Suikervrij eten is nog steeds voor debielen

Dit plaatje is totaal niet relevant.

The amount of mensen die suikervrij gaan leven in 2015 is too damn high. Er zijn teveel mensen die niet nadenken. Toeval? Nee.

Glucose is brandstof voor je hersenen. Glucose haal je uit koolhydraten (suikers) in je voeding. Suiker = suiker. Of dat nu van een palmboom komt of uit een koe. En als je zogenaamd suikervrij gaat leven (spoiler alert: niemand kan echt suikervrij leven) heb je dus steeds minder glucose in je bloed. En minder in je hersenen.

Daar word je dus achterlijk van. Vermoed ik.

Je zou dus kunnen stellen dat het drinken van het suikervrije Cola Light zorgt voor minder verstand, maar dat is nogal kort door de bocht. Cola Light is namelijk fantastisch, maar dat vinden suikervrije wijven met teveel tijd totaal niet. In Coca-Cola Light zit namelijk aspartaam en dat is ‘nog veel erger dan suiker’. OMG.

Toen ik vandaag postte dat ik alle mensen die suikervrij 2015 in gingen succes wenste, omdat er ook suiker in een prei zit, kreeg ik daar nogal vreemde reacties op.

Ja, maar door het mijden van bewerkte suikers heb ik geen migraine meer.

Prima. n=1. Zo werkt wetenschap gelukkig ook. #sarcasm. Christus te paard zeg. Doe het niet. Iedereen die nu nog ‘suikervrij’ gaat doen kom ik hoogstpersoonlijk met een hark uit hun huis drijven en duw ik een pak stroopwafels in hun snuit. Suikervrij eten is de grootste bullshitoplossing voor je problemen. Ja, je gaat meer groente eten en je dieet wordt verstandiger waardoor je met hetzelfde volume minder calorieën in je snufferd parkeert. Maar dat kan ook zonder half te gaan janken omdat je jezelf hebt beloofd geen ‘witte pasta’ meer te eten of wanneer je plotseling bang voor brood bent. Is het geen toeval dat de mensen met het beste fysiek of de opperbeste prestaties nooit van die sneue suikervrije diëten volgen? Je sugarfree challenge sterft een langzame dood. Ik voorspel dat deze voorspelling waarheid is. Suikervrij leven bestaat niet en is debiel. En Coca-Cola Light is awesome.

200 gram speltbloem, 100 gram kokosbloesemsuiker en een eetlepel honing. Maar geen suiker. Mijn bil zeg!

200 gram speltbloem, 100 gram kokosbloesemsuiker en een eetlepel honing. Maar geen suiker. Ja, en mijn tante is Barack Obama.

 


Oja, in deze zogenaamde suger free taart van The Green Happiness zit 572 gram suiker. Sugar free, m’n reet.

En voordat je gaat reageren, lees dit even of de reactie van Liesbeth Oerlemans op haar website.

En lees m’n boek Eet Taart Krijg Een Sixpack vooral even.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comments (31)

 1. Bedoeld 90% van de mensen die zeggen “geen suiker” niet dat ze geen chocolade, chips etc. gaan eten? Geloof dat daar toch echt niets mis mee is

 2. vanwaar telkens die denigrerende toon?

 3. Tsja… dat vind ik dus wel. Want benoem dan gewoon wat je bedoelt. Juist op deze manier is er veel verwarring en er zijn daadwerkelijk mensen die pogen absoluut geen koolhydraten meer te eten.

 4. Omdat ik mensen die ik hier bedoel absoluut niet serieus neem. En ik van mening ben dat het serieus nemen van deze mensen de wereld schaadt. En verder ben ik niet ‘telkens’ denigrerend.

 5. En wat als je lijf glucose genoeg aanmaakt met de verwerkte suikers in voeding en alle andere suikers uitgesloten moeten worden?

 6. Lekkerbakkiechips

  Tik m aan!!

 7. Wietske

  N=1 maar in mijn geval wel n=wietske. En wietske is toch wel het meest belangrijke persoon op deze wereldbol (bron: mama). Uitkomsten van mijn onderzoeken zijn dus ook altijd op mij van toepassing. En ja, ik voel me zelfs beter door minder suiker te eten, bewezen door voorgaande onderzoeksopzet!

  Kortom: het kan me dus eigenlijk geen reet schelen wat al die mensen van je n=oneindig bronnen ervaren en ga ik anderen zeker niet lastig vallen met mijn n=wietske onderzoeksresultaten, want stiekem vind ik dat je gewoon gelijk hebt Jelmer.

  Gelukkig weet je daarom ook dat dat niet wil zeggen dat je ook echt gelijk hebt (n=1 weetjewel).

 8. Michelle

  Het klopt zeker dat in bijna alles suiker zit, er is echter wel een verschil tussen de suikers : je hebt langzame en snelle suikers. De snelle suikers worden vrijwel meteen in het bloed opgenomen en zorgen voor de bekende sugar rush, de langzame suikers worden minder snel opgenomen, waardoor je bloedsuiker spiegel stabieler blijft. Zeggen geen suiker en dan vervangen met honing is ook bs, maar het is niet waar dat er geen verschil in zit, suiker uit een stuk fruit wordt door de vezels minder snel in je bloed opgenomen, maar dat is dan weer niet zo als je er een sapje van maakt of een taart. Blabla, ingewikkeld verhaal, probleem is dat mensen zich niet verdiepen in iets en geen idee hebben waar ze het over hebben. Eet meer groente en onbewerkt fruit, laat die twix liggen en alles zal goedkomen.

  Enne Jelmer, maak je niet zo druk, dat is slecht voor je bloeddruk :v

 9. Dat onderschrijf ik. Als Jelmer denkt dat deze tone of voice indruk maakt… Niet dus. Ik vind het ronduit ordinair en negatief. De inhoud gaat daardoor aan mij voorbij. Jammer dat deze manier van oreren ‘van deze tijd is’.

 10. Pingback: Dr. Oreotker Rolopizza met Nutella en Witte Chocolade | Jelmer de Boer

 11. Eigenlijk ben je gewoon een zielig mannetje dat graag aandacht wil.

 12. Ik begrijp jouw standpunt wel hoor. Velen slaan door. Op de Facebook pagina van ‘ik eet suikervrij’ was ineens een reactie: “weten jullie wel hoeveel suiker er in ketchup zit??” En daar reageerden ontzettend veel mensen op. Tijdverdrijf. Ik vermijd geraffineerd suiker in eten. Als in: ik voeg het niet toe ook al vraagt het recept erom. Zoals bij de Thaise curry: een eetlepel suiker toevoegen vind ik onzin dus laat ik achterwege. Maar alle tomaten, bonen en God weet wat ik er nog meer doorheen gooi, bevat ook suikers. Net als die prei. Dus wat is suikervrij? Mensen ga gewoon leven en eet verstandig maar met Fun. Want stress is de gevaarlijkste factor voor ons lijf. En stress over eten… Hmmmm… Klinkt als heel erg dubbel.

 13. Je bent een held. De combinatie vet suiker maakt je dik, en omdat producten met weinig suiker nou eenmaal ook vaak weinig vet bevatten. En al die bullshit over geraffineerde suikers: Sacharrose, maltose, zetmeel: Allemaal suikers, allemaal een molecuul dat nooit anders is, of het zich nou in een koek of een sinaasappel bevindt. Overigens ben ik van mening dat je een held bent met dit stuk.

 14. Point taken, maar natural selection is natuurlijk al zo oud als de mensheid.. die mensen vallen vanzelf om 😉

 15. Pingback: Sugar rush | Jelmer de Boer

 16. Ja, dit vind ik dus precies de juiste instelling! Prima als je het niet lekker vindt, niet nodig hebt of niet wil eten. Dat geldt trouwens ook voor ‘suikervrij’, maar ik wil wel graag melden dat het juist onpraktisch is om proberen suikervrij te leven. Verder hier nog wat nuance – http://jelmerdeboer.nl/sugar-rush/

 17. Dat is waar. Anders had ik geen blog.

 18. Haha thanks, maar dat bloedsuikerverhaal ligt dan óók wel weer wat genuanceerder. Met je laatste twee zinnen ben ik het eens 😉

 19. Ik zou de laatste zijn die vindt dat je niet moet doen wat je fijn vindt en wat bij je past. Het enige wat ik duidelijk wil maken is dat je niet teveel conclusies moet/mag/kan trekken op je eigen ervaringen. Dus als je door minder suiker te eten van klachten af komt kan dat ook komen door een andere oorzaak. That’s it. Voor de rest: doe wat voor jou het fijnste is 🙂

 20. tja wie neemt jou serieus, je slaat de bal helemaal mis, maar wat je niet kent zou je beter ook niet over schrijven, en duidelijk dat jij de pot ergens anders hebt ingekeken!

 21. liesebetje

  Nog nooit zo eens geweest met een “simpel blogschrijvertje” keep em coming ondertussen neem ik nog ff een banaan zit heel veel suiker in schijnt 😀

 22. Heerlijk om al die facebook discussies te lezen haha.

 23. Pingback: 3 goede voornemens in de keuken | Koken

 24. Pingback: read | de stad der blinden & amsterdam deelt en geeft | eatreadsleeprepeat

 25. Hahaha, baas.

 26. Pingback: Goed excuus? Complimentje aan mezelf | Jelmer de Boer

 27. Pingback: Trots op m’n eigen excuses | Jelmer de Boer

 28. In zekere zin wel eens met je commentaar, maar in mijn geval ook rete handig die suikerhaters, want ik ben volgens mij een van de weinige met een echte suikerallergie ( ja, ook voor honig en die mooie kokosbloesemsuiker en agavesiroop en de rest van de vervangers waar de foodies allemaal bij zweren ) . Dankzij die suikerhaters kan ik tegenwoordig ook weer eens uiteten (want mensen worden bewuster, ook in restaurants) Dus ik blijf gewoon de patatjes eten en fruit gaat er ook goed in en ik bestel wel gewoon een extra groot stuk steak met kruidenboter…

 29. Blog? Welk blog? Ik kom hier voor de comments! Smullen gegarandeerd!!!

 30. Ik heb zin in slagroomtaart.

 31. Niks suikervrij!! In honing zit ook suiker, is super goed voor je lichaam. En lekker ook! Ik bestel altijd kilo’s Nederlandse honing op http://www.honingonline.nl en geniet onwijs van de heerlijke honing die je daar online kan bestellen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.