Africa Cup Airways

Op 21 juni 2019 begint de Afrika Cup en aan dat voetbaltoernooitje doen 24 landen mee. Het leek mij een leuke uitdaging om die landen eens op een rijtje te zetten. En dan ga ik niet de selecties analyseren of de rijke en minder rijke voetbalhistories naast elkaar zetten. Nee, ik heb een lijstje gemaakt van wat het kost om er naartoe te vliegen (en weer terug). Voor dit vergelijkende warenonderzoek gebruik ik als reisperiode januari 2020. Dan krijg je een beetje een indruk van de verschillen. En verder wat extra nutteloze feitjes en weetjes en redenen om te gaan.

Zo’n beetje iedere trip is gevonden op de data 15 t/m 29 januari 2020.

(dit artikel wordt aangevuld)

Groep A

Egypte

€164 retour vanaf Amsterdam via Athene

Gastland Egypte is een vrij populaire bestemming, hoewel het op sommige plekken nogal onrustig kan zijn. Er zijn nogal wat specifieke plekjes om naartoe te vliegen, maar ik kies voor Caïro. Kun je namelijk mooi piramides bekijken. En vanaf daar een bootje de Nijl af (en op) pakken. Alvast voorbereiden:

Airline

Natuurlijk kun je met de flag carrier Egypt Air vliegen, maar op basis van onderbuik sla ik die het liefst over. Een prima andere optie is het Griekse Aegean Airlines. Via een korte overstap in Athene vlieg je retour naar Caïro voor €164 (en je kunt nog een paar duizend puntjes sparen bij Singapore Airlines, United Airlines of Aegean Airlines zelf). Je mag geen ruimbagage mee, maar wie doet dat tegenwoordig nog?

Retour naar Caïro voor een zacht prijsje.
Retour naar Caïro voor een zacht prijsje.

Wat is er te doen?

Ja, die piramides dus. Er is een museum met allemaal archeologische opgravingen en er is al een Hiltonhotel vanaf 10.000 puntjes. En verder vind je op Nomad List de meeste relevante praktische informatie.

Prijs gevonden via Momondo.

Congo DRC

€518 retour vanaf Brussel via Addis Abeba of €535 rechtstreeks

Van een populaire bestemming naar een vrij impopulaire bestemming. Sterker nog: Buitenlandse Zaken raadt af om dit land te bezoeken. Het kán wel en dan het beste via Brussel. Dat is niet geheel ontoevallig vanwege het feit dat Congo een soort van Belgische kolonie was vroeger (maar eigenlijk privébezit van Leopold II) en er dus wat banden zijn tussen de twee landen (en een luchtvaartverbinding daarvan een logisch gevolg is).

Airline

Je kunt met Brussels Airlines rechtstreeks vliegen (en dan je punten parkeren bij partnerairline United) of met Ethiopian via Addis Abeba en ze dan (meer dan 10.000) parkeren bij het loyaliteitsprogramma van Aegean Airlines.

Rechtstreeks (maar wel vanaf Brussel dus niet echt rechtstreeks) naar Kinshasa.
Rechtstreeks (maar wel vanaf Brussel dus niet echt rechtstreeks) naar Kinshasa.

of:

Via Ethiopië naar Kinshasa.
Via Ethiopië naar Kinshasa.

Wat is er te doen?

Ja, vast genoeg. Maar als BuZa zegt dat alleen noodzakelijke reizen nodig zijn, dan is al het bovenstaande natuurlijk helemaal niet zo relevant.

Prijs gevonden via Momondo.

Uganda

€422 retour vanaf Amsterdam via Parijs en Nairobi naar Entebbe

€467 retour vanaf Amsterdam via Kigali (heen) en Nairobi (terug) naar Entebbe

Haaaa Uganda. Land van de gorilla’s, bergen, de bron van de Nijl en tjokvol wildlife. Helemaal top. Dit land staat hoog op m’n lijstje en met vrij schappelijke retourprijzen komt dat tripje er vast snel van.

Airlines

Je kunt vrij snel in Uganda komen door met KLM te vliegen op Kigali (in Rwanda) en dan in hetzelfde toestel (Airbus A330, ugh) door te vliegen naar Entebbe in Uganda. Of je boekt een ticket met Kenya Airways via Nairobi. Gelukkig werken deze airlines samen en zijn routes te combineren. Kijk maar.

Dikke omweg naar EBB.
Dikke omweg naar EBB.

De eerste vlucht is een superoverdreven omweg, waarbij je ook nog ’s nachts op Nairobi International Airport moet blijven (of er even een hotel moet fixen), dus dat is alleen voor de doorgewinterde backpackercheapscake. De tweede optie is beter.

Een combi van KLM en Kenya Airways.
Een combi van KLM en Kenya Airways.

Heen via Kigali en terug via Nairobi. En niet zulke lange overstappen. Best een prima prijs ook. Punten sparen is geen vetpot bij deze optie (en bij die vorige al helemaal niet).

Wat is er te doen?

Zoals gezegd: veel. Uganda ligt in een tropisch gebied en er is knetterveel wildlife en natuuschoon. Check Charlies Travels maar eens.

Prijs gevonden via Momondo.

Zimbabwe

€642 naar Victoria Falls (retour via Londen en Johannesburg) vanaf Amsterdam

In mijn favoriete stad op aarde, Kaapstad, komen alle taxichauffeurs zo’n beetje uit Zimbabwe. En ze komen ook bijna allemaal uit de hoofdstad, Harare. Het lijkt dus een land waar jonge mensen uit wegtrekken, maar voor toeristen is het nog steeds een prima bestemming. Ook hier kun je de Big Five bekijken en natuurlijk het wonderschoon van de Victoria Falls aanschouwen.

Airlines

Dit tripje kun combineren door een vlucht te boeken naar Johannesburg (via Parijs) en vanaf daar naar Harare te vliegen. Dat kost je €435 plus €220 en dan vlieg je met AirFrance en KLM en daarna met South African Airways. Kijk.

Via Parijs naar Johannesburg.
Via Parijs naar Johannesburg.
Van Johannesburg naar Harare.
Van Johannesburg naar Harare.

Maar, aangezien Harare dus een plek is waar iedereen uit vertrekt, kun je ook direct (rechtstreeks, niet nonstop) naar Victoria Falls vliegen via Londen en Johannesburg voor €643.

Zullen we die laatste optie doen? Ok. Puntjes sparen bij Singapore Airlines dan maar. Een nog betere optie is je vlucht van Johannesburg boeken met British Airways punten, maar dat lees je maar in m’n boek.

Prijs gevonden via Momondo.

Groep B

Groep B bestaat uit Nigeria, Burundi, Guinee en Madagascar
Groep B bestaat uit Nigeria, Burundi, Guinee en Madagascar

Nigeria

€434 naar Abuja via Frankfurt met Lufthansa

€487 naar Lagos via Istanbul met Turkish Airlines

Ik weet niet veel van Nigeria behalve dat er thunderveel mensen wonen, Lagos enorm groot is en er nogal wat geloofsgedoe is. Maar mijn in Kaapstad wonende Nigeriaanse vriend heeft me uitgenodigd eens langs te komen in Nigeria, dus zal het er ongetwijfeld ook prachtig zijn. En bovendien zie ik op de website van Lonely Planet een prachtige foto van een palmenstrand. Dus top.

Buitenlandse Zaken raadt grote delen van het land af, maar de grootste luchthavens in Lagos en Abuja worden omringd door de kleur geel, dat ‘Let op, Veiligheidsrisico’s’ betekent. Maar heel Indonesië en heel Zuid-Afrika zijn ook geel, dus daar hoef je niet van te schrikken. Ik zou er dit bekijken:

Airlines

Je kunt betrekkelijk goedkoop met Lufthansa naar Abuja vliegen (in ongeveer 9 uur met een korte stop in Frankfurt, met Lufthansa), maar over Abuja schrijft Lonely Planet niet en het ligt in het binnenland. Dus we willen naar Lagos, de stad met meer dan 15 miljoen inwoners. Gezellig.

Met LH naar ABV.
Met LH naar ABV.

Naar Lagos vlieg je het voordeligst met Turkish Airlines (puntjes sparen bij United of Singapore Airlines), de airline die naar de meeste landen vliegt (121), maar niet de meeste bestemmingen heeft (die eer komt United Airlines toe met 369 bestemmingen maar die vliegen dan ook naar het Amerikaanse equivalent van Schubbekutteveen). Een nadeel van de vlucht via Istanbul is een vrij lange stop van 11 uur, maar het geeft je dan ook wel mooi de mogelijkheid om deze prachtige Turkse stad te bezoeken.

Via IST naar LOS met TK
Via IST naar LOS met TK

Voor minder dan €500 naar dit prachtige Afrikaanse powerhouse dus, waar alles ook nog eens knettergoedkoop is, behalve melk, hypotheken, Toyota’s, Internet en sinaasappels trouwens.

Prijzen gevonden via Momondo.

Rwanda

€515 via Caïro met EgyptAir

€547 via Madrid en Addis Abeba met Air Europa en Ethiopian Airlines

Hey hallo we mogen van Buitenlandse Zaken, dus gaan we maar naar Rwanda. Niet gekwalificeerd voor de Afrika Cup, wel een tof land. Want: ze doen niet aan plastic zakjes en de inwoners moeten eens in de zoveel tijd verplicht troep opruimen. Dat maakt het land bijzonder. En zoals met veel landen waar recent een vreselijke oorlog is geweest bestaat het land uit jonge energieke mensen. Congo (DRC) haat dit land trouwens. Twee filmpjes waarom ik Rwanda interessant vind:

Airlines

Mooie boel. Je kunt naar Oeganda (zie boven) reizen via Kigali (in Rwanda) voor €467 maar rechtstreeks voor veel meer! De wonderlijke praktijk van vliegticketprijzen. Een retour via Caïro heb je, met een zeer korte overstap, al voor €515 trouwens, maar dat is met het bedroevende EgyptAir. Een andere, ook zeer vervelende, optie is naar Madrid vliegen met Air Europa (verrassend prima vluchtje, met een Boeing 787) en dan via Addis Abeba met Ethiopian Airlines naar Kigali, maar dan ook met een stop van vier uur in Addis Abeba. ‘Niet echt leuke luchthaven’ is een understatement. Dus kies tussen twee kwaden.

Visum wel ff regelen trouwens.

Omweg naar Rwanda.
Omweg naar Rwanda.

Prijzen gevonden via Momondo.

Guinee

€350 voor Brussel naar Conakry via Lissabon met TAP Air

Hoe zat het ook alweer? Wat was het verschil tussen Guinee, Guinee-Bissau, Equatoriaal Guinea, Papoea-Nieuw Guinea en Guyana? Nouja, best veel eigenlijk. Het zijn gewoon vijf verschillende landen, maar ‘Guinea’ is afgeleid van een Portugees woord voor bewoners van een streek in West-Afrika en Papoea-Nieuw Guinea is daar weer naar vernoemd. Guyana is totaal wat anders en die letters staan ook in een andere volgorde.

Guinee is een vrij groot land in West-Afrika, met als hoofdstad het altijd bruisende Conakry. En er zijn ook nijlpaarden, las ik.

Airlines

We vliegen wel weer vanaf Brussel. Het is inderdaad, voor sommigen (zoals ik), even reizen om daar te komen, maar de prijzen zijn er (veel) lager dan vanaf Amsterdam. Via Lissabon vlieg je voor €350 met TAP Air naar Conakry (punten sparen bij Miles & More, van oa. Lufthansa en Swiss).


Wel even visum fixen.

Van BRU naar CRY via LIS met TP.
Van BRU naar CRY via LIS met TP.

Prijzen gevonden via Momondo.

Madagascar

€576 voor een retour via Nairobi (heen) en Parijs (terug) met AirFrance en Kenya Airways

De baas van Madagascar doet altijd net alsof er uitbraken van pest zijn in Madagascar om hulp (in eten, spullen en geld) te krijgen, maar het nadeel ervan is dat toeristen wegblijven. Dus het land is nogal verstoken van stabiliteit en inkomsten. Dat is zonde, want het is een prachtig land (heb ik van horen en zeggen, hoor) met de mooiste hoofdstadnaam ter wereld: Antananarivo.

Airlines

AirFrance, KLM en Kenya Airways werken nauw samen en er zijn veel verschillende opties en routes met allemaal dezelfde prijs. Onderstaand ticket wordt uitgegeven door KLM maar je vliegt met Kenya Airways en AirFrance en kunt (volgens mij) nergens punten sparen.

Wel even visum fixen.

AMS-NBO-TNR-CDG-AMS voor €576
AMS-NBO-TNR-CDG-AMS voor €576

Prijzen gevonden via Momondo.

Groep C

ams-lis-dss,ams-zrh-nbo-dar-zrh-ams,ams-fco-add-wdh-add-fra-ams,ams-rak-ams

Marokko

€107 voor een retour van Amsterdam naar Marrakech

Ok laten we simpel beginnen. Naar Marokko vliegen is niet heel spannend en kan ook betrekkelijk voordelig. Uw auteur was er ook eens:

View this post on Instagram

Jet lag

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Airlines

Jammer genoeg vlieg je met budgetmaatschappij Transavia, maar gelukkig zit je dan ook weer niet zo lang in zo’n toestel. Maximaal vier uurtjes. Neem een goed boek mee of pop wat melatonine en je kunt het uithouden.

Prijzen gevonden via Momondo.

Senegal

€318 voor een retour naar Dakar via Lissabon

Het mooie aan Senegal is dat je op de terugweg de Arab Remix van Ghetto van Akon aan kunt zetten en heel hard from Senegal to Damsco! kunt brullen. En verder is er vast ook wel wat leuks te doen.

Airlines

Vlieg met TAP voordelig naar Senegal. Een korte overstap in Lissabon zit er standaard bij, maar het mag ook langer. Kun je weer even wat Portugese taartjes eten en espresso drinken. En oja, parkeer je (zeer weinige) punten bij Miles & More.

Prijzen gevonden via Momondo.

Tanzania

€453 voor een retour naar Dar Es Salaam via Zürich en Nairobi

Tanzania is master. Vooral de wildlife. Een tripje naar Dar Es Salaam kun je als startpunt gebruiken naar een safaripark in het noorden of westen of juist voor een tripje naar Zanzibar. Of allebei/-drie!

Airlines

Vlieg gezellig met Swiss International Air Lines (vaak geschreven als SWISS) via Zürich en Nairobi (heen) en terug alleen via Zürich, met allemaal prima overstaptijden. Parkeer je punten bij United.

Prijzen gevonden via Momondo.

Namibië

€581 voor een retour naar Winhoek via Rome en Addis Abeba

Namibië is awesome (lees hier maar). Het is een relatief veilig land met vooral veel zand en gravel. Maar dat is dus juist leuk, want je kunt er sandboarden, buggycrossen en zandkastelen bouwen. En er zijn ook dieren, dus goede redenen om er eens naartoe te gaan, hoewel ik je ook kan aanraden dit land te combineren met een tripje naar Kaapstad. Het ticket dat ik heb gevonden heeft nogal een omweg.

Airlines

Ik snap niets van deze combi. Pak Alitalia (SkyTeam) naar Rome, stap over op Ethiopian (Star Alliance) en vlieg via Addis Abeba naar Windhoek. Terug ga je via Addis Abeba en Frankfurt en het laatste stuk naar Amsterdam doe je met Lufthansa (Star Alliance). Puntjes maar lekker bij Aegean parkeren.

Prijzen gevonden via Momondo.

Groep D—F

(volgt nog)

Thuisblijven is duurder

Bijna gratis de wereld rondvliegen?

Ik reisde drie jaar lang de wereld rond en betaalde daar zo weinig mogelijk voor. En toen schreef ik het boek Thuisblijven is duurder. Dus nu kun jij het ook.

Check het boek hier