Honderdduizenden mensen zagen dat mijn vriendelijke vriend Herman den Blijker kwam inbreken terwijl ik net een powerpizza aan het maken was. Dat was niet erg, want hij gaf wat tips en die pizza bleek uiteindelijk bijzonder goed te eten. En wat jullie niet zagen is dat hij nog een box met HAK kikkererwten in stazak achterliet. Kijk maar:

Veel plezier ermee, Jelmer

Veel plezier ermee, Jelmer

Het is daarom niet geheel ontoevallig dat ik me de laatste dagen heb verdiept in het bijzonder vehikel dat kikkererwt heet. En daarom zou ik je graag willen verblijden met m’n tien favoriete fun facts over kikkererwten én een recept.

1. Kikkererwt betekent erwterwt

Sowieso is erwt één van de mooiste woorden die er zijn. Maar kikkererwt is mogelijk nóg mooier. Kikker komt van het middeleeuwse woord keker (van het latijnse cicer, wat de familienaam van de erwt is) en daarmee is kikkererwt dus gewoon erwterwt. Wat mij betreft noemen we ze nu ook zo.

The food so nice, they named it twice.

2. Chickpea is net zo onorigineel

Chickpea is net als kikkererwt gewoon een vertaling van cicer-erwt. Chick is de verengelsde versie van cicer en pea betekent erwt. Wat chickpeas dus óók erwterwten maakt. En hoewel erwterwt een fantastische nieuwe naam is, vind ik peapea dan weer minder veelbelovend.

3. Kikkererwten zijn vezelrijk

Mijn vezelrijke kwarktaart is oplichterij van de bovenste plank. Volgens het Voedingscentrum mag iets vezelrijk genoemd worden wanneer het 6 of meer gram per 100 gram vezels bevat. Die taart komt niet door de keuring, maar kikkererwten juist gemakkelijk (9,1 gram). Misschien maar eens een kikkererwtentaart maken en de vezelrijketaartgame uitspelen.

4. Kikkererwten zijn eiwitrijk

Nog zoiets moois. Normaal is plantaardig voedsel voor ons hardwerkende gewichtheffers een uitdaging omdat we zo nodig eiwitrijk voedsel binnen moeten krijgen. Maar kikkererwten doen aardig mee met 6,6 gram eiwit per 100 gram. Weinig vet, niet al te veel koolhydraten, de eerder genoemde vezels en je hebt vrij awesome voedsel, wat je ook nog eens verzadigd. En dat gewoon in een zakje in de supermarkt.

5. Hummus is hummus

Hummus is gewoon Arabisch voor kikkererwten, maar dan vraag ik me af of hum dan erwt betekent en mus ook erwt. Verwar het overigens niet met humus, wat een organische laag in de bodem is.

6. Je moeder is blij met kikkererwten

Kikkererwten bevatten flink wat micronutriënten dus je moeder is blij als je ze eet. Er zit foliumzuur, ijzer en fosfor in (en nog allemaal andere vitaminen en mineralen) en ik weet niet wat ze met je lichaam doen, maar ik denk dat het goed is. Nog een mooie reden om ze te eten. En je moeder trots te maken.

7. Mag ik wel 100 gram gram?

Indiërs (waarschijnlijk niet allemaal) noemen de kikkererwt gram, wat wel weer mooi is om te gebruiken aangezien je dan bijvoorbeeld 100 gram gram kunt gebruiken in een recept en dat is natuurlijk veel duidelijker dan 100 gram erwterwten.

8. Beproefd concept

Al 7500 jaar worden er kikkererwten gegeten en dat is absoluut geen reden om het nu te doen (mensen hebben namelijk nóg langer voor hun plezier katten in hun huis en dat is natuurlijk helemaal idioot) maar het lijkt me toch een geruststellende gedachte dat er tenminste 250 generaties voor je zijn geweest die kikkererwten aten. Het maakt je tegelijkertijd wel vrij onorigineel.

9. Koffie

Er waren eens lieden die geroosterde kikkererwten als alternatief voor koffie gebruikten. Gelukkig doen mensen niet meer zo raar, maar ik vermoed dat er wel iemand is die hier marktpotentieel in ziet.

10. Het beste recept

Hummus maken kan iedereen maar deze curry met kipdijfilet en spinazie en kikkererwten uit de nieuwe stazak van HAK is helemaal awesome. Die hoef je namelijk niet eerst te koken of af te gieten voor gebruik. Ze zijn gaar gestoomd in het zakje en hebben dus een pure smaak en lekkere bite. Lees maar.

Mijn spreekbeurt over kikkererwten

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 HAK stazak kikkererwten (200 gram)
  • 400 gram kipdijfilet
  • zo’n bakje currypasta
  • 1 blik light kokosmelk (400 ml)
  • 1 sjalot
  • gember
  • olijfolie
  • 100 gram spinazie
  • wat rijst en/of naanbrood
  • koriander

Bereiding

  • Snijd de sjalot fijn en rasp wat gember
  • Doe wat olijfolie in de pan en bak fruit de sjalot en gember
  • Snijd intussen de kipdijfilet in stukjes
  • Doe de kipdijfilet bij de uit in de pan
  • Oja, verwarm de oven voor op 150 graden als je naanbrood warm wilt maken
  • Bak de kipdijfilet even kort aan
  • Voeg de currypasta toe (of butter chicken pasta als je dat hebt gekozen)
  • Voeg nu de kokosmelk toe en kom er achter dat 400ml teveel is
  • Bak de naan af in de oven
  • Doe je rijst a la minute in de magnetron
  • Voeg de kikkererwten toe
  • Voeg de spinazie toe
  • Decoreer het bord zo mooi mogelijk met rijst, curry en wat brood en bestrooi met koriander
  • Post smakelijk