Hoe kom je aan die vette pens?

Wiens schuld is het?

Ik las op nu.nl dat voedselbedrijven matig presteren in de strijd tegen overgewicht. Unilever en Nestlé kregen een 6,4 en een 5,9 en scoorden als enige bedrijven een magere (hoe ironisch) voldoende.

Kennelijk moeten voedselbedrijven meehelpen aan het bestrijden van overgewicht. Ik vind dat heel erg stom. Waarom is dat hun verantwoordelijkheid? Laat ze lekker chocoladerepen en winegums en pakjes margarine maken, en laat ons lekker zelf onze eigen problemen oplossen.

Die vette pens is niet de schuld van voedselbedrijven. Net zoals een inloopkast niet de schuld is van Gucci en je verzameling Donald Ducks niet de schuld is van Donald Duck.

En waarom is overgewicht zogenaamd wél de schuld van chocoladerepen, maar niet van broccoli en kipfilet? Als je een emmer met een inhoud van 9 liter probeert te vullen met 5 liter blauwe verf en 5 liter gele verf, wat veroorzaakt dan het overstromen?

Ik heb het al vaker aan de kaak gesteld, maar als voedselbedrijven moeten meehelpen met het bestrijden van overgewicht, waarom moeten andere bedrijven dat dan niet?

Waarom moet een autofabrikant niet meehelpen, als deze voertuigen produceert waardoor je minder beweegt? Waarom moet Suitsupply niet meehelpen, als ze pakken maken waar je sowieso zo weinig mogelijk in beweegt? Waarom moeten sterrenrestaurants niet meehelpen, als ze maaltijden maken die veel calorierijker zijn dan menig zelfbereide maaltijd?

Ik weet het antwoord wel: omdat dát nogal vergezocht is. En dat klopt ook.

De relatie tussen heel veel chocoladerepen en een vette pens is gemakkelijk te maken, maar dat is nog steeds niet de schuld van de maker van die chocoladerepen. Het is de schuld van degene met die vette pens.

Het was mijn missie in 2015 om suikervrij eten de wereld uit te helpen, en dat is aardig gelukt. Er is helaas nog wel een hardnekkig clubje vrouwen die wat verstand missen. Maar goed, ze zijn groen en blij dus dan zal ’t wel goed zijn.

Het is mijn missie voor 2016 om de verantwoordelijkheid van je vette pens bij jezelf te houden en niet te zoeken bij een fabrikant die toevallig een reep chocolade produceert.

Als iemand anders moet vertellen dat je van veel vreten een vette pens krijgt, ben je een debiel.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu