Zoals jullie weten ben ik fan van Arla skyr (vanwege de gigantische hoeveelheid eiwitten). En jullie weten ook al dat je het geen kwark mag noemen want het is IJslandse yoghurt.

Ik eet skyr het liefst met blauwe bessen, walnoten en honing want dat is lekker. Bovendien heb ik bedacht dat dat typisch IJslands is.

Maar achter die overtuiging zit totaal geen goed verhaal. Dus dat heb ik er hieronder maar even bij verzonnen.

Toen ik ging nadenken over typische IJslandse eetcultuur, kwam ik niet veel verder dan skyr en vette vis. Dat lijken me los van elkaar prima toevoegingen aan ieders dieet, maar bij elkaar één van de slechtste combi’s. Net achter pepernoten met mayonaise.

Verder kwam ik niet echt. Dus moest ik even googelen.

Banaan

Er gaat een broodje aapverhaal dat IJsland voorziet in de grootste bananenvraag van Europa, maar aangezien dat een broodje aapverhaal is, is dat niet waar. Mocht je deze vraag krijgen bij een quiz, het land met de grootste bananenproductie is Spanje (voornamelijk Canarische Eilanden) en niet IJsland.

Het klopt trouwens wel dat er in IJsland bananen worden geproduceerd (in kassen, voor de volledigheid, en niet tussen de gletsjers) maar ik heb zelf ook wel eens een avocadopit in de grond gestopt (met bijzonder veel succes) maar ik ben dan ook niet direct Europa’s grootste leverancier.

Besjes

Mijn theorie dat fruit minder suiker bevat naarmate het verder van de evenaar groeit, klopt wel voor IJsland, want daar groeien alleen besjes. Daar kom ik achter als ik even googel.

Die skyr met blauwe bessen is dan opeens een hele logische IJslandse keuze.

Bijtjes

Nog logischer wordt het wanneer je bedenkt dat die bessenplantjes natuurlijk worden bestuifd door bijtjes en er dús honing groeit in IJsland. Het tweede deel van mijn typisch IJslandse topping klopt dus ook helemaal als een bus.

Nootjes

Maar ik val door de mand als ik op onderzoek uitga naar walnoten. Die groeien natuurlijk (bewust ambigu) niet in IJsland. Laat staan dat er überhaupt bomen van formaat groeien. Het aantal bomen in IJsland is spaarzaam. Story goes dat dat komt door zaaglustige Vikingen met een slecht herinvesteringsplan.

2/3 score met een goed verhaal.

Had ik toch beter voor bananen kunnen kiezen.

Lekker wel

Lekker wel