Aanstellerig amandelfruitcakeje
Dit recept voor een amandelfruitcakeje is oud maar goud? Je kunt het heel snel maken in een soepbord. Top.
Er was een periode in mijn leven, waar ik niet trots op ben maar die tegelijkertijd wel noodzakelijk was, waarin ik heel misschien een klein beetje er heilig van overtuigd was dat granen en zuivel en suiker wellicht een ietsje ongezond waren. In die periode ontzegde ik mezelf halfvolle kwark, slagroom en good old volkorenbrood en introduceerde ik onder andere amandelmeel in mijn dieet. Gelukkig had ik toen nog niet zoveel Instagramvolgers aan wie ik dit soort onzin verkondigde. Nu wel. Gelukkig ben ik intussen normaal geworden en eet ik croissants, donuts en roombroodjes.
Ik ben wel amandelmeel blijven gebruiken. En dat is niets meer dan gemalen amandelen en dan net op tijd de keukenmachine stoppen omdat je anders met amandelpasta opgescheept zit. Met amandelen is niet zo heel veel mis hoor, want ze bevatten vezels en belangrijke vetzuren en wat micronutriënten maar een amandel blijft natuurlijk een noot. En noten bevatten veel vet, dus relatief veel calorieën. Nog steeds geen groot probleem, maar wel als je niet gelooft in het effect van de energiebalans op je lichaamsgewicht. Dus de kort-door-de-bochtconclusie luidt: eet vooral noten, maar niet teveel en ook niet zo vaak. Hetzelfde geldt voor amandelmeel.
Die mafkezenperiode met zuivel-, suiker- en graanrestricties heb ik dus achter me gelaten en ik heb ook nergens amandelmeel meer voor nodig. Niemand trouwens. Want die superfoodrage is allang voorbij en de zakken amandelmeel kun je meestal gewoon met een mooie 35%-kortingsticker uit een bak graaien bij de Albert Heijn of Jumbo. En dat is precies de reden om er dan toch maar een gerecht mee te maken.
Het is, nog steeds, zoals met alle cakes en baksels, een combinatie van vet en suiker alleen dan lijkt het net alsof het allemaal clean en paleo is. Maar laat je niet foppen.
Ingrediënten (voor 1 bescheiden cake in een soepbord)
- 75 gram amandelmeel
- 1 ei
- 1 banaan
- 25 gram gedroogde vijgen
- snufje zout
- beetje boter of olie of bakspray als je fitgirl bent
- 23 (of ander priemgetal) blauwe bessen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de amandelmeel, ei, banaan, vijgen en zout in een keukenmachine en maal door elkaar
- Doe het mengsel in een diep bord of klein schaaltje maar vet het eerst in met boter of olie
- Strooi de bessen over het beslag
- Doe het een minuut of 30 in de oven, maar tenminste tot de bovenkant goudbruin is
- Snijd in stukken maar vreet alles zelf op, warm of koud
Voedingswaarden (hele cake)
- 701 kcal
- 56 gram koolhydraten
- 46 gram vetten
- 24 gram eiwitten
- 15 gram vezels