Natuurlijk ben je een idioot

Dit schaap is ook een idioot

Samuel van Gelder is een man met een te kort sportbroekje en blije hardloopschoenen die personal trainer is en waar, behalve zijn twijfelachtige kledingkeuze, vrij weinig op aan te merken is. Ja, hij woont in Diemen dus dan ben je eigenlijk direct al af. Oja, hij vraagt ook na al z’n Facebookupdates of je z’n pagina wil liken.

Maar verder is Samuel van Gelder best een toffe peer.

Zo postte Samuel onlangs een stuk tekst over de naturalistische dwaling, en dat vond ik zó tof dat ik er nu een blogpost aan wijd.

Zie mij eens een aardig persoon zijn. Eigenlijk doe ik dit niet voor Samuel, maar voor mezelf.

De naturalistische dwaling is een zeer bekende drogreden. En een drogreden wordt in de volksmond ook wel ‘kutargument’ genoemd. De naturalistische dwaling is beredeneren dat iets wat natuurlijk is, automatisch beter is. Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat iets natuurlijks niet altíjd beter is. Ik zou graag verder willen gaan en durven stellen dat iets natuurlijks vrijwel nooit beter is.

Een voorbeeld is het eeuwige argument van mensen die geen zuivel drinken, dat zuivel gemaakt is voor kalfjes. Vroeger, toen ik nog havermouttrutje was, dacht ik daar ook zo over. Gelukkig ben ik nu normaal.

De drogreden is ‘dat wij de enige zoogdieren zijn die melk van een ander dier drinken’, wat natuurlijk als een tang op een varken slaat omdat wij überhaupt het enige zoogdier zijn dat een ander dier kan melken maar ook omdat andere dieren best zuivel lusten en dat ook zullen nemen wanneer het voorgeschoteld wordt. Neem bijvoorbeeld egels. Die zullen een schoteltje melk gulzig opslurpen, maar zijn gewoon te lui om even een traytje halfvolle houdbare melk op te halen bij de Aldi. Dat heeft niets met de natuur te maken, natuurlijk.

Nee, het argument dat iets niet goed is omdat het ’niet natuurlijk is’ slaat vrijwel nooit ergens op.

Zo zijn mensen ook de enige zoogdieren die soms alleen met hun naaste familieleden communiceren door middel van uitnodigingen voor Facebookspelletjes, zijn wij de enige zoogdieren die in hun monogame relatie voor hun plezier op zaterdagavond bij andere monogame duo’s toastjes met kipkerriesalade en kipgrillworst gaan eten en tegen elkaar zeggen dat ‘Geert Wilders soms best wel een punt heeft’ en zijn wij ook de enige zoogdieren die roze gerecycled drielaags en geparfumeerd toiletpapier gebruiken.

Maar soms is het fijn dat we niet-natuurlijke dingen doen zodat we een stukje verder komen in deze wereld. Sterker nog: als dat kutargument serieus wordt genomen, zijn we dus aan het devolueren.

Dus haal je luie onnatuurlijke dikke reet van je onnatuurlijke bank, schenk jezelf een onnatuurlijk glas melk in en like de onnatuurlijke Facebookpagina van de man met een onnatuurlijk kort sportbroekje: Samuel van Gelder.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu