Drentse curry

Ik was in 2016 in India en dat was niet mijn favoriete land. Ik weet niet precies hoe dat kwam maar twee ingrediënten van m’n ongenoegen waren troep langs de weg en zwerfkoeien. Maar daar wil ik het niet over hebben (je kunt er hier trouwens meer over lezen, als je dat zou willen). Ik wil het hebben over de Indiase keuken.

India is een land van meer dan een miljard inwoners en een oppervlakte van weet ik veel hoe groot en bevat allemaal klimaten en culturen dus ‘de Indiase keuken’ is eigenlijk best een stomme term. Maar ik kom uit Drenthe en weet niet zoveel, dus ik eet de ene dag Chinees en de andere dag Indiaas (en soms patat).

In India deed ik een kookcursus omdat Indiërs (oja, ik heb maar besloten te blijven generaliseren) fantastisch kunnen koken. Eigenlijk kan iedereen op de wereld dat, behalve Duitsers, Nederlanders, Engelsen en Amerikanen. Oja en Brazilianen natuurlijk. Deeg met kaas is níét een categorie die je moet koesteren. Dios mio zeg.

Maar Indiërs kunnen dat wel, dus ik wilde dat leren. En daarom deed ik die kookcursus. In Goa. Dus ik vermoed dat ik Goaans voedsel heb leren bereiden. Nouja leren, ik heb een cursus van een paar uurtjes gedaan dus eigenlijk kan ik er niet zoveel van. Vooral ook niet omdat ik echt een dag na de kookcursus m’n schriftje met aantekeningen kwijt ben geraakt (argument voor digitaliseren van je leven) en ik dus maar uit m’n hoofd moest koken. Gelukkig had ik wel bij de kookcursusleidster een aluminium blik met allemaal Indiase kruiden gekocht (want die heb je bij de Jumbo natuurlijk niet) en had ik wat dingen onthouden. Bijvoorbeeld dat je allemaal kruiden bij elkaar moest gooien en roomboter moet gebruiken.

Dus nu kan ik precies één Indiaas recept maken, waarvan ik zeker weet dat er in India geen slagroom in hoorde maar slagroom is life (dit is een semantische overdrijving) en zeker in combinatie met kipdijfilet en roomboter. En die eerder genoemde ‘kruiden’.

Dus zonder verdere aarzelingen en zijwegen, presenteer ik je graag het recept voor iets wat ik maar in alle bescheidenheid Drentse Curry heb genoemd. Omdat ik echt geen flauw idee heb wat voor soort het echt is.

Het is in ieder geval tering lekker.

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet
  • 3 grote uien
  • 5 teentjes knoflook
  • gember, weet niet hoeveel
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel rode peperpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 0,5 theelepel komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel honing
  • 150 ml slagroom
  • 50 gram boter
  • 5 tomaten
  • 3 blaadjes laurier

Bereiding

  • Smelt wat boter in een pan op laag vuur;
  • Snijd de ui, knoflook en gember fijn (bijvoorbeeld in een keukenmachine) en doe dat in de pan;
  • Voeg alle kruiden maar direct toe want het maakt niet zo heel veel uit allemaal;
  • Zorg ervoor dat je kipdijfiletblokjes hebt gekocht en anders moet je ze even snijden;
  • Voeg de kip toe aan het ui- en kruidenmengsel als dat een minuut of 5 heeft lopen zachtjes bakken en er iemand in de kamer heeft gezegd ‘ooh het ruikt nú al lekker’;
  • Snijd de tomaten in blokjes, maar pas nadat je de groene stukjes waar het kroontje (heet dat bij tomaten zo?) heeft gezeten hebt verwijderd. Kan ook in een keukenmachine, natuurlijk;
  • Voeg het tomatenmengsel toe aan de pan;
  • Schenk er ook direct maar de slagroom bij;
  • Dit mengsel moet zeker 2 uur pruttelen op een zacht vuur dus nu kun je allemaal andere dingen gaan doen maar je moet wel iedere 20 minuten even roeren;
  • Op het eind kun je eventueel nog wat slagroom toevoegen en natuurlijk een hele bos fijngehakte koriander, tenzij je tot die 8% van de mensen (met een opvallend brutale mond) behoort die koriander niet lekker vindt;
  • Het gerecht is lekker met basmatirijst dus dat kun je nu ook wel even maken;
  • En het is helemaal lekker met raita, wat je (volgens mij) maakt van 250ml yoghurt, een halve geraspte en uitgeknepen komkommer en heel wat fijngesneden muntblaadjes en peper en zout, door elkaar geroerd;
  • Voor het opdienen pak je een bord en verdeel je de rijst, curry en raita in gelijke delen op het bord zodat je steeds een hapje uit het midden kunt nemen en dan alle smaken tegelijk in je mond hebt;
  • Eet smakelijk en gebruik #drentsecurry als hashtag om dit succes met elkaar te delen.

De eerste die dit maakt mag d’r/z’n foto hier hebben staan.

Thuisblijven is Duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik ben een boek aan het schrijven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs en als je pre-ordert, neem ik je mee in het schrijfproces. Dan leer je ook nog eens hoe je een boek schrijft en zelf publiceert.

Pre-order