Coeliakie

Ik zou me geen zorgen maken als ik dit zou moeten missen.

Toen ik 10 jaar geleden in een restaurant werkte, hing er op het mededelingenbord in de keuken een heel klein vergeeld papiertje met informatie over coeliakie (glutenallergie): welke gerechten en ingrediënten wel toegestaan waren en welke niet. Toen wist überhaupt niemand wat gluten waren, laat staan hoe je coeliakie uitspreekt.

10 jaar later is het zo’n breed uitgemeten onderwerp dat ik zelfs mijn publiek ben gaan minachten. In mijn artikel over glutenvrij eten vergat ik even te vermelden dat ik heus wel weet dat er mensen zijn met coeliakie die dus maar beter wel gluten kunnen vermijden. Mensen voor wie die glutenvrije maaltijd in het vliegtuig bedoeld is (hoewel die maaltijd ook voor mij was bedoeld aangezien ik het had aangevraagd zonder een glutenallergietest van tevoren af te moeten leggen). Uw jolige schrijver wekte wellicht de indruk dat hij die kennis niet had en eraan voorbijgaan was dus onzorgvuldig.

Mijn oprechte excuses aan een ieder met coeliakie die zich persoonlijk in de zeik genomen voelt.

Het argument dat door mensen zoals ik mensen met coeliakie niet serieus worden genomen durf ik te betwisten. Juist door de enorme hype er omheen zijn er zich steeds meer mensen van bewust en is de keuze in glutenvrije producten reuze. Je zou de hype (en mijn artikelen erover dragen daar aan bij) misschien ook kunnen omarmen in jouw zoektocht naar glutenvrije opties en mogelijkheden.

Dat ik schrijf dat mensen glutenallergie veinzen is toch slechts een indicatie dat coeliakie serieus genomen moet worden?

Verwensingen dat ik een week coeliakie zou moeten krijgen en dat ik me de ogen uit mijn kop zou moeten schamen laat ik maar even voor wat ze zijn, hoewel ik nu wel vurig hoop dat degenen die mij dat toewensen geen coeliakie meer hebben en in plaats daarvan de hik krijgen.

Voor deze mensen is er een speciaal gedeelte op mijn website met glutenvrije recepten. Misschien een indicatie dat ik het wél serieus neem.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comment (1)

  1. Pingback: Waarom McDonald’s goed bezig is en jij niet | Jelmer de Boer

Comments are closed.