Waarom ik ga stemmen op de partij waarop ik ga stemmen

Ik ga hier op stemmen

Jesse Klaver was te gast bij Pauw & Jinek en zei daar dat de politiek een ideeënstrijd zou moeten zijn en dat hij graag zo politiek bedrijft.

Met ideeën.

Dat vind ik mooi en goed van hem. En ik ben het ook met hem eens dat het zo moet zijn, maar volgens mij liggen er nog niet zo veel goede ideeën op tafel.

Ja, ‘laten we het voor iedereen beter maken’ is een idee. Uitgedrukt in geld dan. Meer geld voor ouderen, meer geld voor studenten, meer koopkracht.

Meer.

De SP wil het allemaal wat gelijkwaardiger en de VVD vindt de verdeling wel prima zo. GroenLinks wil het eerlijker verdelen en bij voorkeur een beetje duurzamer en de PVV… Ja niemand weet eigenlijk wat de PVV wil.

Maar zolang die ideeënstrijd nog steeds voornamelijk over geld en economie gaat, verandert er niet zo heel veel. Dan is het alleen nog maar een strijd over de invulling van 1 idee: geld verdienen.

Geld verdienen om gelukkiger te worden.

**

Mijn nichtje werd 2 jaar geleden geboren en ik maak me oprecht zorgen over de wereld waarin ze opgroeit.

Nee ik maak me geen zorgen om haar AOW-leeftijd. Of over de hoogte van haar eigen risico.

Ik maak me zorgen om klimaatverandering, ontbossing, oceaanvervuiling, overbevissing en watertekorten.

Kijk, we hebben heus nog wel ruimte en zuurstof. Maar het gaat wel hard achteruit.

En dan zijn er vrijwel alleen discussies te horen met als inzet:

Laten we onze koopkracht met 1,3% verhogen. Zodat we nog meer spullen kunnen kopen.

Die Elon Musk heeft gelijk als hij zegt dat hij een interplanetaire beschaving wil maken.

Want deze planeet gaat er aan.

Die 1,3%. Die loonsverhoging. Die lastenverlichting. Het lagere eigen risico. Het zijn allemaal dezelfde ideeën: meer geld. Voor iedereen. Omdat we dan gelukkig worden allemaal.

En dat geluk vinden we dan misschien op korte termijn, individueel. Maar niet als samenleving. En niet als bewoners van deze planeet.

**

Volgens mij zitten we aan een plafond. Volgens mij is het tijd voor een heel nieuw idee. En dat nieuwe idee komt maar van één partij.

Wat nou als we die drang naar welvaart vervangen door drang naar welzijn en wat nou als we individualisme vervangen door iets wat voor ons allemaal goed is. En met ons allemaal bedoel ik niet al die individuen bij elkaar opgeteld, maar iedereen die op deze planeet leeft.

Volgens mij moeten we niet meer met kolencentrales energie opwekken, want we leven niet meer in de negentiende eeuw en we weten ook al een tijdje hoe we windmolens moeten bouwen.

Volgens mij moeten we niet zoveel vlees meer eten want het is helemaal niet zo handig om allemaal bossen te kappen en dan voer te verbouwen voor vee en dat vee dan te slachten en te vervoeren en dan op te eten.

Investeer in innovatie.

Geef onderwijs over voeding.

Bouw windmolens.

En alsjeblieft. Sluit het fucking Dolfinarium.

We hebben behoefte aan een nieuw idee.

En daarom stem ik Partij voor de Dieren.

Het is een soort GroenLinks, maar dan beter.

 


Ik vertelde dit op dinsdag 7 maart in Pakhuis de Zwijger bij de talkshow Als Warme Broodjes van de Youth Food Movement en dat kun je hier terugzien.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu