Trots op m’n eigen excuses

Brood met pindakaas: een paar cent. Maar dan moet je het wel kopen en eten.

Het is je vast ontgaan dat ik deze week eet van €2,50 per dag. Ik kan me voorstellen dat je mijn artikelen niet leest en dat je liever een bericht over voedsel dat buikvet doet wegsmelten deelt op je Facebookprofiel, maar ik ben dus deze week heel nederig aan het budgetteren geslagen. In mijn vorige updates kun je lezen dat ik een ruggengraat mis (en me in allerlei bochten wring om dit doel te behalen), en die ruggengraat is gedurende de week verre van teruggekomen. Nee, ik ben een hele slappe zak.

Eén van mijn favoriete excuses om buiten mijn budget te treden, is de koffie in koffietentjes met wifi. Ik vind dan dat ik die €4,25 voor een grote Americano (en die €3,75 voor een plak suikervrij bananenspeltbrood) investeer in gebruik van een flexplek, en dus helemaal niet drie dagbudgetten in een paar minuten in m’n muil duw. Het erge is zelfs: ik ben dan echt bijzonder trots op mezelf dat ik zo’n goed excuus heb bedacht. Om dan vervolgens voldaan een zakje kipsaté met ovenaardappelen te eten voor nauwelijks vijftig cent. Weer m’n binnen m’n budget gebleven!

Mijn andere favoriete excuus is het aannemen van gesponsorde voedingswaren. Die koffie, ontbijtgranen, avondmaaltijden en schenkingen van collega’s neem ik allemaal voor lief, zodat ook dit niet van het budget af gaan. De achterliggende gedachte:

Iedereen krijgt wel eens wat van een ander.

Ja, dat kan wel zo zijn, maar in de meeste gevallen geef je ook evenveel terug. Tenzij je die gozer bent die ieder jaar op je verjaardag belooft later op de avond wel even een tientje voor je te pinnen en dat nooit doet. Of die gast die het volgende rondje wel haalt maar dan opeens verdwenen is. Totdat je zelf dat rondje haalt. Dan is hij er opeens weer.

En ook die aangenomen gratis maaltijden tellen niet mee. Wat een kunst.

Maximaal €2,50 uitgeven aan voeding per dag is ongetwijfeld haalbaar, maar ik ben de grootste faler in dit experiment.

Gisteren at ik voor €34,56, waarvan €32,06 ‘niet telde’ en ik was nog trots op mezelf ook. Ja, zo behaal je ook je doelen.

Maar dan ben je wel een kneus.


Het toppunt? Een kwart ontbijtkoek à €0,11 weggooien, maar wel een yoghurtje met allerlei wazige superfoods kopen voor €6,75.

Brood met pindakaas: een paar cent. Maar dan moet je het wel kopen en eten.

Brood met pindakaas: een paar cent. Maar dan moet je het wel kopen en eten.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comment (1)

  1. Hahahaha geweldig die droge humor . Wel goed dat je het probeert. En wauw deze noob komt er nu pas achter dat je ook hier kan reageren ipv moeilijk doen via fb

Comments are closed.