Brood is hartstikke gezond

Brood is hartstikke gezond

Er was geen andere reden om de Vrouwbijlage van de Telegraaf te lezen dan het prettige hoofd van Claartje op de cover. Maar ik kreeg er al snel spijt van.

Claar, je bent hier veel knapper dan in het echt

Veel knapper dan in het echt, Claar

In het met blijkbaar volledig willekeurige letters bedrukte vod beschreef iemand (doet er niet toe wie, maar het was gelukkig niet Claartje) een situatie waarin een modellencoach met zijn ogen rolde toen een model in spe een boterham at. Als ze model wilde worden, moest ze dat nooit meer doen, aldus die coach. De auteur van het artikel vond het een belachelijke situatie, want een boterham was hartstikke lekker en gezond.

Maar zowel die modellencoach als de auteur hebben ongelijk.

Want geen enkel product is op zichzelf gezond. Nooit.

Wanneer kappen we nou een keer van het gebruiken van de term gezond voor losse producten. Waarom denken we nog steeds dat een bloemkool gezond is maar een blikje Coca-Cola Light niet? Waarom moeten we blijkbaar ongezonde frikandellen speciaal en Gin en Tonic de volgende dag balanceren met een salade (in theorie dan, in de praktijk balanceren we het mooi met een gulle donatie aan thuisbezorgd.nl).

Nee, die boterham is niet ongezond. Die boterham is ook niet gezond. En de volkorenboterham met biologische kipfilet is ook niet gezonder dan een witte boterham met hagelslag.

Weet je waar het om gaat? Om iets waar vrijwel niemand meer zicht op lijkt te hebben: de lange termijn.

Hoe jij en je bestek zich gedragen over een langere periode. Dus netto genoeg vitaminen, mineralen, vezels, vetten, eiwitten, koolhydraten, alcohol, plezier, smaak, gezelligheid, kosten, gemak, mondgevoel, honger, dorst, verzadiging en Oreokoekjes zodat je blij genoeg bent met jezelf en je doel bereikt, blijft bereiken, gaat bereiken of zal blijven bereiken, als je een doel hebt tenminste.

En anders boeit het geen reet.

Het enige probleem is dat we een verstoorde relatie hebben met eten. Misschien is dat wel ongezond.

En als we ons dat realiseren, dan is een boterham niet gezond maar ook niet ongezond. En dan bestaat zondigen ook niet.

Je bent pas gezond als je het woord gezond niet meer gebruikt.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comments (2)

  1. Gewoon je gezonde verstand gebruiken dus…

  2. Angelique

    En op die manier verander je zo’n beetje niets in 10 jaar 🙂

Comments are closed.