Verzin je eigen shit (idioot)

Verzin je eigen shit idioot

Ik vertelde gister in m’n betoogje voor de Partij voor de Dierzaamheid dat een ideeënstrijd wenselijk is in de politiek. Heb ik van Jesse Klaver, die verder niet zoveel ideeën heeft.

Maar een ideeënstrijd is eigenlijk overal wenselijk.

Denk maar eens na: in de wetenschap zijn er mensen die een idee hebben en dat gaan onderzoeken en er zijn mensen die het een kutidee vinden of geen mening hebben en het verder gaan verfijnen of proberen te ontkrachten.

Voorbeeld

De aarde is plat want kijk maar.

Lol nee de aarde is rond (niet als een pannekoek, maar als een bal) want zus en zo.

Ooh oja nu je het zegt.

Ander voorbeeld

Laten we wekenlang doen over het inladen van goederen in boten.

Of laten we niet-bulkgoederen over de wereld vervoeren met gestandardiseerde containers en het ons gemakkelijk maken.

Ooh oja goed idee wel.

Zomaar wat ideeën die ontkracht worden door andere ideeën. En het beste idee overwint altijd.

Soms. Meestal.

Ik weet niet precies hoe ik de stap moet zetten naar een lullig receptje dat ik ooit postte, maar het gaat over precies hetzelfde onderwerp. En ik had de eerste alinea’s nodig om m’n punt te maken.

Mijn Milka Oreo Kinder Bueno Nutella cheesecake was heus geen toppunt van vernuft, creativiteit of een eurekamoment. Het is gewoon wat populaire chocolade bij elkaar pleuren en er een taart van maken omdat ik wist dat mijn fitnessvolgertjes destijds een verstoorde relatie met voedsel hadden en dus overdreven gingen reageren.

Klopte ook wel. Allemaal likes en reacties en ik kan inmiddels geen ruimte binnenstappen of gillende vrouwen bespringen me en noemen me ‘de chocoladetaartenkoning’. Gedoe.

Dat iedereen dat recept ging (en gaat) zitten maken vond ik prima en was precies mijn doel. Dat iedereen het recept op mijn website ging zitten opzoeken en mijn video er over ging kijken vond ik ook helemaal mooi. En nog steeds.

Dat zoveel mensen het een goed idee vinden, is dus precies wat ik met mijn blog (en boek ook trouwens) wil bereiken: ik schrijf dingen en ik hoop dat je dat gaat toepassen. En ook: ik schrijf wanneer ik dingen/ideeën/concepten/gedachten helemaal kut vind en ook wanneer ik dingen helemaal mooi vind.

Gisteren was mijn idee:

Misschien is het verstandig om op de Partij voor de Dieren te stemmen, maar kijk maar even.

Ik geef dus ideeën door, maar ik zeg er wel bij waarom en van wie het idee was. Is niet alleen netjes, maar ook gemakkelijk als je meer wil weten. Ik ga dus niet iemand z’n idee overtypen, maar vertel het in m’n eigen woorden en/of toepassing.

Hoewel…

Mijn Milka Oreo Kinder Bueno Nutella cheesecake recept was zo’n idee.

Misschien kun je het zo doen.

En zo was er iemand die het recept gebruikte en er een video van maakte en op YouTube postte (die meer dan 100.000 keer is bekeken). Dat vond ik mooi. Want dat was mijn idee ‘maak deze taart eens’ op een andere (denk wel een betere) manier (in het Engels) op een ander kanaal om zo meer mensen te bereiken.

Dus het was een hergebruikt en/maar verbeterd idee. Cool wel.

Heb trouwens intussen zelf, op m’n eigen kanaal, ook een video gemaakt van het recept. In het Nederlands en in dezelfde setting als al m’n kookvideo’s. Vind ik zelf wel cool.

Maar wat helemaal niet cool is, is als mensen het recept (wat gewoon op m’n website staat) en foto’s (van mijn taart, mijn taartschoteltje, mijn vork en mijn tafel) gaan kopiëren en opnieuw gaan plaatsen.

Dat kopiëren doet bijvoorbeeld Glamour (pas na vragen voegden ze een link toe), NSMBL (pas na vragen voegden ze een link toe), voeding-en-fitness.nl (die overigens in hetzelfde artikel linken naar een recept van Personal Body Plan voor gezonde kapsalon en een afbeelding gebruiken die ik óók zelf heb gemaakt), leukemoeders.nl (ook zonder enige referentie, die daarom dus gewoon kutmoeders.nl moeten heten), zelfmaakideetjes.nl en smknguns.nl (met een andere foto).

Allemaal pakken ze mijn recept (en/of afbeeldingen) en publiceren ze het gewoon NOG EEN KEER.

Als je m’n recept zo tof vindt, waarom typ je het dan over? Waarom post je dan niet gewoon mijn recept op je Facebookpagina?

Wat zeg je? Omdat je lui en hebberig bent en met de eer wil strijken? Omdat je zelf geen idee hebt? Omdat je views op je advertenties wil hebben maar zelf geen interessante content kunt bedenken?

Ik ga binnenkort op mijn website ook een willekeurig boek van iemand publiceren en dan linken naar bol.com.

Ja dan heb ik ‘m toch genoemd? Is toch netjes?

Hoe het wel moet, vraagt u? Nou bijvoorbeeld zoals Cotton and Cream, die een overzicht maken van de beste taarten voor cheat days en niets anders doen dan een lijstje maken met toffe taarten en het recept zelf niet vermelden want dat was immers al geschreven.

(En in de categorie ‘bijna goed’: Je eigen foto’s gebruiken en linken naar m’n blog.)

Nee, ik hoef geen gelijk, geen rectificatie, geen verbod op kopiëren en geen vergoeding. Maar ik wil de wereld duidelijk maken dat je een enorme lul bent als je werk van anderen exact kopieert.

Nee, je moet niet op Buzzsumo checken welke Amerikaanse artikelen viraal gaan en die vertalen naar het Nederlands op je eigen blog (zoals zo’n beetje alle online magazines doen) omdat je dan zeker weet dat ze in Nederland ook viraal gaan en je moet niet alleen maar andermans afbeeldingen zonder tags op je Instagrampagina posten (zoals Colourful Rebel jarenlang deed en misschien wel nog steeds doet maar nu maken ze truien).

Dan ben je gewoon die eerder genoemde lul.

Kopiëren is prima. Maar wel voor eigen gebruik.

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu