De feboïsering van de samenleving

Groot, lomp, harig en toch willen miljoenen mensen me knufflen

Vroeger, ik heb het over 15 jaar geleden, waren er mensen in mijn omgeving die sushi aten. Plakrijst met rauwe zalm, wasabi en sojasaus. Vonden ze lekker. En hip. En tof.

Ik niet.

Ik lustte geen rauwe zalm. Ik was immers geen grizzlybeer.

Nu, 15 jaar later, is alles anders. Maar dat ligt niet aan mezelf. Hoewel ik inmiddels wel groot, lomp en harig ben en tóch miljoenen mensen met me willen knuffelen, ben ik nog steeds geen beer. En lust ik nog steeds geen rauwe zalm.

In die kleine 15 jaar ben ik misschien veranderd, maar sushi zelf ook. Er is een kleine sushirevolutie geweest. Van een mager, sober en voedzaam gerecht naar ‘gefrituurd met mayo’.

Ik ben iedere keer weer blij als de wereld een stukje beter wordt.

Een tijdje geleden kreeg ik het volgende op mijn bord in een sushirestaurant: in beslag gefrituurde rijstrol met daarin een al gefrituurde garnaal, met mayonaise én van die gefrituurde korrels (die tegenwoordig op alle sushi zitten en waarvan ik vermoed dat het een overblijfsel is uit de Febofrituur).

Een baksteen van een gerecht.

Sushi.

Teringlekker.

Ik had het natuurlijk kunnen weten. Op het moment dat we met onze Hollandse prakmentaliteit wasabi door de sojasaus gingen roeren (ja, ik heb het tegen jou, lezer) ging het natuurlijk al helemaal mis. De stap naar de tube mayonaise op tafel is dan snel gemaakt.

Sushi in Nederland. Gedoemd om te mislukken.

Confucius zal zich omrollen (snap je ‘m?) in zijn graf. Zijn ‘hara hachi bu’ (of ‘eet tot je voor 80% verzadigd bent’) is veranderd in all-you-can-eat concepten met de goedgekozen naam Sumo.

Net zo min als iets met ananas de naam Hawaii moet krijgen, vind ik dat iets in een rijstrol automatisch sushi is.

Het is eigenlijk best jammer dat de feboïsering met sushi moest beginnen, want volgens mij zijn er andere gerechten die er meer baat bij hebben om gefrituurd te worden. Ik noem een hutspot, witlof, erwtensoep en bounty’s.

De feboïsering van onze samenleving is trouwens alleen maar mooi. De oplossing voor alle problemen:

Smaakt het niet, flikker het in de frituur en doe er mayo op.

Wat mij betreft ook een prima slogan voor de Febo. En Sumo.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu