(Nog steeds) lekker goedkoop de wereld over vliegen, behalve soms

Kost dat 2017

Het jaar loopt weer op haar einde en dan zit er niets anders op dan het opmaken van de balans. En net als vorig jaar doe ik dat door precies op een rijtje te zetten welke reisjes en tripjes ik heb wanneer, hoe en waarom heb ondernomen en wat ik ervoor heb betaald. Vorig jaar deed ik dat omdat iedereen de hele tijd vroeg ‘hoe kun je toch altijd de hele wereld over reizen?’ en dit jaar doe ik dit om precies dezelfde reden. En natuurlijk om mijn nieuwe boek op het eind te pluggen, dat overigens óók is geschreven om diezelfde reden (en omdat ik vind dat jij ook de wereld over kunt reizen voor weinig).

On y va.

Januari

Cape Town ✈ Amsterdam — €150,12

Heb dit hele verhaal al opgenotuleerd in het artikel van vorig jaar, maar voor de volledigheid is het misschien handig om nog even te melden dat Turkish Airlines ons weigerde in Cape Town en via AirFrance bij KLM een nieuwe rechtstreekse ticket voor ons kocht (spaarde er 5997 Delta SkyMiles mee). Die kwam maar een half uur later aan op Schiphol (prima) maar vertrok pas 6,5 uur later uit Cape Town (kut).

Na hevig zeuren en procederen (door dat weigeren van boarding) kreeg ik een vergoeding van €300 cash van Turkish Airlines. Volgens hun eigen regels zou die €600 moeten zijn maar ik had te weinig doorzettingsvermogen (en tijd, zin, levensvreugde) om verder te procederen. En zo was ik maar een halve ‘Ollander.

Kost dat?

 • €600,12 voor AMS ✈ IST ✈ CPT ✈ IST ✈ AMS met Turkish Airlines geboekt bij Budgetair (5 maanden van tevoren geboekt)
 • €000,00 voor CPT ✈ AMS met AirFrance, uitgevoerd door KLM, geboekt bij Turkish Airlines (snap je ‘m nog?)
 • €300,00 cash terug van Turkish Airlines na hevig lang procederen

Oja we vonden ook Wally’s Cave. #fromwhereidrone #wallyscave #dji #mavicpro #jelmerdeboerdroningthings

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Januari

Amsterdam ✈ Mexico City ✈ Panama City ✈ Mexico ✈ Amsterdam — €243,12

Zag een ticket naar Panama voorbijkomen en daar was ik al eens geweest (scroll maar heel ver terug op m’n Instagramaccount) maar nog niet met m’n liefje. En er zijn San Blas eilanden, dus dat is direct alweer een reden om te gaan. Panama City zelf is vrij matig (schreef er nog een stukje over).

De vlucht werd uitgevoerd door Aeromexico en een deel van de reis was in een Boeing 787 Dreamliner. Nu ben ik geen aviation expert maar de Dreamliner is wel een vliegtuig dat je mee kunt nemen in je overweging om ergens naar toe te gaan. Het vliegtuig is ruimer, stiller, nieuwer (dus soms wifi en meestal betere In-flight Entertainment) dan je gemiddelde kist maar ik waardeer persoonlijk de grotere ramen die je met een knopje kunt dimmen het meest.

Spaarde ook nog 7228 Delta SkyMiles met deze vlucht.

Kost dat?

 • €243,34 voor AMS ✈ MEX ✈ PTY ✈ MEX ✈ AMS met Aeromexico geboekt bij Ebookers.de (3,5 maand van tevoren)

Wanneer je drone wéér stuk is maar je matties er voor je zijn.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Februari

Amsterdam ✈ Singapore ✈ Denpasar ✈ Singapore ✈ Amsterdam — €800,25 inclusief 13 nachten verblijf

Dit was opeens heel wat anders. Ik volgde Vakantie Discounter nog maar net op Twitter of ik zag al een fijn dealtje voorbijkomen naar Bali. Dat eiland had ik drie keer eerder bezocht dus ik wist al wel een beetje wat fijne plekken waren om te verblijven. Dus toen ik de combi van een snelle (niet rechtstreekse) KLM-vlucht zag met het prima Four Points by Sheraton in Seminyak (geen punten kunnen sparen omdat de eigenlijke boeker Corendon (lol) was) voor €800 en een beetje, was de keuze snel gemaakt. Waren helaas maar 1888 Delta Skymiles.

Kost dat?

 • €800,25 voor AMS ✈ SIN ✈ DPS ✈ SIN ✈ AMS (+ 13 hotelovernachtingen) met KLM geboekt bij Vakantie Discounter (1 maand van tevoren)

Wanneer het weerbericht voor Amsterdam een week lang 9 graden en regen is en je vlucht over een uur gaat.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Maart (en april)

Amsterdam ✈ Barcelona ✈ Londen ✈ Bangkok ✈ Seoul ✈ Tokyo ✈ Madrid ✈ Amsterdam — €528,09

Weet niet meer zo goed waarom ik deze had geboekt. Want de deal die ik voorbij zag komen was van Barcelona naar Bangkok en terug van Tokyo naar Amsterdam. Dus dat had nog wat gaatjes. En die vulde ik op met low-cost maatschappijen en dat ga ik ook niet meer doen.

Die Transaviavlucht was niet om over naar huis te schrijven (toch gedaan), de vlucht van het ergste vliegveld van de wereld (Don Mueang in Bangkok) naar Seoul met Thai AirAsia kwam ‘s avonds laat aan (= kut) en van Eastar Jet had ik nog nooit gehoord en wil ik ook nooit meer wat van horen. De terugvlucht van 14 uur en 20 minuten van Tokyo naar Madrid is vervelend, omdat je bijna over Amsterdam vliegt en dan weer terug moet. Spaarde er wel 3547 Award Miles bij American Airlines mee. Weinig.

Kost dat?

 • €47,50 voor AMS ✈ BCN met Transavia geboekt bij Transavia (1 maand van tevoren)
 • €248,18 voor BCN ✈ LHR ✈ BKK, NRT ✈ MAD ✈ AMS met British Airways / Iberia geboekt bij Budgetair (6 maanden van tevoren)
 • €116,46 voor DMK ✈ ICN met Thai AirAsia geboekt bij Onetravel.com (1 maand van tevoren)
 • €115,95 voor ICN ✈ NRT met Eastar Jet geboekt bij Eastar Jet (1 maand van tevoren)

‘Jongnirak’ betekent niet ‘Verrekte’. Heb gevraagd.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Mei

Amsterdam ✈ Málaga ✈ Amsterdam — €199,86

Weet je nog dat hotel bij Málaga waar ik vorig jaar ging dronen? Ik wel. Nou die Stockholmvriend uit het vorige artikel geeft daar in mei trainingen (dat is met je benen over elkaar en een pen in je bek kritisch kijken naar een veertiger die zwetend een presentatie geeft) en daarna gaan we een piepklein roadtripje van vier dagen doen.

Môôôôôp! (Is geluid van een optrekkende auto en tegenovergestelde van Skrrrrrt!)

Was verder helemaal geen goede deal hoor. Integendeel: een combi van Transavia en Vueling naar de achterburen in Spanje voor 200 piek is weer helemaal huilen met de pet op.

Bemoeide me deze keer ook niet met de boeking. Was een slechte keuze.

Kost dat?

 • €199,86 voor AMS ✈ AGP ✈ AMS met Transavia / Vueling geboekt bij eDreams (2,5 maand van tevoren)

Juni

Amsterdam ✈ Budapest ✈ Amsterdam – €000,00

Moest komen spreken voor een uitgever over mezelf in Budapest. Was een chartervlucht. Geen miles, geen punten, geen geld, geen boeiend verhaal.

Kost dat?

 • €000,00 voor AMS ✈ BUD ✈ AMS met Corendon, niet zelf geboekt.

Juni

Brussel ✈ New York ✈ Montréal ✈ Brussel – €351,38

Besloot vrij lastminute (9 dagen van tevoren) een ticket te boeken naar New York want die Stockholmvriend zou er ook zijn en zijn oud-huisgenoot woont daar dus verblijven was geen probleem. Het verschil tussen vanaf Amsterdam en vanaf Brussel vertrekken wilde ik wel investeren in een treinreis naar Brussel. Was medium kut. En ik weet niet of ik het weer zou doen.

We zouden in New York Boosted Boards gaan kopen maar ik was bang dus ging de aankoop niet door.

Ging op de terugweg nog even langs Montréal want dat was leuk (en ik had bewust een lange transit geboekt).

Kost dat?

 • €351,38 voor BRU ✈ EWR, LGA ✈ YUL ✈ BRU met United en Air Canada geboekt bij Schipholtickets (9 dagen van tevoren) en 3460 United Mileageplus miles. Meh.

?

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Augustus

Amsterdam ✈ Stockholm ✈ Amsterdam — €142,76

Ging op een soort vriendenweekendtrip naar de bossen ten noorden van Stockholm want daar kun je mooi barbecueën en kampvuren bouwen (in principe hetzelfde). Was een mooie trip met een ietwat duur ticket. Ik had ook met Norwegian wat goedkoper kunnen vliegen (dat deden vrienden) maar zij hadden uiteindelijk natuurlijk weer 2 uur vertraging.

Die vertraging had ik ook op de terugweg toen er een drone (niet de mijna) boven het vliegveld van Arlanda was gesignaleerd en starts en landingen een paar uur werden geweigerd.

Spaarde trouwens nog wat puntjes bij Delta. Niet teveel. Maar mocht gelukkig wel gratis m’n koffer inchecken (want had een vishengel gekocht) omdat ik Delta Silver member was geworden een paar dagen eerder. Toen werd ook het Scrabblewoord vishengeljetsetter geboren.

Kost dat?

 • €142,76 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met KLM geboekt bij Budgetair (1,5 maand van tevoren)

Ben vissen in Zweden? ??

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Augustus (en september)

Amsterdam ✈ Stockholm ✈ Oakland ✈ Stockholm ✈ Amsterdam — €507,74

Besloot samen met die Stockholmvriend om een tripje naar San Francisco te maken. Dat hadden we besloten in New York met die oud-huisgenoot die daar dan ook weer zou zijn met weer een andere vriend die daar wijn maakt (zie uitgebreid verslag hier).

Over het plannen dacht ik niet heel goed na want ik boekte een relatief prijzig ticket vanaf Stockholm (ARN) naar Oakland en weer terug maar moest dan ook nog in Stockholm komen. Én ik zou bijna geen punten sparen.

Heel sad en dom allemaal, maar van fouten kun je leren.

Kocht wel eindelijk dat Boosted Board.

Kost dat?

 • €112,77 voor AMS ✈ ARN ✈ AMS met KLM geboekt bij Budgetair (1 maand van tevoren)
 • €394,70 voor ARN ✈ OAK ✈ ARN met Norwegian geboekt bij Norwegian (7 maanden van tevoren—dus genoeg tijd om daarna ten minste 5 goedkopere tickets voorbij hebben zien komen)

Zet er zelf maar ff een muziekje onder ?? en zeg even welk muziekje je hebt gedaan

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

 

September (en oktober)

Amsterdam ✈ Guangzhou ✈ Denpasar ✈ Guangzhou ✈ Amsterdam —€412,60 (incl. hotelverblijf in Guangzhou)

Ik besloot dat ik mijn boek moest schrijven en daarvoor een fijne exotische goedkope bekende plek nodig had. Dus dat werd Bali. Het verblijf kostte daar nauwelijks 13 euro per nacht en het ticket ook niet zo heel veel.

Ik vloog met China Southern en dat is best een prima maatschappij (met niet eens een dikke omweg als je snapt dat de wereld rond is). Op beide richtingen zat een flinke overstap in Guangzhou, maar omdat ik van China houd en ik wist dat je bij iedere overstap van meer dan 8 uur in China gratis verblijf en vervoer en voedsel krijgt van China Southern, boekte ik het ticket.

Op de terugweg werd er zelfs een citytour voor me georganiseerd in Guangzhou en dat was fantastisch.

Kost dat?

 • €412,60 voor AMS ✈ CAN ✈ DPS ✈ CAN ✈ AMS met China Southern geboekt bij Budgetair (1 maand van tevoren) + 3320 Skymiles maar bij Delta, want het was de aller aller allerlaagste boekingsklasse.

Oktober (en november)

Amsterdam ✈ Mexico ✈ Amsterdam — €242,50

Ik was hier (net als bijna alle bestemmingen dit jaar—saaie vent) al eens geweest maar niet tijdens Dia de los Muertos, dus dit was een mooie kans. Een rechtstreekse vlucht met een Aeromexico is dan ook best prima, zeker voor minder dan 250 piek.

Check voor Mexico-ervaringen overigens dit artikel.

Kost dat?

 • €242,50 voor AMS ✈ MEX ✈ AMS met Aeromexico geboekt bij Expedia (4 maanden van tevoren)

Spaarde er geen 13000 Delta Skymiles mee (zoals verwacht) omdat ik de KLM-app gebruikte en KLM automatisch m’n FlyingBluenummer toevoegde aan de boeking (en me 3000 punten gaaf—gore oplichters).

Sombrero is van H&M, top van Omoda en make-up van de Praxis. #ootd #diademuertos

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

November

Amsterdam ✈ Doha ✈ Tokio ✈ Doha ✈ Amsterdam – €639,98 (business class)

Terwijl we zaten te wachten op onze terugvlucht vanuit Cape Town (tijd zat, zie boven) vonden we een error fare van Qatar via het forum van Flyer Talk (maar ook omdat ik aan het chatten was met de koning van vliegticketdeals Valentijn): in Business Class van Qatar naar Tokyo (is er leuk, ben er nu en ben nog niet uitgekeken) voor €639,98. Ik vlieg niet zo vaak Business Class (letterlijk nog maar 1 keer gedaan) dus het leek me wel een mooi moment om het weer even te ervaren.

Spaarde er ook meer dan 22000 British Airways Avios mee.

Kost dat?

 • €639,98 voor AMS ✈ DOH ✈ NRT ✈ DOH ✈ AMS met Qatar Airways geboekt bij Qatar Airways (11 maanden van tevoren, ja)

Met ❤️ onderweg naar ?? voor ?

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

December

Amsterdam ✈ Londen ✈ Cape Town ✈ Londen ✈ Amsterdam— €482,17

Ik moest nog een hoofdstuk schrijven voor m’n boek (plug ‘m straks) en dat wilde ik, net als toen op Bali, op een plek doen die fijn, exotisch, warm, goedkoop en bekend was (maar niet Bali). Ik zag op 4 december een ticket naar Cape Town en die vlucht ging op 5 december. Dus dat deed ik maar.

Werd één van de meest productieve trips ooit. Kun je straks wel lezen in mijn boek waarin ik schrijf over hoe je goedkope vliegtickets kunt vinden en boeken (dat was de plug).

Kost dat?

 • €482,17 voor AMS ✈ LHR ✈ CPT ✈ LGW ✈ AMS met British Airways geboekt bij Schipholtickets (1 dag van tevoren). Waren maar 3500 British Airways Avios waard (sad)

Wait for it…

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

En dan nu praktische tips

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu