Voorbereiding

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

In mei werd ik door Guy Droog uitgenodigd om te komen powerliften in Rotterdam op 7 september. 4 maanden van te voren. Tijd genoeg om ten minste op te zoeken wat powerliften inhoudt en als ik dan tijd over had, om te gaan trainen en me voor te bereiden. Maar ik vond blijkbaar dat andere dingen belangrijker waren. In 4 maanden.

Hoe dichterbij de powerlift meeting kwam, hoe sneller de excuses om niet mee te doen richting Guy werden gestuurd.

M’n knie is zwak.

Ik doe dit nooit.

Last van m’n rug.

Helemaal in Rotterdam.

Kan ik niet alleen komen kijken?

Is er niet iemand anders die graag wil?

Zoveel last van m’n rug bleek ik niet te hebben, want er zat tenminste nog een enigszins functionerende ruggengraat. Dat zorgde ervoor dat ik me netjes op 7 september kwam melden voor de powerlift meeting. Een uur van tevoren. Goed voorbereid.

Een powerlift meeting inderdaad. Dat is geen officiële wedstrijd, maar een leuke manier om internetvrienden en enthousiastelingen te ontmoeten en te leren over de sport powerliften. Inclusief jury en reglementen. Inclusief een mannetje of 30 publiek. Inclusief podium. Maar ook inclusief Jelmer de Boer en z’n zaalvoetbalschoenen.

Die zaalvoetbalschoenen waren niet de enige mislukte voorbereiding. Bij powerliften word je, net als bij heel veel andere sporten, ingedeeld in gewichtsklassen. Als ik ook maar even van te voren zelf op een weegschaal was gaan staan, dan had ik geweten dat mijn ideale gewichtsklasse -83kg is. Al bijna 10 jaar ben ik tussen de 75 en 85 kilogram, maar aangezien dat cijfer me geen reet interesseert (want het was tot nu toe niet belangrijk voor me) sta ik niet zo vaak meer op de weegschaal. Maar zo kon het gebeuren dat ik tijdens de weging voor het evenement (waarbij lichaamsgewicht dus opeens wel degelijk belangrijk werd) 83,2 kilogram woog, in m’n onderbroek voor Guy Droog, en dat ik vervolgens werd ingedeeld in de gewichtsklasse -93kg.

Moet je niet kakken ofzo?

Tijdens deze (en vele andere) powerlift meeting waren er 3 disciplines: de back squat (BS), bench press (BP) en deadlift (DL). Voor elke discipline krijgt elke deelnemer 3 beurten om een zo hoog mogelijke score (aantal kilogrammen) voor 1 herhaling neer te zetten. Het aantal kilogrammen wordt bij elkaar opgeteld en dat is je eindscore. Losse scores voor disciplines kun je voor jezelf noteren als Persoonlijk Record (PR).

Of ik even mijn startgewichten kon doorgeven.

Euhhhhh…. ja… ehm… doe maar 80, 80 en 140kg.

Guy keek me aan en vroeg: ‘Wat zijn je PR’s?’

Ja… euh… weet ik niet.

Wat een waardeloze vent ben ik toch ook. Ik riep dat ik tijdens de warming-up wel even ging kijken en dan even zou wijzigen. Wat overigens, net als een nieuwe weging na een eventueel toiletbezoek, niet mag in officiële wedstrijden. Maar goed, het was een semi-serieus event, hoewel mensen in strakke broeken, hoge kousen, magnesiumpoeder op hun schouders, liftschoenen en grote riemen anders deden vermoeden.

De warming-up wees uit dat ik iets hoger kon beginnen: 100kg (BS), 90kg (BP) en 150kg (DL). Uiteindelijk kon ik iedere beurt wat zwaarder gaan en kwam uit op een totaalscore van 395kg (125/100/170), wat overigens echt volkomen waardeloos is. En dan neem ik nog niet eens mee dat ik de -93kg gewichtsklasse was ingedeeld. Het publiek keek bij mijn beurt steeds naar ‘die vent met zo weinig schijven’.

Elke beurt voltooide ik zonder falen, wat dus betekent dat ik nu mijn PR’s weet, maar dat ik niet weet of er meer in het vat zit.

Maar wat ik wel weet is dat ik bij een volgende meeting me beter voor kan bereiden. Een fatsoenlijke outfit, een trainingsprogramma dat me helpt een goede score neer te zetten, überhaupt mijn PR’s weten, mijn gewicht in de gaten houden en zeker niet die twee muffins in de trein naar Rotterdam eten.

Overigens was het fijn om mijn internetvrienden allemaal tegelijk in het echt te ontmoeten. We zijn allemaal zonder uitzondering in het echt zo autistisch als we extravert op internet zijn. En dat was fijn te constateren. Kennelijk hebben we allemaal een bewuste keuze gemaakt om ons veilig vanaf een computertje digitaal te uiten.

Ik kijk uit naar de volgende meeting. En dan hoop ik niet meer in m’n onderbroek voor Guy Droog te staan, hoewel ik me voor kan stellen dat menigeen jaloers op me zal zijn geweest.

Serieuze foto's van het event volgen nog.

Serieuze foto’s van het event volgen nog.

Thuisblijven is duurder

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel nu

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek