Vleesvervangersvervangers

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Terwijl ik van een ovenkroket met light mayonaise zit te genieten, denk ik terug aan mijn avond. Ik was uitgenodigd om samen met vegetariërs, flexitariërs en vleeseters (wat is het verschil tussen de laatste twee?) te discussiëren over vleesvervangers. Samen wilden we de vraag beantwoorden:

Hoe maken we het vak met vleesvervangers aantrekkelijker?

Nouja, dat wilden we zelf niet, maar dat vond de organisator van het event een leuk plan. En wij maar vrijwillig meewerken omdat we onszelf zo belangrijk vinden.

Vleesvervangers zullen mij aan mijn reet roesten. Ik loop er voorbij en vind het allemaal prima.

Mijn standpunt over vegetarisme is, net als met alles:

Dat moet je lekker zelf weten, maar val anderen er niet mee lastig.

Maar vleesvervangers zijn, nu ik er over na had gedacht, heel erg raar.

Vleesvervangers is de verzamelnaam voor vleesloze producten die vleesproducten nadoen. Zo zijn er nuggets van soja, of vegetarische spekjes en ook eiwitrijk (en vetrijk en zoutrijk) gyros, maar dan niet gemaakt van een groot zoogdier maar van plantjes.

Vleesvervangers doen vleesproducten na. En dat is raar.

Mensen die geen vlees willen eten, hebben daar een goede reden voor. Denk ik. Ze zullen daarom ook geen vlees willen vervangen, want: je gaat ook niet kamperen in Limburg als je kamperen in Frankrijk haat.

Mensen die wel vlees willen eten, hebben daar een goede reden voor. Denk ik. Ze zullen daarom ook geen vlees willen vervangen, want: je gaat ook niet kamperen in Limburg als je kamperen in Frankrijk prima vindt.

En waarom moeten we vegetarische producten per se een stempel geven? Waarom is alles zwart of wit? Op boerenkool staat toch ook niet dat het vegetarisch is? Waarom moet alles benoemd worden?

Twee weken geleden genoot ik in Sri Lanka van een uitgebreid buffet. Daar stond nergens of er vlees, vis, worteltjes of gekonfijte schapenwang in zat. En het was prima. De gerechten waren lekker omdat ze lekker waren.

Vleesvervangers zijn een bedroevende categorie producten zonder doelgroep. Het is een achterhaalde manier om iets duidelijk te maken. En dat werkt niet meer.

Laten we het hele stempel vega maar achter ons laten en kijken wat er gebeurt.

Vegetarisch eten is dood. Leve vegetarisch eten.

Eet Taart Krijg Een Sixpack

Heb je m’n boek eigenlijk al gelezen?

In Eet Taart Krijg Een Sixpack leer je hoe je een sixpack kunt krijgen terwijl je taart eet en andersom. Mét een interview door Arie Boomsma. En net zulke stomme grapjes als hier.

Bestel nu voor €20,—

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek