Hoe je nooit die echt goedkope ticket vanaf Amsterdam mist

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Disclaimer

Ja ik ben naast fitnessbloggertje en boekenschrijver ook nog fervent vliegtuigpakker dus ik denk dat ik verstand heb van (vlieg)reizen. Dus vandaar even een blogpost in de nieuwe categorie reizen.

In 2016 vlieg ik 240078 kilometer verdeeld over 66 vluchten.

Ik boekte tickets naar Hawaii voor €419, naar Beijing én Hong Kong voor €343, naar Venetië, Rio de Janeiro én Marrakech voor €489, naar de Seychellen, Mumbai, Goa én Parijs voor €540 en naar Reykjavik, Boston én New York voor €385.

Allemaal retour vanaf Amsterdam. En weer terug.

Ik weet nooit hoe je zinnen maakt met het woord retour.

Ik ben alleen geïnteresseerd in ticketdeals vanaf Amsterdam (en deals die je zelf aan een interessante vlucht vanaf Amsterdam kunt knopen) maar er is (nog) geen website die je alleen goedkope vliegtickets vanaf Amsterdam laat zien.

En daarom moet je zelf een systeem bouwen.

De gemakkelijkste manier om nooit goedkope tickets vanaf Amsterdam te missen is om 1) eerst te definiëren wat een goedkope ticket is en 2) een pushbericht te krijgen zodra er een deal online staat.

Stap 1 is voor mij simpel: een goedkope ticket is een error fare. Een error fare is een prijs die ontstaat door een foutje in een systeem of door menselijk handelen. Een prijs die eigenlijk niet normaal is.

Die error fares worden op allerlei vliegticketblogs gepost en de meeste blogs posten direct hun updates op Twitter, altijd met de term error fare erbij.

Ik ben dus geïnteresseerd in alle tweets waarin de termen ‘error fare’ en ‘amsterdam’ staan.

Maar nu wil ik dat, zodra er getweet wordt, direct zien. Zodat ik direct een ticket kan boeken voordat die ticket met een foute (maar goedkope) prijs weer verdwenen is. Want meestal gebeurt dat na een paar minuten tot een paar uur.

Ik moet er dus voor zorgen dat ik notificaties ontvang, het liefst op m’n mobiel én laptop, zodra er iets wordt getweet met error fare amsterdam.

Dat doe ik met Pushbullet en IFTTT. Moet je wel accounts bij hebben.

IFTTT staat voor If This Then That en dat koppelt webservices en dingen met wifiverbindingen aan elkaar. We kennen het natuurlijk allemaal IFTTT om je lichten aan te doen als we de oprit op komen rijden of om Instagramfoto’s als Twitterfoto’s te posten of om alle bijlagen van e-mails in je Dropbox op te slaan, maar je kunt met IFTTT er dus ook voor zorgen dat je een melding met Pushbullet krijgt wanneer er een ‘error fare amsterdam’ wordt gepost door wie dan ook op Twitter.

Hoe dat werkt, zie je hier.

En zo wordt tickets boeken dus net pokeren: je boekt nooit iets maar wacht gewoon net zo lang tot je een error fare ziet vanaf Amsterdam en dan boek je direct.

Het is de enige pushnotificatie die je nodig hebt in je leven. En als je dichtbij Brussel airport of Düsseldorf woont, verander je gewoon alleen even de term Amsterdam.

En zo reis je dus ten minste voor de helft van de prijs van een normale ticket. En meestal nóg goedkoper.

Succes! Ik spreek je in het vliegtuig wel weer.

**

Oja je kunt verder Pushbullet prima gebruiken om foto’s van je laptop naar je telefoon te sturen (en vice versa) want:

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek