Pret met pangafilet deel 4

Pret met pangafilet

Ik keek maar weer eens een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, het kutste programma op de Nederlandse televisie. Het programma waarin de presentatoren net doen alsof ze achterlijk zijn en zo helpdeskmedewerkers door middel van montage en muziek nog achterlijker over laten komen. En daar kunnen we dan met z’n allen lekker over lachen.

Maar intussen zijn we als kijker het allerachterlijkst van iedereen.

De uitzending ging over pangafilet. En het andere ingredient: water.

Want, waarom zit er eigenlijk water in pangafilet?

Dat water heeft volgens de experts in de uitzending twee redenen: enerzijds om uitdroging in de vriezer te voorkomen (immers: iedere pangafilet in Nederland is ingevroren of ingevroren geweest) en daarom wordt er dus soms (niet altijd) een ijslaag om de vis heen gedaan door middel van een dompelbad, en anderzijds kan er water worden toegevoegd aan vis (zoals dat ook met andere vis- en vleessoorten kan gebeuren) om de smaak te verbeteren. Meer water = sappiger = lekkerder.

Zie ook andere dingen die lekkerder zijn als er meer water in zit zoals komkommer, bleekselderij en een goudvissenverblijf.

En dan ook staat er op een verpakking hoeveel water er in zo’n vis zit.

Er is dus geen probleem.

Sterker nog: jij als consument vraagt om een goedkope, voedzame vis zonder een al te sterk smaakprofiel en dus worden er goedkope snelgegroeide pangafilets ingevroren vanuit Vietnam naar je lokale supermarkt verstuurd zodat jij hip en culinair kan doen tegenover je vriend die wel vis wil eten maar niet iets wat naar vis smaakt want hij is ‘godverdomme toch geen Spanjaard!?’.

En die vis, die pangafilet, die precies naar jouw wens is gemaakt, gaat de Keuringsdienst van Waarde dan 25 minuten lang behandelen en dan net doen alsof we met z’n allen worden opgelicht door producenten.

Sterker nog: een letterlijke quote van één van de presentatoren is: ‘Ik heb gewoon gelijk.’

Als we het hebben over onzinnige toevoegingen, dan hebben we hier een prima voorbeeld te pakken.

Daarom is de Keuringsdienst van Waarde kut. Want na het kijken van het programma ben je superboos omdat je zogenaamd bent opgelicht door hebberige producenten, maar hebberige producten bestaan alleen door hebberige consumenten.

He, wacht eens even. Dat zijn wij!

En oja, ik was in april in Vietnam bij een pangakweker, en daar werd overigens geen water toegevoegd, dus het lijkt ook nog eens een selectief, niet-bestaand probleem wat superveel aandacht krijgt van een programma dat zich voordoet als consumentenprogramma maar stiekem de achterlijkheid van de wereld tentoonspreid.

En producenten die meer water toevoegen dan ze declareren op de verpakking zijn natuurlijk oplichters, maar dat is hetzelfde als zeggen dat leugenaars liegen.

Speaking of leugenaars: van die mensen die vinden dat ze ‘echt heel weinig eten’ maar toch met kerst liever niet in een supermarkt lopen omdat de kans dan groot is dat ze moeten uitleggen dat ze geen rollade zijn dus dat het overige winkelende publiek van ze af moet blijven.

Maar daar maakt dan weer niemand zich druk om.

Je kunt de onderzoeksresultaten van de watertest hier zien.

Deze post is niet gesponsord. En onderstaande video ook niet.

Deel 1 van Pret met Pangafilet lees je hier

Deel 2 van Pret met Pangafilet lees je hier

Deel 3 van Pret met Pangafilet lees je hier

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu