Vrouwen begrijpen 101

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Voor FitSociety schreef ik een column over flirten in de sportschool. Aangezien ik geen personal trainer meer ben (mijn personal traininglicentie is ingenomen door het Ministerie van Volksgezondheid vanwege een te hoog gehalte luchtfietserij – Rob Geus zou er het volgende over zeggen) nam ik een beschouwende rol aan. Zoals van iemand die de sportschool bezoekt. Gewoon een gewone sportschoolbezoeker dus.

De strekking van mijn column was dat vrouwen enerzijds heel druk aan het sporten zijn en havermout eten om hun ideale figuur te bereiken, maar tegelijkertijd lopen te zeiken dat ze worden opgemerkt door mannelijke sportschoolbezoekers. Ik geloof daarom geen vrouw die zegt:

Ik hou helemaal niet van al die mannelijke aandacht in de sportschool!

De hierboven geschetste gedachtegang is op twee manieren tegenstrijdig. Allereerst impliceert de opmerking over het aangestaard worden dat de vrouw in kwestie er toe doet. Ze had ook kunnen zeggen:

Ik krijg best vaak aandacht in de sportschool. Kennelijk zie ik er goed uit.

Maar door het te verpakken in iets negatiefs (sowieso een kwaliteit van vrouwen) wordt het tegenovergestelde gesuggereerd. Ik heb jullie door, vrouwen. En ik weet ook best dat deze opmerking tegen je vriendinnen alleen maar aangeeft hoezeer je er toe doet. Dat is dus gewoon vals.

Maar die opmerking over mannelijke aandacht is op nog een andere manier bijzonder.

Een bijzonder groots opgezet onderzoek wijst uit dat het belangrijkste van sporten is dat je er naakt goed uitziet. Je kunt wel veinzen gezondheid belangrijk te vinden, en ongetwijfeld is dat ook tot op zekere hoogte belangrijk, maar je kunt gezondheid allereerst niet duiden en daarnaast niet heel goed uitstralen. En er goed uitzien is gewoon in te delen op een schaal van 1 tot 10, met hier en daar een schaarse 12,5.

Dus stop met omgedraaid beargumenteerde complimenten aan jezelf en geef gewoon toe dat je er alles aan doet om er lekker uit te zien. Dat doe ik in ieder geval wel en het lukt voor geen meter.

Zie je wat ik daar deed?

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek