Bezoek een boer 🎧

Check m'n wekelijkse Zondag Update en schrijf je ff in

Vorig jaar werd ik door Berenschot uitgenodigd om m’n mening te komen geven over de meest inspirerende en veelbelovende foodbedrijven. Tof, dacht ik, want Berenschot is niet een random online blogje dat een uitverkiezing uitschrijft om lekker veel bereik te genereren voor zichzelf en juist niet de uitverkozenen wil eren, maar een vrij serieus consultancybedrijf met vrij serieuze mensen.

In dat expertpanel zat ik aan tafel bij Wilbert van de Kamp die ik toen volgde via Twitter toen hij nog @eengarde heette.

Bleek dus een mooie baas te zijn en ik reed met ‘m mee terug naar Amsterdam in z’n gecarsharede auto en we werden iets betere batties dan wederzijdse Twittervolgers.

En zonder hier al te veel een romance van te maken wil ik concluderen dat ik Wilbert een interessante man bleef vinden en z’n talkshows in Pakhuis de Zwijger bezocht en besloot ‘m uit te nodigen voor m’n podcast omdat ik dacht dat hij wel verstand heeft van duurzaamheid en het contact van ‘de’ Nederlandse burger met het voedselsysteem. En wat bleek? Dat was ook zo.

Dus luister maar via iTunes of via Soundcloud. En check de shownotes hieronder.

  • We spraken met elkaar in het Amsterdamse Proeflokaal.
  • Volg Wilbert hier op Twitter
  • Check Omapost en Oosterhouw hier en het Aardappelfeest.
  • Quote: ‘Mijn drive is dat mensen zo weinig contact met elkaar hebben.’
  • Check de huisgenoot van Wilbert, Laurens Collee en de andere gast Sarah Sluimer.
  • In Oosterhouw wordt hoofdzakelijk voedsel gebruikt en bereid van binnen een straal van 10 kilometer.
  • Over dat de wereld niet zwartwit is, schreef ik deze blogpost.
  • Praktische tip: koop een biologische prei.
  • De juiste richting van omgang met voedsel is volgens Wilbert onbewerkt eten. De eerste stap kan zijn om minder kant-en-klare producten te kopen.
  • Praktische tip: kijk eens op de verpakking en check wat er in zit.
  • Praktische tip: leer jezelf om op een andere manier te koken. Dan leer je misschien andere smaken en heb je geen pakjes en wereldgerechten nodig.
  • Quote: ‘Als iets bewerkt wordt, is dat om productie goedkoper te maken.’
  • Dikke tip: lees boeken van Michael Pollan en check z’n Netflixserie Cooked.
  • Praktische tip: hoop dat fair trade of biologisch beter is
  • Praktische tip: welke dingen zou ik kunnen vervangen door iets dat natuurlijk is? (even voor de duidelijkheid: dit gaat niet om calorische waarde of wat beter is voor je lichaam, maar vooral wat beter is voor de planeet).
  • Praktische tip: Stel jezelf eens de vraag ‘Waarom eet ik dit eigenlijk?’
  • Quote: ‘Altijd alles 100% goed willen doen is jezelf opbranden.’
  • We hadden een kleine discussie over of er goede en slechte producten bestaan. Ik was van mening dat je dat nooit kunt zeggen. Wilbert vindt dat je wel betere en slechtere keuzes binnen productgroepen hebt. Agree to disagree?
  • Via Twitter kreeg ik een vraag om duurzame tips voor luie mensen. Wilberts antwoord was: ‘Leer jezelf een paar dingen aan (bijv. koken) en probeer dingen zelf te maken.’
  • Volgens Wilbert is het lastig om alles in cijfers uit te drukken. Hij vindt de beleving van voedsel een andere manier om eten te ervaren. Quote: ‘We moeten niet alles terugbrengen tot cijfertjes.’
  • Ik vroeg Wilbert of dat filmpje van varkensmishandeling in een Belgische slachterij representatief was voor alle slachterijen. Het antwoord van Wilbert was dat het goed is dat het filmpje op internet staat maar dat het een denkfout is om te veronderstellen dat het hele systeem zo is. Schaalvergroting gaat volgens hem wel ten koste van dieren (en mensen ook).
  • Wilbert geeft aan dat supermarkten veel macht hebben. Dat zorgt voor stress bij boeren en boeren plegen daar zelfs zelfmoord door.
  • Quote: ‘Goedkope producten zijn slechter voor de aarde, dieren, jezelf en smaak. Goedkoop is niet goed.’
  • Praktische tip: Als je kiest voor goedkoop, vraag je dan af waarom je kiest voor goedkoop (want waarschijnlijk is het goedkoop omdat de productie zo goedkoop mogelijk moest).
  • We benoemen de column van Teun van de keuken over aanbiedingen met Fair Trade producten.
  • Wilbert heeft geen mening over Marqt en Ekoplaza.
  • Quote: ‘Snelle en slechte keuzes zorgen voor vermindering van de diversiteit.’
  • Praktische tip: Ga bij een boer langs want je kunt op Twitter vragen of dat mag en bijna altijd kan het.
  • Op de vraag waarom Wilbert (nog) geen vegan is, antwoordde hij dat hij zuivel te lekker vindt. Hij koopt zijn zuivel overigens bij Waddenmax.
  • Oproep aan luisteraars (burgers en boeren): zoek elkaar op en laat dat weten. Wie heb je ontmoet? Wat heb je besproken? Wat zijn toffe producten en waarom?
  • Wilbert sluit af met het uitspreken van de hoop dat mensen een keer naar een boer gaan en dat mensen wat meer gaan doen en minder problemen zien.
  • Boeren die openstaan voor een bezoek zijn bijvoorbeeld @woltersklaas_ in Groningen, @krispijnvd3s en @leendersjohan in Flevoland, @koeienboerjames en @boerbrunia in Friesland en @groenegriffioen in Noord-Holland.
  • Boek Wilbert hier als spreker of dagvoorzitter.
  • Foto van de podcast cover is van Maartje Strijbis.
Bijna vergeten

Bijna vergeten

Hey ik heb ook een Podcast