Mijn favoriete reisapps

Deze post werd mede mogelijk gemaakt door mijn vrienden van de Rijksoverheid

Als je op reis gaat, wil je niet al te veel spullen mee want bezit is extra afstofwerk en bagage inchecken is alleen maar onhandig.

Nee, je reist licht en dat kan onder andere door gebruik van apps. Echt? Ja. Je bent namelijk niet die guy (of girl) die met een gelamineerde uitgeprinte ticket op Schiphol in de weg staat te staan omdat het moest van je vriendin.

Nee, jij bent de goed voorbereide reiziger. Die overigens verder z’n bek houdt over die zogenaamde inspirerende blootvoetse bedevaart naar een Thais monnikendorp. Je gebruikt reizen alleen als woord voor een trip van a naar b en niet voor die vakantie waar niemand je kende in dat hostel en je dus een nieuwe identiteit kon aannemen, tot je weer thuis was en weer dezelfde kneus was als voor je reis, maar nu met zo’n dunne wijde broek uit Bali.

Dit zijn m’n favoriete reisapps

Je reisapps zijn in te delen in verschillende smaken. Allereerst zijn er de apps die je nodig hebt om uberhaupt een reis te vinden, en vervolgens te boeken, dan volgen apps die je helpen om van a naar b te komen, vervolgens zijn er ook apps die je nodig hebt terwijl je van a naar b komt en even tijd hebt om wat anders te doen en dan zijn er apps die je helpen zodra je op je bestemming hebt. En er zijn ook nog apps zonder categorie.

Lekker berichten naar jezelf sturen

Lekker berichten naar jezelf sturen

Pushbullet

Deze app stuurt notificaties naar je telefoon (of naar je browser). Is trouwens ook een prima tool om jezelf dingen te sturen van je computer naar je telefoon als Airdrop weer eens niet werkt.

iOS | Android

IFTTT (om alerts te maken)

Ok dit heeft even wat uitleg nodig, maar het is wel belangrijk. In een eerder artikel leg ik uit dat het dom is om van te voren te bepalen dat je op een bepaalde dag naar een bepaalde plek moet. Dan betaal je dus waarschijnlijk veel geld. Andersom redeneren bespaart je veel. Dus het zou fijn zijn als je de hele tijd goedkope tickets vanuit Amsterdam op je scherm krijgt. Dat kun je dus fixen met IFTTT (If This Then That). Met deze app koppel je, bijvoorbeeld, blogpostupdates met de term ‘Amsterdam’ aan een notificatie van Pushbullet (staat hieronder) en blijf je dus op de hoogte van ticketdeals zonder moeite te doen. Ik heb hier, hier en hier alerts voor je die ticketdeals vanaf Amsterdam naar je sturen en deze alert vertelt je wanneer er een error fare vanaf Amsterdam beschikbaar is.

iOS | Android

Van kijk maar even tot kijk maar even naar kijk maar even

Van kijk maar even tot kijk maar even naar kijk maar even

 

Kiwi (om goedkope vliegtickets te scoren)

Kiwi heeft als onderscheidend vermogen dat je op zoek kunt gaan naar vliegtickets van, hou jezelf even vast, een vrij groot gebied naar anywhere tussen startdatum anytime en einddatum anytime. Een mooie (maar tijdrovende) tijdsbesteding is dus de hele tijd random shit opzoeken en kijken wat lekker goedkoop is. Een enkele reis Sydney voor €242 bijvoorbeeld, maar dan wel via Istanbul, Kuwait en Manila.

iOS | Android

 

 

 

Momondo (om prijzen te vergelijken en direct te boeken)

Uit ervaring blijkt dat Momondo nogal vaak de beste prijs toont voor een ticket (ten opzichte van Kayak en Skyscanner) dus dit is je go-to vliegticket app. Je boekt hier niet rechtstreeks trouwens, maar je wordt doorgestuurd naar de website waar je daadwerkelijk je tickets boekt.

iOS | Android

Skyscanner (om prijzen te vergelijken en direct te boeken)

Hoewel Skyscanner vaak iets hogere prijzen aangeeft dan Momondo, zit hier een fijne kalenderzoeker in om snel prijzen in een maand te vergelijken. Maar goed, daar is Kiwi natuurlijk veel beter voor. Bovendien kun je alerts instellen zodat je een melding krijgt als er bepaalde tickets onder een bepaalde prijs komen.

iOS | Android

Kayak (om prijzen te vergelijken en direct te boeken)

Ook Kayak is meestal wat duurder dan Momondo, maar ik vind het fijn dat Kayak een multi-city functie heeft en om rare redenen vind ik Kayak een fijne app om in te zoeken. Bovendien kun je alerts instellen zodat je een melding krijgt als er bepaalde tickets onder een bepaalde prijs komen.

iOS | Android

24/7 BZ Reis app

Deze app van Buitenlandse Zaken is erg belangrijk. De informatie in het deze app wordt verzameld en bijgehouden door de Nederlandse ambassades en consulaten van over de hele wereld en dus heb je informatie uit eerste hand en de belangrijkste hand. Dus niet van een wazig blog met willekeurige adviezen.

Deze app vertelt je wat het actuele reisadvies is, wat voor vaccinaties je nodig hebt, dat er in Cuba geen pinautomaten zijn (wtf?) en deze info is altijd up-to-date. Plus het bevat een noodnummer, mocht dat nodig zijn.

WebiOS | Android

Seatguru (om een fijne stoel te fixen in het vliegtuig)

Dit is mierenneukerij, maar als je tijdens het inchecken voor je vlucht een stoel kunt kiezen, check dan even Seatguru voor de beste stoel en, vooral, voor de slechtste stoel. En dan kies je die (niet).

iOS | Android

Booking (om een hotel te boeken en soms een appartement)

Ik weet niet of het het goedkoopste is, maar het is wel echt tering handig. Je boekt binnen no-time een hotel en vrijwel ieder hotel is te boeken via Booking. No-brainer.

iOS | Android

Airbnb (om iemand anders z’n huis te boeken)

Idem als Booking maar dan met andere soorten accomodaties (hehehe).

iOS | Android

 

Je minst gebruikte app ooit

Je minst gebruikte app ooit

Flio (om een luchthaven te snappen)

Flio is een app die je, zodra je in de buurt van een luchthaven bent, een pushbericht stuurt om de app te openen. In die app staat dan, voor iedere luchthaven, waar je stopcontacten, wifi, douches en korting kunt regelen. Ook een no-brainer. Downloaden, in een mapje pleuren en vergeten. Tot je telefoon trilt als je aankomt op Bandaranaike International Airport.

iOS | Android

ExpressVPN (om niet gehackt te worden)

Ok je zit dus op die gore wifi van een willekeurige gore broodjesverkoper op een vliegveld maar dat netwerk is dus niet veilig dus je moet ff een VPN plus als die gore broodjesverkoper toevallig in China zit, dan kun je ook geen enkel sociaal netwerk gebruiken in verband met geblokkeerd. En je wilde net dat Snapchatfilter gebruiken. Dus je moet een VPN-verbinding hebben en faken dat je in Nederland bent. Kan met ExpressVPN.

iOS | Android

Een Google robot!

Een Google robot!

Google Trips (om je trip te beheren en reisgidsjes te downloaden)

Google Trips is Tripit maar dan beter en gemakkelijker. Als je gmail gebruikt om je vliegtickets in te ontvangen (en hotelboekingsbevestigingen) dan maakt Google Trips automatisch voor jou tripjes aan. En doet dan suggesties voor het downloaden van minireisgidsjes over deze plekken. Ik durf te wedden dat als ik Google Trips nu open, al mijn aanstaande reizen gewoon netjes onder elkaar staan.

(Ja het klopt. Had ff gecheckt.)

iOS | Android

Kindle, Audible, Blinkist, Podcasts, Netflix en Youtube (heb alleen iOS linkjes ff)

Als je die domme vlucht van 12 uur naar Singapore hebt, dan wil je toch wel wat te doen hebben. En er is geen wifi want je vliegt met KLM dus moet je shit opslaan. En die entertainmentsystemen zijn leuk maar ze hebben altijd maar 1 aflevering van je favoriete serie en anderhalve leuke film. Dus neem je eigen media mee. Kun je tegenwoordig allemaal downloaden.

Kindle gebruik je om e-books te lezen, Audible om luisterboeken te luisteren, Blinkist voor die eerste twee maar dan kort, Podcasts om podcasts te luisteren en Netflix en YouTube hoef ik ook niet uit te leggen.

 

Uber (om van luchthaven naar accomodatie te komen en daarna gewoon om jezelf te vervoeren)

Ik hoef deze taxiapp niet uit te leggen behalve dan dat ik Uber tekort doe als ik het een taxiapp noem. Het is goedkoper, beter, fijner, schoner, eerlijker, duidelijker, sneller en logischer dan een taxi. En het werkt zo’n beetje overal. Behalve op Bali waar kennelijk iedereen vindt dat het verboden is, maar dan moet je maar even de domme toerist uithangen en de app openen en een Uber bestellen.

iOS | Android (gebruik ff mijn code v2ruf om korting te krijgen op je eerste rit)

Google Translate (om vieze woorden te zeggen tegen de taxichauffeur)

Je kunt natuurlijk gewoon heel hard Engels in iemands gezicht gaan zitten schreeuwen of even de moeite doen om wat basisdingetjes te leren en zo ook wat respect te hebben voor het land dat je bezoekt (en vooral de taal dan). Google Translate heeft ook gewoon een scannerfunctie voor menukaarten die real-time vertalingen doet. Maar volgens mij is cheeseburger overal wel cheeseburger.

iOS | Android

Currency (om te snappen hoe je zo snel rood kon staan)

Kun je gewoon ff de wisselkoers checken. De echte wisselkoers. Dus niet wat er op die geldwisselkantoortjes staat.

iOS

GetYourGuide (om toeristje te spelen)

Met GetYourGuide kun je activiteiten plannen zonder tussenpersoon in een goor kantoortje waarvan je niet weet of je hem kan vertrouwen. Dus die favelatour in Rio en die cooking class in Goa en die boottrip op de Bahama’s. Kan allemaal.

iOS | Android

Reisapps die je sowieso nodig hebt maar die ik niet wilde vermelden maar toch wel

Ik doe in deze alinea geen linkjes, maar wil even je moeder nadoen door te zeggen dat je ook moet denken aan je internetbankierenapp om je saldo te checken, je creditcardapp om dezelfde reden maar dan met uitgestelde betaling, de app van je luchtvaartmaatschappij om je boarding pass te fixen en Google Maps voor stiekem toch al die opgeslagen plekken die toch wel handig zijn en om de route te plannen als je een scooter huurt.

Hopla. Je hebt helemaal geen handbagage meer nodig. Deze apps kunnen alles.

Mis ik nog iets? Laat het me weten, en waarom.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu