Storende pitjes

De beste zin waarmee je al je verontwaardigde opmerkingen mee kunt beginnen is: Ik weet niet (hoor), maar (euh)… Doe maar eens. Gevolgd door een vraag. Ik weet niet hoor, maar euh… waarom zijn er pitloze druiven? Ik snap dat we inmiddels fruit genetisch kunnen modificeren. Ik begrijp dat we lichtgevende witlof kunnen maken. Er… Continue reading

Hoe je 3kg verliest in een week

Op een doordeweekse zondag toog ik naar de plaatselijke Jumbo om daar een lunch te scoren. Na een pittige training, nouja een training, had ik behoefte aan voedsel. Thuisgekomen met een bleekselderij, een komkommer, hummus, avocado, olijven en een blikje tonijn ging ik even terug naar wat er zojuist was gebeurd. What was I thinking? Wat was… Continue reading

De koolhydratenkoning

Als personal trainer begeleidde ik eens een dame aan wie ik vroeg een voedingsdagboek bij te houden. Zij schreef op en ik analyseerde. Na wat rekenen en intensief samenwerken met voedingwaardetabel.nl kwam ik er achter dat maarliefst 82% van haar voeding bestond uit koolhydraten. 82 procent! Da’s best veel. Door 82% van je voeding in… Continue reading

Alle diëten zijn binair

Het probleem met alle populaire diëten-ja, alle diëten-is dat ze binair zijn. Het is wel of niet. Ze sluiten bepaalde voedselproducten uit en leggen juist de nadruk op het andere. Denk maar eens na: de heilige eierkoeken van Sonja Bakker en het uitsluiten van brood en zuivel door de paleorakkers. De grote boze koolhydraten volgens… Continue reading

Wat is er super aan superfoods?

De paradox van superfoods is dat we er mee worden doodgegooid terwijl we volgens degenen die ons er mee doodgooien er langer van gaan leven. Wat mij betreft moet je niet zomaar chiazaadjes over je bakje met kwark strooien. Iedereen kent die gezellige avontuurlijke Australiër uit de Coolbestreclame die op zoek gaat naar speciale besjes… Continue reading

Pauw en Witteman over gezonde voeding

In alle Facebookgroepjes met overenthousiaste gezondheidsgoeroes werd er vooraf vol spanning uitgekeken naar de aflevering van Pauw en Witteman waarin Maarten ‘t Hart (moestuinier), Angela Groothuizen (WeightWatchers praatpop), Midas Dekkers (trol), Hiske Versprille (supersympathieke en aardige Parool smulpaap), Auke Attema (Tarwegrasverkoper), Kris Verburgh (Belg) en Patricia Schutte (Voedingscentrum) aan het woord zouden komen over drie uiteenlopende onderwerpen. Omdat… Continue reading

Muffins voor havermouttrutjes

Je kunt dus een touchscreen bedienen met een blueberrymuffin. Een blueberrymuffin van Starbucks tenminste. Andere soorten heb ik nog niet getest. Wat u met deze informatie moet? Uitproberen, de volgende keer als u een muffin eet natuurlijk! En als het dan lukt hieronder reageren. Dat lijkt mij dan weer leuk. Ik zal u voorzien van… Continue reading

Citr-oenwater

Er zijn van die mensen die hun dag starten met een glas water met een schijfje citroen. Daar is helemaal niets mis mee, maar wel als je dat doet vanwege vermeende gezondheidsvoordelen van het schijfje citroen. Dan ben je knettergek. De hele detoxhype is wel zo’n beetje over, maar er is een aantal rare gewoonten… Continue reading

Mag ik ook wat zeggen over zuivel?

Dit artikel zal geen 4500+ likes genereren zoals dat van Rolien Scheepbouwer in het katern Vrouw in de Telegraaf, maar dit artikel valt dan ook niet bij een half miljoen mensen op de deurmat. Anyway, mevrouw Scheepbouwer analyseert in haar artikel of melk gezond is of niet en haar conclusie is nogal stellig: melk is… Continue reading

Je bent wat je eet, maar dan anders

Zo’n twee miljoen jaar geleden gebeurde er iets vreselijks. Een holbewoner (laten we hem Frans noemen) verveelde zich stierlijk en zat baldadig wat stenen op elkaar te gooien. Wist hij veel dat het vuurstenen waren en dat er net toevallig een hoopje verdord gras in de buurt lag dat door een opspattende vonk vlam vatte…. Continue reading

Suikervrij eten is voor debielen

Ik las laatst een artikel getiteld ‘Nooit meer suiker eten‘ op het blog healthyvega.nl (wat mij betreft een contradictio in terminis). Nu krijg ik al jeuk van alle boeken waarin wordt geadviseerd alle typen suiker af te zweren, maar dit artikel ging he-le-maal nergens over (denk er even een René van der Gijpstemmetje bij). Waarom ik er… Continue reading