Op bezoek bij de bonenfabriek

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met mijn vrienden van HAK en de foto’s werden gemaakt door Francesca

Een jaar geleden bezocht ik een bonenboer ergens in Zeeland. Moet je je voorstellen: Zeeland. Dat ligt nog ónder Rotterdam. Helemaal vanaf Amsterdam ben je dan toch zeker iets meer dan een uur onderweg! De zon schijnt er vaker. Er groeien palmbomen. En mensen praten er Frans. Nouja, in ieder geval onverstaanbaar. En misschien zijn het eiken.

De Zeeuwse bonenboer liet ons het veld zien (hij zei ook iets maar ik versta dus geen Frans) en we mochten voor de aardigheid ons ‘eigen’ veldje met bonen claimen (die we dan later opgestuurd kregen—de bonen, niet het veldje). Was leuk. En vooral ook geinig om te zien dat die bonen die ik in op mijn bord schep van relatief dichtbij komen. En ook al kom ik uit het landelijke Drenthe, slik ik woorden in en is mijn achternaam de Boer, ik vond het toch bijzonder, zo’n veld met zoveel bonen. Je gaat je dan toch afvragen:

Mag ik hier dronen?

Die bonenboer werkte onder andere voor HAK. Zijn bruine bonen drogen eerst in de peul op het land, na de oogst worden ze nog iets verder teruggedroogd om vervolgens in de fabriek in Giessen te worden geweld (dat is vanaf daar wel om de hoek), verder verwerkt en in een pot gestopt. In de HAK-fabriek.

Die HAK-fabriek bezocht ik ook, een paar maanden geleden. Op uitnodiging van HAK natuurlijk (niet dat ik daar in een overall ongevraagd even kwam buurten en irritante vragen kwam stellen), want ik werk al meer dan twee jaar met ze samen (dat wil zeggen: ik post de hele tijd bonenburgers, bonenschotels en bonenpizza en vertel hoe awesome bonen zijn). Met veel plezier overigens. Want bonen zíjn awesome. Ik leer jullie natuurlijk al honderden jaren dat je losse producten niet mag of moet ophemelen of afbranden, maar bonen zijn een prima toevoeging aan je eetpatroon: eiwitrijk, vezelrijk, caloriearm, goedkoop, meestal lokaal geproduceerd (Zeeland is net even wat dichterbij dan Nieuw-Zeeland), voedzaam en veelzijdig. Want je kunt er bijvoorbeeld bonenburgers mee maken. Of pizza. Dus hup: vaker bonen eten. Minder vaak chocoladetaarten eten. Topkeuze. Hoef je ook minder vaak een nieuwe broek te kopen.

Altijd camerabewust

Altijd camerabewust (ook met baardnet)

In die bonenverwerkingsfabriek in Giessen leerde ik over bonen en over hoe je bonen langer houdbaar kunt maken. Dat was een ingewikkeld verhaal met verhitten en wecken en potjes en dekseltjes. Maar eigenlijk ook weer niet zo lastig: door verhitting en vacuüm worden bonen langer houdbaar gemaakt én blijven vitaminen en mineralen behouden.

Vet shot, Francesca

Vet shot, Francesca

Oeps, per ongeluk niet op selfiecamera

Oeps, per ongeluk niet op selfiecamera

En al die potjes met bonen werden in een groot magazijn opgestapeld. Zoveel! Je gaat het je dan toch afvragen:

Is er ooit een vorkheftruck tegen zo’n stapel aan gereden en vervolgens een domino-effect veroorzaakt en dat er dan miljoenen potjes kapot zijn gegaan?

Het saaie antwoord was ‘nee’, en dat neem ik dan maar uit duurzaamheidsoverwegingen aan.

Veel

Veel

In de fabriek werd ons geleerd dat van de peulvruchten de kapucijners en bruine bonen van HAK uit Nederland komen en dat is niet alleen handig omdat het dan vers blijft zodra het een potje in gaat, maar ook vooral omdat dingen van dichtbij logisch en minder milieubelastend zijn.

En dat maakte me blij.

Dus nu zijn er ongeveer honderdvierenveertig redenen om bonen van HAK te kopen.

En één daarvan is dus dat je minder vaak een nieuwe broek hoeft te kopen.

Groetjes!

Groetjes!

Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel nu

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek