Vlees: ik weet het niet meer

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Een aantal jaren geleden vertelde een klasgenoot me dat varkens alleen stront en medicijnen eten en sindsdien eet ik in zeer beperkte mate nog varkens. Nu lijkt mijn onthouding van zwijnengebraad gebaseerd op onzin, maar er zit wel een kern van waarheid in.

Kort door de bocht kunnen we stellen dat alle vlees in de Nederlandse supermarkten troep is. Waarom? Omdat we tegenwoordig ons vee volproppen met voedsel dat niet geschikt is voor (het spijsverteringsstelsel van) deze dieren en omdat we de ziektes die ze daardoor oplopen proberen op te lossen met antibiotica.

Wilde koeien – voor zover die bestaan – eten gras. Veel gras. Nu en dan een andere grassoort dan normaal. Maar ze eten gras. In de stal krijgen koeien krachtvoer te eten. Dat voer bestaat voornamelijk uit restproducten van de voedselindustrie. Dus mais bijvoorbeeld. Of gedroogd slachtafval.

U kunt begrijpen dat die koeien, en zeker hun vier magen, daar niet zo goed tegen kunnen. Omdat de magen van koeien gemaakt zijn om gras te verteren, en geen mais, loopt het nog wel eens spaak daar in die magen. Dan gaat de boel ontsteken en gisten en rotten. Klarabella koe is niet op z’n zachtst gezegd ‘niet meer zo fit’ en haar zusters hebben dezelfde kwaaltjes.

En dan is er ook nog iets te zeggen over omega-6 vetzuren in mais (die ontstekingen veroorzaken) tegenover omega-3 vetzuren in gras (die ontstekingen bestrijden). Dat is ook precies de reden waarom je nooit maiseieren moet eten maar omega-3 eieren.

Varkens en kippen eten alles. En dat is nogal een probleem. Aangezien deze beesten alles tot zich nemen zullen ze ook troep vreten als je ze troep voorschotelt. En daar wordt het vlees niet beter van.

En biologisch vlees dan?

Biologisch eten is niet altijd gezonder dan ‘gewoon’ eten. Er bestaat biologische suiker, biologische roomboter en biologische witte rijst. Maar dat wil niet zeggen dat je ervan afvalt. Zo lang een koe mais blijft eten gaat het mis. En dan maakt het niet uit of de mais biologisch is of elke maiskorrel gepoetst is met een kwast van eenhoornharen.

Het komt er op neer dat een beest dat jij wilt opeten een goed dieet moet hebben gehad. Dus een koe die gras heeft gegeten, en een varken die niet al te veel dode dieren, medicijnen en kartonnen dozen heeft gegeten. Over kippen is een heel hoofdstuk te schrijven. Biologisch kippenvlees en biologische eieren zijn niet direct beter. En maiskippen zijn onzin. Het is alleen geinig dat ze geel zijn.

Wat is wel goed?

Misschien kun je het al raden: vlees van dieren met een normaal dieet is beter dan vlees van stalkoeien, mestvarkens en plofkippen. Maar waar vind je dat vlees? Dat is nogal lastig.

Meestal kan de slager je wel uitleggen waar het vlees vandaan komt. Trap vooral in die marketingpraatjes van koeien die in groene uiterwaarden van de Waal hun paardebloempjes tjappen. Dat is je biefstuk! Grass fed beef vind je trouwens veel in Argentinië en Ierland maar als je je zorgen maakt om je ecologische voetafdruk kun je ook dat vlees niet eten.

Varkens zijn lastiger. Maar ook hier kun je meer informatie over krijgen bij je slager. Het beste is natuurlijk wild zwijn, maar ook wilde zwijnen mogen worden gefokt, net als herten, ganzen, duiven en konijnen. En soms worden deze ‘wilde’ dieren letterlijk aan de andere kant van de wereld (Nieuw-Zeeland) gefokt en geslacht om hier als wild te worden verkocht.

Biologische kippen zijn ongeveer vier keer zo duur als plofkippen, maar we weten inmiddels dat biologisch geen synoniem voor gezond is. En ook de kippen uit je achtertuin of de achtertuin of het erf van boer Harm zijn niet direct supergezond, maar in ieder geval beter dan de kiloknaller.

Nu weet ik het niet meer

Ik ook niet.

Speklap in chocoladesaus

Speklap in chocoladesaus

Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik ben een boek aan het schrijven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs en als je pre-ordert, neem ik je mee in het schrijfproces. Dan leer je ook nog eens hoe je een boek schrijft en zelf publiceert.

Pre-order

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek