Hoe(veel) moet je op een huis bieden?

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Deze post is gesponsord door m’n vrienden van Vereniging Eigen Huis

Ik kan altijd heel goed zien dat mijn broer z’n enthousiasme probeert te temperen met een quasi-serieus pokerface.

En hoe actief is de VVE?

Kennelijk had hij ook die checklist in z’n hoofd zitten. Maar m’n broer is nog net iets brutaleren en probeert bij de verkoopmakelaar los te peuteren of er al geboden is op dit appartement.

Het was pas m’n vijfde bezichtiging en dit huis is echt awesome. Lekker hoog plafond. Mooie vloer. Prima keuken. Toffe badkamer. En alles van beton. Da’s vrij uniek in Amsterdam. En oja, midden op de Wallen. Maar dan wel precies in een rustig straatje zonder toeristen. Voordelen van het centrum samen met de voordelen van relatieve rust.

Het uitzicht is echt fantastisch. Precies het Google zoekresultaat als je ‘Amsterdam houses’ intypt.

Geen nauwe trapgang. Geen scheve gevel. Een normaal huis in Amsterdam. Ik begin alvast te dromen.

Als m’n broer en ik die checklist bij langs zijn gegaan en handjes schudden met de makelaar is het me wel duidelijk. Ik wil hier wonen.

Jo dat huis was echt vet.

Ga je een bod doen?

Ja, maar ik weet niet hoeveel.

Wat was de vraagprijs ook alweer?

300.000 euro.

Ik had al gelezen dat je best wat meer mag neertellen voor een droomhuis, maar dat het kijken door een roze bril soms ook van een bouwval een droomhuis maakt. En dan weegt ook nog mee dat de huizenmarkt in Amsterdam net even wat dynamischer is en dat de macht daar vooral bij de verkopende partij ligt. Is voor een koper wat minder aantrekkelijk dus.

Ik kan ook wel iets meer lenen, maar ik wil ook eigenlijk niet met die gekte mee gaan. Dat maakt het een moeilijke beslissing. Het bellen van vrienden helpt ook niet.

Sowieso niet teveel bieden.

Wat is teveel dan?

Denk dat er wel 20% bovenop moet.

Waarom denk je dat?

Wow, het is echt laag geprijsd voor die plek.

Oja? Wat is een normale prijs voor deze plek?

Gelukkig had Vereniging Eigen Huis nog een e-bookje (deze over bieden op een huis) dus dat gaf me tekst en uitleg. En verder bleef ik mezelf maar wijs maken dat er niet 1 droomhuis in Amsterdam voor me was, maar heel veel, dus dat ik niet zo gek moest gaan doen.

En ik belde nog even met m’n broer. Want hij heeft er verstand van.

Ik besloot om 320.000 euro te bieden. Onder voorbehoud van het verkrijgen van een financiering en zelf kiezen van hypotheekverstrekker blablabla.

Ja.

Ik hou je wel even op de hoogte. Intussen zijn Jenny en ik in een huurwoning gaan oefenen hoe het is om te gaan samenwonen en dat bevalt vooralsnog prima 😉

En check even het e-book van Vereniging Eigen Huis over het kopen van een huis.

Eet Taart Krijg Een Sixpack

Heb je m’n boek eigenlijk al gelezen?

In Eet Taart Krijg Een Sixpack leer je hoe je een sixpack kunt krijgen terwijl je taart eet en andersom. Mét een interview door Arie Boomsma. En net zulke stomme grapjes als hier.

Bestel nu voor €20,—

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek