Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

In aflevering vierentwintig van de driehonderdacht van ‘Hoe kun je altijd in het buitenland zijn? / Ben je daar voor werk? / Hoe doe je dat toch? / Waar vind je goedkope tickets?’ wil ik graag één van m’n favoriete tools behandelen: Nomad List.

Nomad List geeft namelijk antwoord op heel veel vragen tegelijk en maakt heel veel dingen inzichtelijk die nooit inzichtelijk waren (of waar je heel veel moeite voor moest doen en moeite doen is kut).

Ik krijg altijd een beetje jeuk van de term digitale nomade (van die jeuk die niet weggaat, zoals van een verse muggenbeet of brandnetelprikkerij) want… ik weet eigenlijk niet waarom. Een digitale nomade is iemand die zich regelmatig van plek naar plek verplaatst (hence the term nomad) omdat zijn/haar levensonderhoud kan worden bekostigd door online te kunnen werken (hence een beetje the term digital) en het dus helemaal geen zin heeft om in een dure stad (bijv. Amsterdam of Londen of New York of Rio de Janeiro) te wonen.

En andersom loont het dus juist om in een goedkopere stad te wonen terwijl je salaris/inkomen/zzp-tariefje wel het westerse gemiddelde is/benadert.

En een digitale nomade ben ik ten voeten uit.

En ik voel me natuurlijk te stoer voor een algemene term.

Maar deze keer gaat het even niet over mij.

sadtrombone.mp3

Ik wil het graag over Nomad List hebben, want dat gaat nu, en zeker in de nabije toekomst, een grote rol gaat spelen in je leven.

Waarom? Hierom:

In deze Google Trends grafiek zie je dat dat Digitale Nomadenbestaan nogal populaird aan het worden is (Je ziet eigenlijk alleen dat die term steeds vaker wordt gebruikt en dat zegt verder geen reet) en dat je saaie kantoorbaan gewoon helemaal nooit cool is geweest.

Dus je kunt ervan uitgaan dat het zeer binnenkort gewoon heel normaal is dat een steeds groter wordend deel van de beroepsbevolking werkt waar hij/zij wil en wanneer hij/zij wil en voor wie hij/zij wil en vooral in het vakgebied wat hij/zij graag wil. En dan is iedereen gelukkig. Vooral koffietentuitbaters in Chiang Mai en Ho Chi Minh, maar daar kom ik later op.

En de andere conclusie is dat een saaie kantoorbaan helemaal nooit meer cool gaat zijn.

Nomad List kent deze trend eigenlijk al heel lang en deze website is speciaal voor al die mensen uit die zin twee alinea’s geleden met al die slashes.

Op Nomad List kun je namelijk zo’n beetje alle plekken op de wereld met elkaar vergelijken om zo te checken waar je het beste kunt verblijven, op basis van enorm veel filters. Kijk maar in deze screenshot:

Alle belangrijke filters in één

Alle belangrijke filters in één

En als je helemaal niks invult en alles meetelt, dan is dit het resultaat:

Beste plekken om te zijn

Beste plekken om te zijn

Gemiddeld is Chiang Mai dus de allerbeste plek voor een digitale nomade. En de grote grap is dus dat, mede door het succes van Nomad List, Chiang Mai intussen een broeinest van hipsters met laptops met stickers is geworden en het wellicht misschien een klein beetje soms een beetje is gekannibaliseerd.

Ik weet niet of dit de juiste term is, maar het klinkt wel tof.

Heb jij trouwens de laatste tijd nog wat dingen gekannibaliseerd? Laat het even weten in m’n comments. Onee die staan uit want ik heb altijd gelijk hahaha

Als je bijvoorbeeld temperatuur, snel internet, street food, prijs, veiligheid en de aanwezigheid van een strand belangrijk vindt, dan moet je dus naar Thailand of naar Rio met een zak geld:

lol Rio

lol Rio

Verder kun je op Nomad List per plek checken wat er tof en niet tof is en hoe de plek scoort op allerlei variabelen. En je komt via Nomad List direct in contact met andere digitale nomaden want misschien leuk is als je niet zo introvert bent als ik.

Maar het ging even niet om mezelf.

Geen reisgids die je dit vertelt

Geen reisgids die je dit vertelt

Het is trouwens wel weer een mooi moment voor een abrupt einde voor deze blogpost. Maar niet voordat ik nog even duidelijk heb gemaakt dat je voor €500 een ticket hebt naar Chiang Mai en je voor €505 een prima verblijf hebt voor een maand en je 2 euro betaalt voor een maaltijd in een restaurant daar en je dus lachend rijk wordt in vergelijking met je Amsterdamse uitgavenpatroon en vervelende collega’s die er (nog) niet zijn in Chiang Mai.

Thuisblijven is duurder. Snap dat nou een keer.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu