Ik wil een eigen huis kopen maar weet niet hoe het moet

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Deze post is gesponsord door m’n vrienden van Vereniging Eigen Huis

Ik sta op een vrijdagmiddag in een appartement in Amsterdam-Oost. Twee hoog. 32 vierkante meter. In twee stappen van de voordeur naar de slaapkamer en drie stappen terug naar de keuken. 190.000 euro. Een paar jaarsalarissen. Snel rekende ik uit dat 190.000 gedeeld door 32 5938 euro per vierkante meter is. Voor Amsterdamse begrippen schijnt dat nog best ok te zijn. Geen idee wat Kosten Koper betekent.

De makelaar leunt op de rand van de enige bank die in deze ongemakkelijk ingedeelde kamer past. Naast me staat m’n vriendin. En terwijl er nog iemand binnenkomt om het appartement te bezichtigen en de makelaar zichtbaar vermoeid is door deze zoveelste geïnteresseerde, schiet het door m’n hoofd: wat ben ik nou eigenlijk aan het doen?

Ik had maar besloten om een huis te kopen omdat iedereen om me heen dat een verstandige beslissing vond. En ik was overtuigd. Ja, natuurlijk is een eigen huis beter dan met twee huisgenoten als studenten bij elkaar te wonen. Op je 31ste. Natuurlijk kun je je geld beter investeren in vastgoed dan 0,35% rente vangen op je spaarrekening. En het hoort het toch gewoon ook bij toch? Huisje, boompje, beestje enzo. En joh, de rente is zó laag, dus je bent een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.

Ja. Het is allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt dat huizen kopen dan?

Het is natuurlijk ook helemaal geen eerlijke wedstrijd. Verkopers hebben de macht, makelaars hebben de kennis en ervaring en ik als koper heb alleen een wens om te kopen. Samen met tachtig (!) anderen die die vrijdagmiddag komen kijken. En of ik op maandagochtend voor 12 uur even een bod wil inleveren.

Ik maak een paar foto’s en stap weer naar buiten.

Zo. Dat moet anders. Maar hoe?

Ik krijg een bericht.

Hey jij en Jenny zijn toch bezig met het kopen van een huis?

Ja. Ik denk het wel.

Ok. Vereniging Eigen Huis kan je daar bij helpen. Ik stuur je wel even wat info op.

Oja. Dat kan natuurlijk ook. Even vragen aan iemand die er verstand van heeft én die je daadwerkelijk wil helpen.

Ik check de e-mail die ik heb gekregen en zie dat Vereniging Eigen Huis een soort Batman is in vastgoedland. De Robert ten Brink van de huizenmarkt. Een combinatie van Pieter Storms, Rob Geus en Tim Hofman. Een clubje die je zo goed mogelijk probeert te helpen met het kopen van een huis. En dat doen ze door bijvoorbeeld op hun website te zetten wat je moet doen en weten en uitzoeken voordat je überhaupt gaat zoeken naar huizen, wat je moet (of kunt) vragen tijdens een bezichtiging, hoe je een hypotheek moet aanvragen (en waar), hoe je moet bieden en hoe je er voor zorgt dat je niet een door termieten en houtwormen en vleermuizen bewoond huis koopt (bijvoorbeeld door een bouwkundige keuring te doen voor je die paar ton internetbankiert).

Kortom: Vereniging Eigen Huis zorgt er voor dat een huis kopen daadwerkelijk mogelijk is, ook al is de woningmarkt gek en eng en raar. En dat is nou precies wat ik nodig heb.

Dus. Ik heb even het E-book Bezichtiging en de Checklist Bezichtigen en ga het opnieuw proberen. En dan nu goed voorbereid.

Ik laat het wel even weten. Over een week of twee.

Check intussen hier meer info over het kopen van een huis.

Eet Taart Krijg Een Sixpack

Heb je m’n boek eigenlijk al gelezen?

In Eet Taart Krijg Een Sixpack leer je hoe je een sixpack kunt krijgen terwijl je taart eet en andersom. Mét een interview door Arie Boomsma. En net zulke stomme grapjes als hier.

Bestel nu voor €20,—

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek