Waarom je voornemens falen

Je kunt altijd gewoon Photoshoppen

Ik hoor om me heen sinds half november mensen voorzichtig over hun goede voornemens praten. Ik vind dat bijzonder hilarisch, aangezien mensen kennelijk wel tijd hebben om 40 dagen van tevoren kunnen plannen, maar geen tijd hebben om direct iets te doen. Maar dat is niet erg.

Goede voornemens zijn totaal niet raar en ook heel goed te verklaren. Iets nieuws beginnen in een nieuwe maand is letterlijk al duizenden jaren wat mensen doen. En iets nieuws beginnen in het nieuwe jaar en dat vertellen aan anderen heeft zo’n beetje elk oud volk al gedaan. Dat is overigens geen reden om het nu ook te doen, maar wel misschien een verklaring wáárom we het doen.

Goede voornemens falen. Vrijwel altijd. En dat heeft verschillende redenen. Redenen die, wanneer je ze eenmaal doorhebt, je kunnen helpen met het bedenken van goede goede voornemens.

1 Goede voornemens zijn niet specifiek

Ik ga gezonder doen.

Ik ga écht meer bewegen.

Ik ga minder alcohol drinken.

Het lijken misschien goede voornemens, maar het zijn de slechtste ooit. Alhoewel, het kan slechter:

Ik ga lekker veel bier zuipen en beginnen met roken van zware Van Nelle zonder vloei.

Je kunt bij deze voornemens nooit iemand in april 2015 aankijken en met zekerheid stellen of je je doel hebt behaald.

Ja ik ben gezonder gaan doen.

High five!

2 Goede voornemens zijn onrealistisch

Je verandert niet binnen no-time in David Beckham of Beyoncé. Je kunt wel als voornemen hebben om op de cover van de Vogue te staan, of er op z’n minst zo uit te zien als een covermodel, maar dat is wellicht wat te hoog gegrepen. Zeker als je nu meer kans maakt om een gastrol te vertolken in de Donald Duck als een van de Zware Jongens.

3 Goede voornemens zijn gebaseerd op lucht

Wanneer we goede voornemens bedenken zijn ze vaak gebaseerd op gedrag of de uitkomst van gedrag in plaats van een systeem. In plaats van ‘Ik zet een alarm zodat ik me iedere dag om 22:00 uur klaarmaak om te gaan slapen. Bovendien neem ik mijn laptop en tablet niet mee in bed.’ wordt er gezegd: ’Ik ga iedere dag om 22:30 slapen.’ Een voornemen zonder systeem is een voornemen zonder resultaat.

4 Goede voornemens is meervoud

Als u een van de honderdduizendmiljoenmiljard mensen bent die Thinking, Fast and Slow of Ons feilbare Denken heeft gelezen, dan weet u dat ons brein teveel moeilijke taken, of taken die nieuw zijn, niet tegelijk kan uitvoeren. Dat is ook precies waarom je de autoradio uitzet als je de weg wilt vinden en ik vrijwel altijd kaartlezende toeristen aanrijd die op het fietspad in het centrum van Amsterdam staan. Meerdere dingen tegelijk zorgen voor kortsluiting. Meerdere voornemens tegelijk zorgen voor falen.

5 Je gelooft je eigen goede voornemens niet eens

Het feit dat je ieder jaar maar weer voor jezelf besluit dat je gezonder moet doen bewijst dat je de vorige jaren gefaald hebt. En dat betekent weer dat je steeds minder in je voornemens gaat geloven. Dus al voordat je je voornemens hebt uitgesproken weet je al dat het niet gaat lukken. En over 365 dagen is er weer een kans.

[quote align=”” name=”Iedereen die deze zelfingenomen populaire blogposts zat is”]Maar oké, Jelmer, wijze man, als je zo goed weet hoe het niet moet, hoe moet het dan wel?[/quote]

Aangezien jullie nu allemaal weten dat ik bij Personal Body Plan werk, raad ik je dat aan. En alleen dat.

Waarom? Omdat een Personal Body Plan vol zit met systemen die werken, met een structuur die gedragsveranderingen stapsgewijs toelaat en behoudt en aangepast is op jou.

En of je nou een Zware Jongen bent of een covermodel in spe, het Personal Body Plan zou je nooit tegelijk laten stoppen met roken, 8 avonden in de week laten sporten en enkel laten knabbelen op bleekselderij.

Dat werkt namelijk voor geen meter.

En weet je, als je de verantwoordelijkheid van je goede voornemens deelt met Personal Body Plan, dan heb je al een eerste stap richting succes gezet.

Dus in plaats van dat stomme gewauwel over goede voornemens kun je ook een Personal Body Plan nemen. En je kunt lekker, zoals iedereen, mezelf inclusief, op 5 januari beginnen. De inschrijving sluit op oudjaarsdag om 23:59 uur.

Einde reclameboodschap.

Ok doei 😉


Oja, laat ik afsluiten met een inspirerende quote.

Liever twee weken met schaamrood op de kaken op het strand, dan het hele jaar door 4 uur per week in de gym.

Je kunt altijd gewoon Photoshoppen

Je kunt altijd gewoon Photoshoppen

Thuisblijven is duurder

Bespaar honderden euro’s op vliegtickets

Ik heb een boek geschreven over goedkope vliegtickets. Hierin lees je al m’n tips & trucs die ik heb toegepast om bijvoorbeeld voor €240,— naar Panama te vliegen, voor €640,— in business class naar Tokio of gratis naar Bali. Retour ja.

Bestel ‘m nu


Comments (6)

  1. Pingback: Nou moeten jullie even heel goed luisteren | Jelmer de Boer

  2. Pingback: Eerste hulp bij goede voornemens

  3. Pingback: H A P P Y New year!! | Food Feeds

  4. Pingback: Doelen, met hoofdletter D | A thousand little secrets

  5. Heel herkenbaar dit.. en zou er een moord voor doen om me in te kunnen schrijven bij pbp. Jammer alleen dat het zo duur is..
    Nog andere tips voor een bodyplan ofzo?

  6. Nee dit is het enige wat ik aanraad. 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.