Mijn favoriete boeken

M'n favoriete boeken

Vroeger, toen ik nog die idioot was die ’s avonds rondjes ging hardlopen, vond ik mezelf een ontzettende Jason Bourne als ik tijdens die rondjes door de Drentse weilanden Spaanse lessen luisterde op mijn ipod.

Maar ik wás geen Jason Bourne. Integendeel: ik was een Drentse kwibus met een slappe hardloopreet die voor geen meter Spaans ging spreken omdat ‘ie te druk was met snappen waar hardlopen goed voor is.

El agricultor con el culo corriendo.

En als ik dit verkeerd heb vertaald, bewijst dat precies mijn punt.

Tegenwoordig heb ik wél een manier gevonden om luisterboeken me eigen te maken, namelijk in mijn fietsritjes van en naar mijn werk. En op reis, ha.

En ik ben er achter gekomen dat ik op deze manier heel veel kan lezen, hoewel luisteren natuurlijk wel de Sesamstraatversie van lezen is. Linksom of rechtsom, ik ben nu bijzonder geleerd.

Mijn hernieuwde passie voor luisterboeken valt een beetje toevallig samen met een waterval aan vragen van mensen wat mijn favoriete boeken zijn.

Guns, Germs & SteelGuns, Germs & Steel — Jared Diamond

Op aanraden van meneer Groote, die m’n docent Economische Geografie was zo’n 10 jaar geleden, las ik wat boeken van Jared Diamond. Diamond vertelt in Guns, Germs & Steel waarom de wereld zo er uitziet zoals ‘ie d’r uit ziet; waarom mensen wonen op de plekken waar ze wonen en waarom sommige culturen succesvoller zijn dan anderen. Zeg ik dat goed? Ja, misschien.

MeditationsMeditations — Marcus Aurelius

Marcus Aurelius was een Romeinse keizer en een filosoof, maar dat wist hij toen zelf nog niet. Zijn dagboeken zijn net als die van mij niet per se geschreven om te publiceren, maar dat gebeurde toch. En Meditations wordt gezien als een standaardwerk van de stoïcijnen. Het is het ideale toiletboek, wat je kunt openslaan en wat direct van waarde kan zijn (om te lezen, niet om je kont mee af te vegen).

The GameThe Game — Neil Strauss

Neil Strauss dompelde zichzelf onder in de wereld van Pick Up Artists (PUA’s) en werd er zelf ook één. Zijn ervaringen schreef hij op in het boek The Game en de trucs en technieken verschenen in Rules of The Game. De ervaringen vond ik het leukste om te lezen, hoewel de trucs en adviezen ook waardevol zijn. Niet specifiek om vrouwen te versieren, maar vooral om te leren over menselijke interactie.

Food RulesFood Rules — Michael Pollan

Michael Pollan schreef het belangrijkste boek over omgang met voedsel. Daar waar iedereen zo ongeveer een specifiek dieet probeert te beschrijven met focus op het elimineren van bepaalde dingen, beschrijf Pollan vooral wat je wel moet doen: ‘Eet echt eten, vooral planten, niet teveel’. In principe had het boek dus ook kunnen worden samengevat op een post-it.

AntifragileAntifragile — Nassim Nicholas Taleb

Mijn nieuwste favoriet. Een boek over waarom je door chaos en stress beter kunt worden. Waarom meerjarenplannen onzin zijn, waarom je beter wordt door dingen te verwijderen in plaats van toe te voegen en waarom trial and error en flaneren de beste manieren zijn om je leven in te richten. Er is maar één doel en dat is het vermijden van verveling.

PaleofantasyPaleofantasy — Marlene Zuk

Toen ik fan was van het paleodieet (ik dacht echt dat dit het dieet was wat lang stand ging houden) besloot ik uit een vlaag van verstandsverbijstering een boek te kopen wat precies niet strookte met mijn opvattingen. Dat boek was paleofantasy en gaf me een realistische kijk op wat er mis is met het paleodieet, maar ook vooral dat het goed is om dingen van meerdere kanten te bekijken. Zie ook The Vegetarian Myth van Marlene Zuk, dat niet een heel goed boek is, maar hetzelfde gevoel veroorzaakt.

Moonwalking with EinsteinMoonwalking with Einstein — Joshua Foer

Dit boek, van Joshua Foer, vertelt het verhaal van zijn voorbereiding en deelname aan de American National Memory Championship (dat hij won). Hij legt manieren uit om snel en lang dingen te kunnen onthouden. De naam van het boek is een referentie naar de beste manier van onthouden: het koppelen aan iets bizars.

VagabondingVagabonding — Rolf Potts

Een moderne klassieker. Rolf Potts legt uit waarom je niet tot je oud en slap bent om de wereld te gaan bekijken. En vooral ook zijn, voor mij, belangrijkste boodschap: Gebruik het heden niet als zogenaamd ritueel om je toekomst te rechtvaardigen, want dan groei je voor geen meter.

RemoteRemote — Jason Fried & David Heinemeier Hansson

Je geografische locatie maakt geen reet uit voor het werk dat je doet. Sterker nog: door niet iedere dag onder hetzelfde plafond te zitten word je innovatiever en beter en efficiënter. En gelukkiger trouwens. Probeer het maar eens.

No InterfaceNo Interface — Golden Krishna

Niet in dezelfde categorie als Vagabonding, maar toch wel. Het biedt een fijn perspectief op de wereld waar tegenwoordig vrijwel alles wordt opgelost door er een interface op te plakken of een app voor te ontwikkelen. Maar ik wil helemaal niet m’n auto openmaken met m’n app. Ik wil m’n auto openmaken door een deur te openen.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu