Jelmer de Boer zoekt vrouw

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Het is Internationale Vrouwendag en daarom leek het mij toepasselijk om een apparaat onder de loep te nemen dat vaak in één adem met het woord vrouw genoemd wordt: de wasmachine.

Bewijs:

Vrouw! Doe de wasmachine eens aan!

en

De vrouw haalt de was uit de wasmachine, stopt het in de droger, strijkt de was, vouwt het op en legt het op kleur gesorteerd in de kast van de man en gaat vervolgens bier halen.

Zie?

Bovenstaand utopisch scenario komt bij mij nooit voor, en dus moet ik zelf mijn handdoekjes en Calvin Klein slipjes wassen.

En omdat ik een man ben met een kritisch oog viel het me op dat een wasmachine een bijzonder apparaat is.

Een normaal wasprogramma duurt ten minste twee uur. Waarom? Waarom kan het niet veel, heel veel, sneller?

Normale mensen gaan niet de hele dag buitenspelen, hutten bouwen, naar door Witte Reus georganiseerde barbecues met allerlei sauzen en vloeibare chocolade en met een te blije Golden Retriever spelen in een natgeregend bos. Dus normaalgesproken is was niet zo vies wanneer je het in de wasmachine stopt.

Sterker nog, hoe snel kleding vies wordt, is vooraf bepaald.

Gejat van 9GAG.

Gejat van 9GAG.

Dus waarom een wasmachine twee uur bezig moet zijn mag Joost weten. Ik denk dat de Illuminati er achter zitten.

Maar slim als ik ben heb ik een oplossing gevonden: het korte programma. Zelfde resultaat, alleen dan in een half uur.

Er is alleen een klein probleempje: het korte programma bevat geen centrifugeergedeelte, dus al m’n was is zeiknat als de wasmachine klaar is.

Maar gelukkig is mijn denkkracht zo groot dat ik de centrifugeerstand heb ontdekt.

M'n verrukte wasmachine snapt 't zelf ook niet.

Snapt ‘t zelf ook niet.

Ik kan bij het centrifugeren kiezen tussen 700, 900 en 1400. Waar deze getallen voor staan, is me een raadsel en ook vind ik de verdeling erg vreemd. Ik gok dat het het aantal toeren per minuut is. Alsof vrouwen dat snappen, laat staan een bijzonder geleerd persoon zoals ik. Goed, ik kies voor 1400 want bigger is better.

Maar wat gebeurt er dan?

Een anticlimax. De trommel gaat eerst heel lafjes rondjes linksom draaien, vervolgens rechtsom, en weer linksom, en zo verder. Nauwelijks 30 toeren per minuut. Alsof er een dronken kaboutertje in het apparaat zit die het allemaal niet zo nauw meer neemt. Alsof er een warming-up nodig is.

Heel voorzichtig komt de wasmachine op gang, om na vijf minuten he-le-maal los te gaan. M’n arme huis trilt, muizen komen uit gaten vandaan, ramen springen, duiven vallen dood van het balkon (eindelijk!), het KNMI geeft code oranje af en de buurman komt klagen.

Maar m’n was is wel schoon én niet zeiknat.

Mijn leven is een raadsel rijker. De wasmachine is het meest mysterieuze apparaat dat er bestaat. Maar het werkt en ik ben tevreden. We hebben al tijden een prima relatie die is gebaseerd op een wederzijds begrip voor onbegrijpelijk gedrag.

En daarom denk ik dat ik klaar ben voor een vrouw.

Volgens mij verschillen ze niet zo veel van wasmachines.


Oja, brieven, liefst met cv en motivatie, kunnen worden verstuurd naar mail@jelmerdeboer.nl

Nog meer was | Foto Joyce Bongers

Nog meer was | Foto Joyce Bongers

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek