Je bent geen Barbapapa

Dit ben jij niet.

Waarom laten mensen hun winterbanden door een bandenspecialist onder hun auto zetten en niet door een willekeurig garagebedrijf of door zichzelf? Waarom laten mensen zich opereren door een arts maar niet door een medewerker van een hengelsportzaak of door zichzelf? Waarom laten mensen hun haar knippen in een ‘private salon’ van Rob Peetom maar niet door een treinmachinist of door zichzelf?

Het antwoord op alle vragen is: ‘Omdat de specialist er verstand van heeft en het sneller en beter kan.’

Mijn volgende vraag is: ‘Waarom ouwehoert iedereen dan zo wezenloos en ongeïnformeerd in een fitnesscentrum?’

Hetgeen mensen het allerliefst willen, afvallen en spiermassa ontwikkelen, is kennelijk niet belangrijk genoeg om te overleggen met een specialist of trainer. Blijkbaar is het vertrouwen in het eigen rationele probleemoplossend vermogen zó groot, dat een (personal) trainer of slechts een hulpvraag aan een fitnessinstructeur nooit wordt overwogen. Waardoor je dus in je comfortzone blijft spartelen en allerlei oefeningen doet die geen zoden aan de dijk zetten. Om vervolgens je abonnement op te zeggen ‘omdat het weggegooid geld is’.

Nee, het is geen weggegooid geld. Het is weggegooide moeite.

Als je er zoveel verstand van had, dan was je dus niet aan het spartelen. Dan had je je ideale figuur en wist je precies wat je moest doen om het zo te houden.

Maar geef nou gewoon toe: die autobanden verwisselen, die operatie uitvoeren, je haar knippen, je muur verven, je ramen wassen, de gaten in je broek repareren, je tuin aanleggen, een extra gaatje in je riem zetten, biertjes in een glas tappen: er zijn allemaal specialisten die het beter kunnen. En sneller.

En denk hier eens over na: omdát ze het allemaal sneller en beter kunnen, is die investering dus kleiner dan het stressvol zelf proberen te doen. Terwijl je scheldt op je partner als je samen (na drie keer uitstellen en een binnensmondse vloek en zucht) je een muur behangt. Geeft dat waarde aan je leven?

Je bent geen Barbapapa. Je kunt niet worden wat je wilt worden. Behalve met hulp van specialisten.

Focus je op je werk. Word daar goed in. Verdien daar je geld mee en investeer in specialisten om jouw leven beter te maken.


En nee, het is geen verkooppraatje voor mezelf. Ik ben geen personal trainer meer maar ik héb een personal trainer. Ik investeer iedere dag €5,86 aan metrokaartjes (+ maandelijks lidmaatschapsgeld) naar de andere kant van Amsterdam om te Crossfitten en ik heb een Personal Body Plan. En dan is er ook nog een specialist in Hoofddorp die me in een topsportcentrum perfect uitlegt hoe je moet powerliften.

En jij?

Niet gaan geloven dat je dit ook kunt

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu