als burgers van rundvlees, maar ze smaken wel prima. En het feit dat er zoveel vezels in zitten en wat meer micronutriënten, maakt het alleen maar mooier. Dat vindt ook Saraï Pannekoek, zoals je in m’n laatste podcast hebt kunnen horen.

Natuurlijk is een burger niet het epitome van een fatsoenlijke maaltijd, maar variatie maakt het spannend. Dus deze keer maak ik, niet heel toevallig, een bonenburger met linzen en zwarte bonen uit zo’n stazak van HAK, peterselie, ui en paddestoelen (en paneermeel en van die gore smeltkaas). Want dat kan gewoon allemaal bij elkaar in een pan en dan in een keukenmachine.

Ja. Ik zou je er graag van willen overtuigen dat ‘ie bijzonder goed binnen te houden is, maar daarvoor moet je het wel zelf proberen. En als je dat niet wil proberen, moet je dat óók zelf weten.

Dan zijn er altijd nog die nieuwe kant-en-klare bonenburgers van HAK.

De wereld is zo mooi met bonen erbij.

Ingrediënten (voor 2 dubbele burgers)

  • 1 HAK zwarte bonen in stazak, van 250 gram
  • 1 halve HAK linzen in stazak (dus 102,5 gram hehehe)
  • 1 kleine rode ui
  • 50 gram paneermeel
  • 100 gram shii-take of gewoon champignons als je niet zo hip wil doen
  • een handvol peterselie
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • zonnebloemolie
  • van die witte hamburgerbroodjes
  • 4 plakjes gore smeltkaas
  • augurkenplakjes en augurkenzuur uit zo’n pot
  • 50 gram ijsbergsla (haha, ja)
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus (spreek uit: wustersaus)
  • mosterd

Bereiding

  • Doe wat zonnebloemolie in de pan en zet het vuur net iets hoger dan gewoon medium vuur
  • Doe er een stazak zwarte bonen bij en een halve stazak linzen
  • Bak lekker aan
  • Snijd intussen de shii-take in kleine stukjes en voeg die toe
  • Bak nog lekkerder aan
  • Zet apart
  • Doe de rode ui (al dan niet fijngesneden), peterselie, paneermeel en bonenshii-takemengsel in de keukenmachine en maal fijn maar niet te fijn want je wilt nog een beetje bite of niet, maar dat moet je zelf weten
  • Neem een vel bakpapier
  • Doe het bonenmengsel hier op
  • Verdeel in 4 gelijke delen en maak er burgers van
  • Bestrooi ze met wat peper en zout en paprikapoeder
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe wat zonnebloemolie in de pan en zet op medium hoog vuur (of medium hoog inductie als je inductie hebt)
  • Bak de burgers aan beide zijden goudbruin
  • Maar doe eerst de hamburgerbroodjes, overdwars doorgesneden, even een minuut of 5 in de oven
  • Doe als laatste de kaas op de burgers en zet het vuur laag
  • Oja! Meng ff de mayonaise, ketchup, worcestershiresauce en wat augurkenzuur met 50 gram gesneden ijsbergsla
  • Doe dit mengsel op het onderste deel van het broodje
  • Leg er een burger met kaas op
  • Leg daar nog een burger met kaas op
  • Beleg met augurkenplakjes (met ribbel voor extra grip)
  • Doe evt. nog wat ketchup en mosterd en doe de bovenkant van het broodje er op
  • Steek een satéprikker (dat nu feitelijk een burgerprikker heet) door de burger voor extra stevigheid
  • Lekker met een bananenmilkshake
  • Eet smakelijk
Dezelfde burger, maar dan nu in portretmodus

Dezelfde burger, maar dan nu in portretmodus

Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik ben een boek aan het schrijven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs en als je pre-ordert, neem ik je mee in het schrijfproces. Dan leer je ook nog eens hoe je een boek schrijft en zelf publiceert.

Pre-order

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek