Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

De nieuwe versie van mijn boek Thuisblijven is duurder is verbeterd, veranderd en uitgebreid.
Thuisblijven is duurder

Mijn boek Thuisblijven is duurder was uitverkocht en sinds de publicatie heb ik allemaal nieuwe dingen geleerd, dus ik besloot een volledig herziene nieuwe versie te publiceren.

Deze versie is een paperback in plaats van een hardcover en bevat meer woorden en ook meer pagina's (288 in plaats van 200).

Dit staat er ongeveer in:

Of lees heel snel

Wat is een goedkoop vliegticket?

Goedkoop is relatief, maar het is minder dan je buurman in het vliegtuig voor dezelfde reis heeft betaald, of meer reis (langere afstand, exclusievere bestemming, hogere boekingsklasse, meer punten, of al het voorgaande) voor hetzelfde of minder geld.

Twee manieren om tickets te kopen

Je kunt vliegtickets betalen op twee manieren: met geld en met punten. Met geld spreekt voor zich (hieronder volgen manieren om zo weinig mogelijk cash te betalen en die punten kun je sparen bij loyaliteitsprogramma’s, die ook wel frequentflyerprogramma’s worden genoemd. Je kunt gratis lid worden van die programma's en punten kun je sparen door te vliegen, auto's te huren, je aan te melden voor nieuwsbrieven en apps en nog meer manieren. Dat lees je straks.

Wanneer moet ik vliegtickets boeken?

Vliegtickets zijn niet het goedkoopste op een bepaalde dag in de week. Bovendien bestaan echte lastminutes ook niet meer, dus je hoeft ook niet te gokken of te wachten met boeken. Doorgaans komen vliegtickets zo'n 11 maanden voor vertrek op de markt en zodra het vliegtuig vertrekt is een ticket niet meer te boeken. Meestal beginnen prijzen hoog, dalen ze en zijn ze vlak voor vertrek weer duurder.

Welke vliegtickets zijn het goedkoopste?

Doorgaans zijn directe vluchten in een hoge boekingsklasse duurder dan niet-directe vluchten in een lagere boekingsklasse. Rechtstreeks in business class naar Hong Kong is dus duurder dan in economy class via Dubai. Dat komt omdat er meer vraag is naar directe vluchten en business class natuurlijk gewoon veel chiller is.

De regel is heel simpel: hoe kutter de vlucht, hoe goedkoper. Daarom is midden in de nacht van een Duits weiland in een sardineblik waar ze loterijtickets verkopen naar een tochtig dorp veertien uur boven Londen vliegen ook supergoedkoop.

Het is dus belangrijk om zo weinig mogelijk te betalen voor een zo waardevol mogelijk ticket.

Waar moet ik tickets boeken?

Er is niet één plek waar alle goedkoopste vliegtickets worden verzameld, want er zijn honderden airlines en evenzoveel ticketaanbieders. Er zijn grofweg drie manieren die ik gebruik om goedkope vliegtickets te vinden.

Snel goedkope periodes vinden

De manier waarop ik 90% van de zoek is door eerst met Google Flights een route te kiezen en zo een goedkope periode te vinden.

Daarna vul ik de gevonden periode in bij Momondo en vind ik daar meestal een laag tarief.

Snel goedkope bestemmingen vinden

M'n op één na favoriete ticketzoekmachine is Kiwi, waar je gemakkelijk op een kaart kunt zoeken naar goedkope vluchten naar anywhere. Top als je wel weg wilt, maar nog niet weet waarheen (je kunt lekker ruim spelen met de gewenste periode).

Snel (soms bizar) lage tarieven ontvangen

Nu zijn er natuurlijk altijd reisbureaumedewerkers met dikke vingers of katten die over een toetsenbord lopen, dus soms zijn er vliegtickets te koop voor een belachelijk lage prijs. Deze fouten worden error fares genoemd, maar niet door the o.g.'s want zodra je die term gebruikt, dan krijgen airlines en online ticketing agencies (ota's) het door. Desalniettemin kun je met een simpel tooltje je favoriete rss-feeds doorzoeken op deze termen en een melding krijgen zodra zo'n tarief wordt gepubliceerd op een blog dat de hele dag ticketdeals post, zoals Secret Flying, Flynous of Fly4Free. Hoe je zo'n tool maakt, lees je hier. Je kunt de tool bovendien inzetten voor blogposts met lage, maar niet foute, tarieven. Error fares zijn namelijk schaars.

Amsterdam - Los Angeles voor €373
Dan ontvang je dus dit soort meldingen.

Yelmair

Onlangs heb ik zélf maar een vliegticketzoekmachine gemaakt, die Yelmair heet, met als onderscheidend vermogen dat je vertrek- en aankomstperiodes kunt selecteren naar regio's. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar de goedkoopste vlucht tussen West-Europa en Zuidoost-Azië in een periode van oktober tot en met december. Verder geeft Yelmair, voor de geïnteresseerden, ook het aantal mogelijk te verdienen punten bij frequentflyerprogramma's.

Met punten boeken

Je kunt de beste besparingen doen door een vliegticket met punten te boeken, maar dan moet je wel weten hoe je ze moet sparen en uitgeven. Hier volgt een samenvatting.

Zegeltjes

Loyaliteitsprogramma's (in deze tekst hetzelfde als frequentflyerprogramma's) zijn als zegeltjes sparen, maar anders dan in een supermarkt heb je hier echt wat aan. Het is dus zaak om zo veel mogelijk te sparen door er zo weinig mogelijk voor te doen en daarna zo weinig mogelijk uit te geven voor zo veel mogelijk reis.

Punten sparen

Voor de meeste vluchten wordt met geld betaald. Zodra je dan vliegt, krijg je van een loyaliteitsprogramma daar wat punten voor. Als extraatje dus, om loyaal te blijven aan die airline. Dat zet meestal niet heel veel zoden aan de dijk, maar op termijn kun je ook echt wat met die punten.

We wonen helaas niet in de Verenigde Staten, want daar kun je heel veel punten sparen door je aan te melden voor creditcards. Dan krijg je bijvoorbeeld 80.000 bonuspunten als je creditcard X aanvraagt en die punten kun je dan weer overzetten naar zo'n loyaliteitsprogramma en er direct een fantastisch businessclassticket van kopen. Dat kan in Nederland niet.

Aanmelden en sparen

Om het extra lastig te maken, kun je niet voor iedere vlucht bij ieder loyaliteitsprogramma punten sparen. Sommige airlines werken samen en zijn concurrenten van anderen. Doorgaans kun je punten sparen bij de ene airline als het een alliantie of samenwerking heeft met de andere. Dat betekent dus dat je niet per se alleen maar punten kunt sparen bij het loyaliteitsprogramma van KLM (Flying Blue) als je met KLM vliegt. Je kunt op wheretocredit.com gemakkelijk zien bij welk programma je hoeveel punten kunt sparen. Vervolgens kun je op awardhacker.com snel zien met hoeveel punten je een nieuw ticket kunt boeken.

Kennelijk moet ik mijn ticket naar Kaapstad met punten met Singapore Airlines boeken...

Om punten te kunnen sparen heb je een frequentflyernummer nodig. Dat krijg je door je aan te melden bij een loyaliteitsprogramma. Boek je dus een vlucht bij Singapore Airlines, vul dan tijdens het boeken je frequentflyernummer in van een airline die samenwerkt met Singapore Airlines en je krijgt automatisch punten op je account. Het kan meestal ook nog achteraf, tot een paar maanden na je vlucht. Werk aan de winkel dus!

Een voorbeeld

Ik vloog een paar keer via China naar Zuidoost-Azië met China Southern, een keer naar Zuid-Afrika met KLM en een keer met Delta Air Lines naar de Verenigde Staten en spaarde toen alleen maar punten bij het loyaliteitsprogramma van Delta, Skymiles. Voor één vlucht was ik vergeten mijn nummer op te geven dus stuurde ik achteraf mijn ticket en boarding pass (punten staan op naam en je moet natuurlijk wel vliegen) zodat de punten in m'n account werden toegevoegd.

De enige creditcard in Nederland waar je iets aan hebt

Nu is er wel één creditcard in Nederland die je helpt om snel wat puntjes te sparen. Dat is de American Expresskaart, die niet is gekoppeld aan Flying Blue (is belangrijk). Met deze kaart, waar je bij het aanmelden al een aantal bonuspunten krijgt, spaar je ongeveer een punt per besteedde euro. Dat zet ook niet snel wat zoden aan de dijk, maar als je nieuwe mensen uitnodigt voor zo'n kaart, dan krijgen die mensen en jij een flinke bonus. Heb je een beetje een groot netwerk, dan spaar je al snel flink wat punten. Er zitten nog wel meer voordelen aan deze kaart, maar dat lees je hier.

Kijk, is chill dat je naar meerdere programma's kunt overboeken
Kijk, is chill dat je naar meerdere programma's kunt overboeken

Punten uitgeven

Heb je nou ergens flink wat punten gespaard, of heb je flink wat punten op je American Expresskaart staan, dan kun je een ticket gaan boeken. Kies altijd voor de hoogste klasse. Als je met geld betaalt is een businessclassticket zo'n vijf keer duurder dan een ticket in economy class, maar met punten meestal maximaal twee keer zo duur. Dat is het meestal wel waard, omdat business class vliegen helemaal top is. Log dan in met je loyaliteitsprogramma en boek het ticket, maar wel nadat je op awardhacker.com hebt gekeken wat een ticket in punten kost.

Bijzonderetickets.nl legt in allerlei blogposts uit hoe dat punten sparen en uitgeven werkt en ook op insideflyer.nl kun je het lezen. Het staat natuurlijk ook uitgebreid in m'n boek. Iemand die heel goed is in punten sparen en uitgeven is Valentijn. Met hem maakte ik een podcast over dit onderwerp. Check:

Oja

Net als met alles in de wereld is het zoeken, vinden en boeken van goedkope vliegtickets niet binnen 5 minuten te leren. En ook niet binnen 5 uur, hoewel je echt een heel eind op weg bent als je m'n boek leest.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox