Welke app is dat?

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Kort antwoord: MyFitnessPal.

Lang antwoord: Zie onder.

Ik moet van trainer Guy 4070 kcal per dag eten. Dat kan ik doen door te gokken, maar ik kan het ook even netjes gaan bijhouden. In een app die overzichten maakt en waarmee je streepjescodes kunt scannen. De app die MyFitnessPal heet.

Alles wat ik eet gaat eerst langs mijn iPhonescanner (hip woord voor camera) en/of dan noteer ik dat netjes in mijn digitale eetdagboekje. En dan post ik een screenshot op Instagram en dan vraagt iedereen:

Welke app is dat?Iedereen die MyFitnessPal nog niet gebruikt

Ik gebruik MyFitnessPal omdat ik wil weten wat het effect van mijn voeding is op mijn lichaamssamenstelling en gewicht.

Dat zou jij ook kunnen doen.

Maar het hoeft natuurlijk niet. Ik doe het nu 50 dagen en daarvoor 28 jaar niet. In beide periodes heb ik geen depressies en/of zelfmoordneigingen gehad en dus is mijn ervaring zowel positief als gematigd onverschillig.

Maar er is een grote maar.

MyFitnessPal helpt je calorieën bijhouden (tracken in fitnessland), maar het probleem is dat veel producten in de database door jou en ik worden ingevoerd. En jij en ik zijn ondeskundig. Wij doen dingen verkeerd. Wij voeren geen aantal grammen vezels in, wij maken fouten of we snappen de invoer niet. Toch maar ‘Opslaan als’. Lekker makkelijk.

En als je dan vervolgens producten uit de database gaat gebruiken voor het tracken van calorieën kan het nog wel eens misgaan. Dan track je bijvoorbeeld een banaan van 420 kcal (da’s dus teveel) of een bak muesli zonder vezels (dan denk je dus dat je nog niet genoeg vezels hebt gehad terwijl je dat wel hebt en dan ga je dat aanvullen met onnodige vezels en maak je de volgende dag teveel kruiswoordpuzzels op het toilet).

Daar komt nog bij dat jij en ik onze inname onderschatten én dingen vergeten.

Ooh, dat doe ik straks wel. Niet vergeten. Hey kijk! Een plaatje van een kat! Wat ging ik ook alweer doen?Iedereen die MyFitnessPal gebruikt

Daardoor verschilt de daadwerkelijke inname van voeding totaal van de werkelijkheid.

Maar gelukkig blijven er ook korrels rijst (355 kcal per 100 gram, onbereid) aan de rand van je bord hangen na het eten, dus dat heft het probleem weer een beetje op.

Er zijn talloze mensen die het gebruik van MyFitnessPal om hun transformatiedoelstellingen (denk even niet aan een Transformer) te behalen heel erg fijn en handig vinden. Joh, zelfs verslavend. Er zijn denk ik nóg meer mensen die het raar vinden om letterlijk alles wat je eet te noteren.

In beide gevallen vind ik je een toffe peer (54 kcal per 100 gram) maar als je wilt afvallen of aankomen raad ik je MyFitnessPal áltijd aan, maar dan wel als kritische gebruiker.

En als je het na gebruik niks vindt, is dat ook prima.

Mijn dringende advies: zie maar even wat je doet.

En dan nog 900 over. Ik heb wel zin in 7 wijn…

Een foto die is geplaatst door Jelmer de Boer (@geentroep) op


En ja, ik jat alle blogposts van Fannetiek.

En nee azijnzeikers! (1 kcal per 100 gram), dit was weer géén gesponsorde post.

Eet Taart Krijg Een Sixpack

Heb je m’n boek eigenlijk al gelezen?

In Eet Taart Krijg Een Sixpack leer je hoe je een sixpack kunt krijgen terwijl je taart eet en andersom. Mét een interview door Arie Boomsma. En net zulke stomme grapjes als hier.

Bestel nu voor €20,—

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek