Zijn zero calories wel zero calories?

Meld je anders ff aan voor m’n (wel toffe) nieuwsbrief op zondag

Normaal reageer ik niet op kijk- en lezersvragen, maar nu wel. Dat komt omdat degene die mij de vraag instuurde een bekende Nederlander is en ik graag wil dat jullie weten dat ik deze persoon persoonlijk ken. Dus hier komt ‘ie:

Als je geen zin hebt om de 25 seconden lange video te kijken heb ik hier voor je de samenvatting:

Waarom staat er op verpakkingen ‘zero calories’ terwijl er daadwerkelijk 3 kcal per 250 ml in zit. Wat is het nou?

Deze vraag is trouwens gemakkelijk te beantwoorden. Volgens de regels van de Food and Drug Administration (de organisatie die in de Verenigde Staten de regeltjes bepaalt en controleert op het gebied van eten) mogen fabrikanten alles wat minder dan 5 kcal per 100 gram bevat, calorievrij noemen.

Of zero. Of zonder calorieën.

En ik vermoed dat de Europese, of Nederlandse, organisatie die hetzelfde doet, ook zulke regels hanteert. Dus: omdat het minder dan x aantal calorieën bevat, mag het dus het label calorievrij hebben.

Die regel slaat natuurlijk nergens op, maar is wel logisch. Want vrijwel alles bevat calorieën, dus écht calorievrij is vrijwel niets. Ja, zand en rotsen en water en zout.

Dus wordt het ons gemakkelijk gemaakt, terwijl we ten dele worden opgelicht.

Overigens is die Sprite Zero natuurlijk helemaal top en kan een goede manier zijn om je calorieinname te beperken. Veel volume en extreem weinig calorieën innemen is altijd een hele goede strategie. Maar ik denk dat het in vrijwel alle gevallen verstandiger is om bleekselderij of komkommer te eten. Maar dat konijnenvoer wint het natuurlijk nooit van Sprite Zero wat betreft smaak. Dus: lekker blijven drinken.

En ja, ik sta open voor nieuwe ervaringen en zienswijzen, maar voor iedereen die gaat mekkeren over aspartaam heb ik deze boodschap.

Je moeder

Je moeder


Heb je nou zelf ook een vraag? Stuur dan je video naar mail@jelmerdeboer.nl.

 

Eet Taart Krijg Een Sixpack

Heb je m’n boek eigenlijk al gelezen?

In Eet Taart Krijg Een Sixpack leer je hoe je een sixpack kunt krijgen terwijl je taart eet en andersom. Mét een interview door Arie Boomsma. En net zulke stomme grapjes als hier.

Bestel nu voor €20,—

Hey ik heb ook een podcast en ik schreef ook een boek