Aspartaam & Aardappelen

Aspartaam en aardappelen

Sinds ik een Blendle-abonnement heb, en ik daar ook heb aangevinkt dat ik me interesseer in voeding en gezondheid, zie ik dagelijks krantenberichten over voeding en gezondheid en klik ik op zo’n beetje ieder krantenbericht dat gaat over het demoniseren of ophemelen van een specifiek product. Want dan kan ik me lekker druk gaan zitten maken over mensen die zich druk maken. Om zo toch een doel in m’n leven te hebben.

Onlangs nog zag ik een lang artikel over alcohol, met als boodschap dat iedere extra druppel alcohol slecht voor je gezondheid is en alcohol niet zou worden geaccepteerd als ingrediënt als het anno nu zou worden geïntroduceerd.

En dat klopt.

Aan alcohol heb je helemaal geen zak en je krijgt er alleen maar een lelijke kop en een platte reet van. Plus je gaat er dom en veel van lullen terwijl iedereen hoopt dat je je kop houdt.

Maar precies al die effecten heeft hardlopen ook, en er heeft ook nog nooit iemand, behalve yours truly, voorgesteld om hardlopen te verbieden. Want is natuurlijk onzin. Dat moet iedereen lekker zelf weten.

Het is erg gemakkelijk om losse specifieke dingen slecht of goed te vinden. Een tijdje terug postte Personal Body Plan een vergelijking tussen een gewone en een zoete aardappel op Instagram en Facebook. Daarbij werd gemeld dat, als je puur naar calorieën kijkt, de twee niet zoveel voor elkaar onder doen. En ook wat betreft hoeveelheid vezels er niet zo’n groot verschil. Sterker nog: de zoete aardappel en de gewone aardappel waren zo ongeveer hetzelfde product. Alleen komt de zoete aardappel vaker van ver (en maakt dus wat meer kilometers om op je bord te belanden) en hebben die zoete aardappelen wat meer emotionele fans. Dat zag je ook gauw onder het bericht:

Hetzelfde effect treedt op als je praat over aspartaam, de zoetstof die ik ook hier op mijn blog al (en ik heb geteld) vier en een half miljoen keer heb beschreven. Het is een stof die (en ik heb geteld) achtendertigmiljoenmiljard keer onderzocht is en even zo vaak veilig is bevonden. En toch zijn er (en ik heb geteld) zesendertig malloten per vierkante kilometer emotioneel verbonden met het product. In dit geval negatief. Want, zo vinden ze, het is vergif en kankerverwekkend en het zou een zoete voorkeur in stand houden en er is ook nog een link tussen doktoren, overheid en grote voedingsmiddelenindustrieën die elkaar allemaal geld toespelen en gezellig samen allemaal rijk worden terwijl wij, de arme burgers met de handen op onze rug gebonden, sneue slachtoffers zijn van een groot systeem en de wereld vergaat en ‘laat eerst de gulden maar eens terugkoom’n!’

En je hebt natuurlijk altijd zielen die zeggen dat zij niet tegen zoetstoffen kunnen (is, en ik heb geteld, in 99,999992% van de gevallen niet waar natuurlijk) en daaróm anderen het afraden.

Voor de laatste maal: Dat iets wel of niet werkt voor jou is de beste reden om het voort te zetten en tegelijk het slechtste argument om anderen te overtuigen.

Het vervelende van emotioneel aan voedsel verbonden mensen is dat je er niet zo heel veel aan kunt doen. Proberen te overtuigen heeft geen zin, dus iedere extra letter in deze post is er één teveel. Het specifiek benoemen van allerlei goede redenen om specifieke producten niet zo emotioneel te behandelen heeft geen zin.

Maar laten we dan een niveautje hoger gaan en afspreken dat losse producten nooit een boosdoener zijn (en evenmin opgehemeld kunnen worden). Ja, een avocado is veelzijdig, voedzaam, bijzonder in z’n macronutriëntenverhouding en grappig groen. Wat vaker avocado eten en wat minder frituurvet drinken zou een verstandig idee kunnen zijn, maar dan moet je wel weten wat de context van een voedingspatroon is en ook waar de persoon woont met dat voedingspatroon, wat haar of zijn budget is en wat die persoon lekker vindt, en eventuele doelen. En een vergelijking maken met bijvoorbeeld frituurvet. En dan nog kun je geen reet zeggen over avocado’s. Bovendien delft frituurvet in vrij veel vergelijkingen het onderspit (behalve met zuurkool, natuurlijk).

Echt niemand praat meer over superfoods omdat ze knetter debiel waren en geen problemen voor je hebben opgelost. Sterker nog: je leest dit nu met schaamte omdat ook jij nog achterin je keukenkastje een zakje gojibessen en zo’n pot van 15 euro aan cholerapoeder hebt staan. Jammer man. Pleur maar weg. Lesje geleerd.

Maar trap er niet nog een keer in.

Als je nou eens stopt met je emoties verbinden aan een product omdat je realiseert dat losse producten niet goed of fout zijn, kom je al een heel eind. En als je mensen het wel ziet doen, stuur ze dan gerust de link naar dit artikel: jelmerdeboer.nl/emo is prima te onthouden.

Ja, sommige dingen zijn bij iedere keer dat je het doet slecht en dragen per keer niets bij aan de wereld en je eigen leven. Alcohol drinken is daar één van. Roken, met je hoofd in een hoek van 45 graden in een vliegtuig gaan opstaan terwijl de slurf nog niet aan het vliegtuig is gekoppeld en met toetsenbordgeluid op volume 10 met 1 vinger in een stiltecoupé een sms sturen op je gare Samsung ook.

Maar gelukkig moet je vooral lekker zelf weten wat je doet dus doe vooral ook wat je zelf graag wil.

Maar ik kan me niet voorstellen dat je gelukkig wordt van een zoete aardappel emotioneel zitten verdedigen onder een Facebookpost van een willekeurig bedrijf.

PS. Ik praatte trouwens met Paul Bosma over aspartaam in aardappelen in mijn podcast. Die kun je luisteren via iTunes en Soundcloud als je van Paul wilt horen hoe het echt zit.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu