Feijoada: een niet vieze vegetarische Braziliaanse zwarte bonenschotel

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag



Deze post is gesponsord door mijn vrienden van HAK.

Sinds ik m’n politieke kleur heb bekend en door het leven ga als duurzaamheidsactivist ben ik weer net iets blijer ambassadeur van HAK te zijn. Vorig jaar was ik kikkererwtenambassadeur en dit jaar ben ik ambassadeur van álle bonen en peulvruchten en alles wat HAK in een zak stopt. Want dat is makkelijk, lekker en voedzaam want bonen bevatten veel vezels (en zelfs aardig wat eiwitten).

En bovendien zijn die zakken gemakkelijk in gebruik en vindt Jenny ze mooier dan bonen in blik. En je hoeft ook niet af te gieten dus het lijstje met voordelen wordt groter en groter.

Heb de stazak even liggend gefotografeerd

Heb de stazak even liggend gefotografeerd

Anyway: ik mag dus iedereen duidelijk maken dat we wat vaker bonen erbij moeten doen. Of in plaats van.

Helemaal mooi. Bij dezen.

Deze week vroeg HAK me of ik misschien een recept wilde maken met zwarte bonen en ik moest direct terugdenken aan mijn trip naar Brazilië. Daar at ik gedwongen feijoada en dat was niet best. Het gerecht was een vreemde combi van allerlei wazige varkensproducten, zwarte bonen, rijst, sinaasappel en een soort paneermeel. Ja, het was zo vies als het klinkt.

M'n inspiratie komt hier vandaan

M’n inspiratie komt hier vandaan

Maar het leek mij wel aardig om er een vegetarische variant van te maken. Omdat de stap van Feijoada naar Vegoada ook niet zo moeilijk is. Én ook omdat ik nu iedere dag een willekeurig land kies om uit die keuken wat te koken en Costa Rica op het lijstje stond. En daar eten ze ook rijst met bonen dus het moest wel.

Feijoada (van feijão, dat boon betekent) is een klassiek Braziliaans gerecht (met oorsprong in Portugal) dat werd en wordt gegeten door de wat minder bedeelden in de samenleving. Daarom is het ook niet heel opvallend dat in sommige bereidingen varkensoren te vinden zijn (en andere minder populaire stukken vlees) en dat de sinaasappel waarmee het wordt geserveerd dient als middel om de spijsvertering van die stukken varken te helpen vergemakkelijken, als het bereidingsproces van enkele uren niet voldoende blijkt te zijn om het gerecht te garen.

Dat kan wel wat prettiger, dacht ik zo. En wat beter voor mens, dier en spijsvertering. Dus met nóg meer groenten. En sneller.

Mijn variant, de vegoada (spreek je precies hetzelfde uit: vè-zhjo-a-dah en aangezien feijoada afgeleid is van bonen is het dus een onzinnige naamvariant), bevat geen vlees, maar is door de zwarte bonen tóch een bron van eiwitten en vezels en door het gebrek aan varkensoren (en paneermeel en sinaasappel) bijzonder smaakvol.

En rijst en bonen samen zorgen voor een ‘compleet aminozurenprofiel’. Google dat maar even.

win / win / win / win

Ingrediënten

  • 2x HAK zwarte bonen in stazak 225 gram
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 1 halve theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 250 gram shii-take of minder chique paddestoelen
  • 4 laurierbladeren
  • 4 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 groentebouillionblokje
  • de kokosrijst van gisteren
  • koriander
  • bosui
  • limoen

Bereiding

  1. Doe lekker veel olijfolie (of roomboter of allebei) in een pan en zet het vuur medium hoog
  2. Snijd de uien en knoflook fijn en bak ze rustig goudbruin
  3. Voeg intussen de chilipoeder, korianderpoeder en kurkuma toe
  4. Snijd de shii-take niet en voeg ze toe aan de pan
  5. Snijd de tomaten in blokjes en de paprika ook en voeg die ook toe
  6. Plens wat water en het bouillionblokje in de pan en laat verder sudderen
  7. Voeg nu de HAK zwarte bonen in stazak (zonder stazak) lekker makkelijk zonder af te gieten toe
  8. Voeg de laurier toe en laat het tussen de 5 en 120 minuten doorsudderen (meer minuten voor meer smaak)
  9. Serveer met opgewarmde witte kokosrijst van gisteren en garneer met koriander (voor zeepsmaak) en fijngesneden bosui (voor gezellig groen) en limoen naar smaak
  10. Eet en spijsverteer smakelijk
Niet vies

Niet vies

Niet vieze vegetarische Braziliaanse zwarte bonenschotel

Niet vieze vegetarische Braziliaanse zwarte bonenschotel

Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik ben een boek aan het schrijven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs en als je pre-ordert, neem ik je mee in het schrijfproces. Dan leer je ook nog eens hoe je een boek schrijft en zelf publiceert.

Pre-order

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek