De ene calorie is de andere nog steeds

De ene calorie is de andere nog steeds

Ik ben boos. Niet omdat mijn telefoon stuk is gemaakt door een pretpark of omdat ik een vliegticket niet heb gekregen terwijl ik vernoemd ben naar een legendarische nummer 10 uit de jaren ’90 van Ajax maar om iets minder ernstigs.

Ik ben boos om het bestgelezen artikel op Blendle in de maand juli.

Nee, dat artikel gaat niet over oorlog, terreur, zelfrijdende auto’s, ontdekkingen in het heelal, Amerikaanse verkiezingen, Olympische spelen of Pokémon Go maar over calorieën.

Wat ben ik blij dat ik een healthbloggertje ben en mensen hier zo druk om maken. En ik ook.

In mijn boek Eet Taart, Krijg Een Sixpack (reserveer nu op datkutboek.nl) heet een hoofdstuk ‘De ene calorie is de andere wel’ (tenminste, als de editor dit niet een kuthoofdstuk vond en het er uit heeft gehaald). In dit hoofdstuk leg ik uit dat een calorie een energiewaarde is en te vergelijken is met een kilometer of een kilo.

En kilometer op de rug van een landschildpad is namelijk even lang als een kilometer op de achterbank van de auto van je schoonouders, ook al lijkt die laatste langer.

En je tante van 80 kilo is ook even zwaar als je neef van 80 kilo ook al lijkt je tante veel zwaarder. Maar misschien is hier sabotage in het spel.

En een calorie uit een chocoladetaart is hetzelfde als een calorie uit een wortel.

De calorie is namelijk een energiewaarde.

In het bestgelezen artikel van de maand juli op Blendle wordt beweerd dat dat niet zo is. Daarbij wordt ook vermeld dat ‘de voedingsmiddelen- en dieetindustrie’ je dat liever niet melden. En ik zie geen bronnen, maar auteur William Cortvriendt is arts en onderzoeker, dus dan zal ‘ie wel gelijk hebben.

Nee.

Ook dit artikel gaat weer voorbij aan het feit dat de calorie een energiemaat is. En er worden lukrake beweringen gedaan.

Zo wordt er gesteld dat een gram koolhydraten 4 kilocalorieën bevatten, een gram eiwitten ook en een gram vet 9 kilocalorieën. Tot zover niets anders dan waarheid. Daarna wordt beweerd dat je dit niet zomaar bij elkaar kan optellen omdat deze zogenaamde macronutriënten andere effecten op het lichaam hebben.

Dat is overigens wel waar, maar niet zo ernstig als wordt beweerd, maar dat maakt daarnaast van een calorie nog steeds een calorie. En een gram eiwitten (4 kilocalorieën) levert dus niet 2 kilocalorieën, zoals in het artikel wordt beweerd, maar nog steeds 4 kilocalorieën maar die worden anders gebruikt.

De auteur vergelijkt het met valuta: met 300 euro + 500 Britse ponden en 200 Noorse kronen bezit je niet 1000.

Dat klopt. Want 1000 is niks zonder dat er iets achter staat.

Het is echt een hele slechte vergelijking. En dat hebben jullie allemaal zitten lezen en zitten delen met je tante.

Wat je wel kunt doen, als je toch graag calorieën met valuta wilt vergelijken, is het vergelijken met US dollars, Poolse zlotys, Maleisische ringgits en Egyptische ponden. En voor het gemak even Surinaamse dollars omdat ik het ook over alcohol wil hebben.

1 dollar is namelijk ongeveer 4 Poolse zlotys, 4 Maleisische ringgits, 9 Egyptische ponden of 7 Surinaamse dollars waard.

Zo klopt die vergelijking wel. Als een US dollar staat voor een gram, een zloty voor koolhydraten, een ringgit voor eiwitten, een Egyptische pond voor vetten en een Surinaamse dollar voor alcohol. En de cijfers voor kilocalorieën.

Lees het nog maar even na. Nu klopt het wel. Maar slaat het nog steeds nergens op.

De ene calorie is de andere wel.

Je hoeft geen calorieën te tellen, maar ze tellen wel en ik smeek Jet Bussemaker op m’n blote knieën (zit in Thailand dus ik heb een korte broek aan) om iedereen in groep 1 verplicht te laten leren hoe deze simpele natuurwet en bijbehorend rekensommetje werkt zodat er niet 50 jaar later mallotige artsen en onderzoekers een vod van een artikel schrijven wat we met z’n allen gaan delen.

Dit mag je trouwens wel delen.

klootzakke

En hier is een foto van mijn hoofd toen ik dat artikel op Blendle las:

Ik ben boos

Ik ben boos

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu