Mag ik ook wat zeggen over zuivel?

Zuivel is de duivel en brood is de dood

Dit artikel zal geen 4500+ likes genereren zoals dat van Rolien Scheepbouwer in het katern Vrouw in de Telegraaf, maar dit artikel valt dan ook niet bij een half miljoen mensen op de deurmat. Anyway, mevrouw Scheepbouwer analyseert in haar artikel of melk gezond is of niet en haar conclusie is nogal stellig: melk is niet gezond. Speciaal voor u dan even wat nuance in het onderstaande.

Zuivel is de duivel en brood is de dood

Zuivel is de duivel en brood is de dood

Het meestgehoorde argument tegen melkconsumptie is dat melk niet past bij ons lichaam:

Koemelk is voor kalfjes. Het is niet voor ons gemaakt.

Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Schapenmelk is voor lammetjes, chocolademelk is voor paaseitjes en kokosmelk is voor jonge palmboompjes*. Maar dat argument raakt kant noch wal. Want melk is één van de weinige dingen die daadwerkelijk door ‘de natuur’ wordt gemaakt om te dienen als voedsel.

Melk is een compleet voedingsmiddel om jonge dieren te laten groeien. Daar doet een moederdier bewust en onbewust haar best voor. Door melk kunnen (de hersenen van) zoogdieren na hun geboorte (snel) nog verder groeien zonder schade aan te richten in hun moeder. Melk wordt dan misschien niet ‘gemaakt’ voor mensen, het is daarom niet direct ongeschikt voor mensen. Bloemkool wordt ook niet ‘gemaakt’ voor mensen, maar kan toch bijdragen aan een gezond lichaam. Niet het beste argument, maar dat is het koemelkisvoorkalfjesargument ook niet.

Lactose en lactase

Lactose droom

De suiker in melk, lactose, wordt in ons lichaam door het enzym lactase afgebroken. Scheepbouwer roept dat we dat enzym na onze zoogtijd niet meer aanmaken, maar dat is niet altijd en overal waar. Juist door het gebruik van melkproducten zijn (groepen) mensen lactase blijven aanmaken. Dat verschilt per bevolkingsgroep maar een enorm generaliserende regel is dat de kans groter wordt dat je lactose kunt verteren als je noordelijker (vanaf de evenaar) woont. Lactoseintolerantie is eerder uitzondering dan regel.

Gezonde botten door melk

Dan is er nog een pingpongwedstrijd gaande. Eerst kreeg je sterke botten door melk, vanwege het calcium wat er in zit. Dan weer werd er geroepen dat melk botontkalking veroorzaakt, maar Fit Zonder Fabels legt uit dat er geen causaal verband is tussen melkconsumptie en osteoperose maar dat het lichaam zich vormt naar functie en dat het lichaam door lichaamsbeweging calcium of andere ondersteunende stoffen in gaat zetten als bouwstof. Dat maakt het artikel van Scheepbouwer in de Telegraaf nogal ongenuanceerd en eenzijdig.

Conclusie

Er bestaan mensen met lactoseintelorantie, die beter geen melk kunnen drinken. Er zijn mensen die lactose kunnen verteren en melk en melkproducten prima in hun dieet kunnen gebruiken. Melkproducten zijn calciumrijk, maar dat zijn sommige groenten ook.

Gebruik melk in je dieet als je denkt dat je het nodig hebt. Je kunt zonder, maar je hoeft niet altijd zonder. Je kunt ook zonder sojamelk, havermelk, kokosmelk en amandelmelk. Je kunt zonder boerenkool en je kunt zonder kipfilet. Ook hier kan weer een aantal open deuren worden ingetrapt:

  • Gebruik melk en melkproducten met mate, zoals ieder voedselproduct;
  • Varieer in je voedselpatroon;
  • Experimenteer met zuivel en zuivelvervangers en luister naar je lichaam;
  • Door alle discussie is er één ding zeker: van zuivel word je moe.

Overigens, melk van de gewone vinvis is het meest eiwitrijk (12 gram eiwit per 100 gram gewonevinvismelk). Maar ja, hoe melk je zo’n beest?

100% natuurlijke vetten!

100% natuurlijke vetten!

* Deze grap werd mede mogelijk gemaakt door Karel Pieters

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comment (1)

  1. Pingback: Het 21 dagen onzin dieet

Comments are closed.