De goedkoopste en snelste manier om boeken te lezen

Hoe ik van mijn telefoonverslaving af kom

Nee, ik ga je geen boekentorrents laten zien.

Ik ben een sucker voor boekenaanraderlijstjes. Op de één of andere manier zet ik álle boekenaanraders van stoere mensen direct op mijn to-read list (dat is trouwens een fictief lijstje in m’n hoofd gecombineerd met directe aankopen voor m’n Kindle en Audible wat er voor zorgt dat ik een digitale stapel nog te lezen boeken heb die stress oplevert). Zo heb je natuurlijk all-time hero (behalve soms als hij het over z’n slow-carb diet heeft, lol, of over thee) Tim Ferriss met z’n Four Hour Bookclub, het 8 keer per dag door de content planner van Time Magazine geposte boekenaanbevelingslijstje van Bill Gates en natuurlijk, sinds ik de Media podcast van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth luister, de boekenaanbevelingen van laatstgenoemde op z’n website. En dan is er nog James Clear, die ik er trouwens wel van verdenk gewoon zoveel mogelijk boeken te posten zodat die affiliate business nog een beetje rendabel is.

Maar tering, als ik al deze boeken wil aanschaffen, dan kost dat een rib uit m’n lijf, nog even afgezien van de rib uit m’n tijd die daarmee een nog grotere rib uit m’n lijf is.

Zelfs als het e-books zijn (die op Amazon gemiddeld een tientje kosten trouwens), zit ik met een hiaat tussen educatiemotivatie en budgettering (wat ik een prachtige samentrekking vind van de woorden budget en tering en niet meer anders kan uitspreken dan budget-tering).

Ik wil mezelf graag informeren door toffe boeken die worden aangeraden door bazen te lezen, maar ik wil niet mezelf in de schulden steken. Dus wat nu?

Gelukkig was er toen opeens een e-mail van Blinkist.

Ik was het helemaal vergeten.

Ik zag Blinkist ooit in een Instagramadvertentie voorbijkomen en ben destijds denk ik de snelst converterende klant geworden. Binnen een paar seconden had ik mezelf een jaarabonnement van €79,99 aangesmeerd.

Maar niet zonder reden.

Blinkist is een app die allerlei toffe boeken (ook veel van die eerder genoemde aangeraden boeken) samenvat in tekst en (meestal ook) in het gesproken woord. Ik luisterde de samenvattingen van ongeveer 15 minuten meestal op het oersaaie fietsritje naar m’n werk (en weer terug) als ik geen zin had om naar Kempi te luisteren. En dan op m’n werk besprak ik met m’n wijze bek die boeken met collega’s. Zo leek ik belezen en intellectueel, terwijl ik heel lafjes een samenvatting had geluisterd. Maar het was in ieder geval een voordelige manier om te kunnen meepraten over de ideeën in toffe boeken en net te doen alsof je ze gelezen had, maar ook om een boek pas te kopen als de audiosamenvatting interessant was. En juist niet te kopen als die samenvatting kut was en je gedachten afdwaalden naar waarom er nog steeds geen pitloze avocado’s zijn maar we wel radiosturisch begraafbare auto’s op Mars kunnen laten rijden.

Ik weet niet meer waarom ik ben gestopt met het gebruiken van de app.

Fast forward naar eergisteren.

Ik kreeg dus een notoire marketingmail van Blinkist dat ze me terug wilden en ik nú 30% korting kreeg voor de rest van m’n leven.

En toen dacht ik: ja, natuurlijk! Dit is bijna gratis geld.

Toen ik de app weer even ging checken zag ik dat het design van de app er nu is zoals iedere app er tegenwoordig uitziet (denk aan een combi van Spotify en Blendle en AirBnb met van die kekke kleurtjes en lekkere dikke witte letters en gecureerde lijstjes en trending en ‘for you’) dus is het ook nog eens fijn om te gebruiken want ik ben er al aan gewend.

Zo, dan is hier een vrij abrupt einde van deze informerende blogpost over de beste app van het jaar.

Probeer het hier. Ik verdien er trouwens niets mee dus mind your gezeik over gesponsorde posts.

En mijn eigen boek staat niet in Blinkist. Gelukkig maar.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu