Africa Cup Airways

Alle groepen van de Afrika Cup

Op 21 juni 2019 begint de Afrika Cup en aan dat voetbaltoernooitje doen 24 landen mee. Het leek mij een leuke uitdaging om die landen eens op een rijtje te zetten. En dan ga ik niet de selecties analyseren of de rijke en minder rijke voetbalhistories naast elkaar zetten. Nee, ik heb een lijstje gemaakt van wat het kost om er naartoe te vliegen (en weer terug). Voor dit vergelijkende warenonderzoek gebruik ik als reisperiode januari 2020. Dan krijg je een beetje een indruk van de verschillen. En verder wat extra nutteloze feitjes en weetjes en redenen om te gaan.

Zo’n beetje iedere trip is gevonden op de data 15 t/m 29 januari 2020.

Bij ieder ticket roep ik iets over waar je je punten kunt parkeren. Voor de basics over punten sparen (en daar luxe extreem goedkope tickets mee boeken) raad ik je m’n boek Thuisblijven is duurder of dit artikel aan.

(alle prijzen gevonden via Momondo, maar inmiddels is er Yelmair)

Groep A

 • Congo DRC — €518 retour vanaf Brussel
 • Egypte — €164 retour vanaf Amsterdam
 • Uganda — €422 retour vanaf Amsterdam
 • Zimbabwe — €642 retour vanaf Amsterdam

Congo DRC

€518 retour vanaf Brussel via Addis Abeba of €535 rechtstreeks

Van een populaire bestemming naar een vrij impopulaire bestemming. Sterker nog: Buitenlandse Zaken raadt af om dit land te bezoeken. Het kán wel en dan het beste via Brussel. Dat is niet geheel ontoevallig vanwege het feit dat Congo een soort van Belgische kolonie was vroeger (maar eigenlijk privébezit van Leopold II) en er dus wat banden zijn tussen de twee landen (en een luchtvaartverbinding daarvan een logisch gevolg is).

Airline

Je kunt met Brussels Airlines rechtstreeks vliegen (en dan je punten parkeren bij partnerairline United) of met Ethiopian via Addis Abeba en ze dan (meer dan 10.000) parkeren bij het loyaliteitsprogramma van Aegean Airlines.

Rechtstreeks (maar wel vanaf Brussel dus niet echt rechtstreeks) naar Kinshasa.
Rechtstreeks (maar wel vanaf Brussel dus niet echt rechtstreeks) naar Kinshasa.

of:

Via Ethiopië naar Kinshasa.
Via Ethiopië naar Kinshasa.

Wat is er te doen?

Ja, vast genoeg. Maar als BuZa zegt dat alleen noodzakelijke reizen nodig zijn, dan is al het bovenstaande natuurlijk helemaal niet zo relevant.

Egypte

€164 retour vanaf Amsterdam via Athene

Gastland Egypte is een vrij populaire bestemming, hoewel het op sommige plekken nogal onrustig kan zijn. Er zijn nogal wat specifieke plekjes om naartoe te vliegen, maar ik kies voor Caïro. Kun je namelijk mooi piramides bekijken. En vanaf daar een bootje de Nijl af (en op) pakken. Alvast voorbereiden:

Airline

Natuurlijk kun je met de flag carrier Egypt Air vliegen, maar op basis van onderbuik sla ik die het liefst over. Een prima andere optie is het Griekse Aegean Airlines. Via een korte overstap in Athene vlieg je retour naar Caïro voor €164 (en je kunt nog een paar duizend puntjes sparen bij Singapore Airlines, United Airlines of Aegean Airlines zelf). Je mag geen ruimbagage mee, maar wie doet dat tegenwoordig nog?

Retour naar Caïro voor een zacht prijsje.
Retour naar Caïro voor een zacht prijsje.

Wat is er te doen?

Ja, die piramides dus. Er is een museum met allemaal archeologische opgravingen en er is al een Hiltonhotel vanaf 10.000 puntjes. En verder vind je op Nomad List de meeste relevante praktische informatie.

Uganda

€422 retour vanaf Amsterdam via Parijs en Nairobi naar Entebbe

€467 retour vanaf Amsterdam via Kigali (heen) en Nairobi (terug) naar Entebbe

Haaaa Uganda. Land van de gorilla’s, bergen, de bron van de Nijl en tjokvol wildlife. Helemaal top. Dit land staat hoog op m’n lijstje en met vrij schappelijke retourprijzen komt dat tripje er vast snel van.

Airlines

Je kunt vrij snel in Uganda komen door met KLM te vliegen op Kigali (in Rwanda) en dan in hetzelfde toestel (Airbus A330, ugh) door te vliegen naar Entebbe in Uganda. Of je boekt een ticket met Kenya Airways via Nairobi. Gelukkig werken deze airlines samen en zijn routes te combineren. Kijk maar.

Dikke omweg naar EBB.
Dikke omweg naar EBB.

De eerste vlucht is een superoverdreven omweg, waarbij je ook nog ’s nachts op Nairobi International Airport moet blijven (of er even een hotel moet fixen), dus dat is alleen voor de doorgewinterde backpackercheapscake. De tweede optie is beter.

Een combi van KLM en Kenya Airways.
Een combi van KLM en Kenya Airways.

Heen via Kigali en terug via Nairobi. En niet zulke lange overstappen. Best een prima prijs ook. Punten sparen is geen vetpot bij deze optie (en bij die vorige al helemaal niet).

Wat is er te doen?

Zoals gezegd: veel. Uganda ligt in een tropisch gebied en er is knetterveel wildlife en natuuschoon. Check Charlies Travels maar eens.

Zimbabwe

€642 naar Victoria Falls (retour via Londen en Johannesburg) vanaf Amsterdam

In mijn favoriete stad op aarde, Kaapstad, komen alle taxichauffeurs zo’n beetje uit Zimbabwe. En ze komen ook bijna allemaal uit de hoofdstad, Harare. Het lijkt dus een land waar jonge mensen uit wegtrekken, maar voor toeristen is het nog steeds een prima bestemming. Ook hier kun je de Big Five bekijken en natuurlijk het wonderschoon van de Victoria Falls aanschouwen.

Airlines

Dit tripje kun combineren door een vlucht te boeken naar Johannesburg (via Parijs) en vanaf daar naar Harare te vliegen. Dat kost je €435 plus €220 en dan vlieg je met AirFrance en KLM en daarna met South African Airways. Kijk.

Via Parijs naar Johannesburg.
Via Parijs naar Johannesburg.
Van Johannesburg naar Harare.
Van Johannesburg naar Harare.

Maar, aangezien Harare dus een plek is waar iedereen uit vertrekt, kun je ook direct (rechtstreeks, niet nonstop) naar Victoria Falls vliegen via Londen en Johannesburg voor €643.

Zullen we die laatste optie doen? Ok. Puntjes sparen bij Singapore Airlines dan maar. Een nog betere optie is je vlucht van Johannesburg boeken met British Airways punten, maar dat lees je maar in m’n boek.

Groep B

 • Burundi — €515 retour vanaf Amsterdam naar (veilig) buurland Rwanda
 • Guinee — €350 retour vanaf Brussel
 • Madagascar — €576 retour vanaf Amsterdam
 • Nigeria — €434 retour vanaf Amsterdam
Groep B bestaat uit Nigeria, Burundi, Guinee en Madagascar
Groep B bestaat uit Nigeria, Burundi, Guinee en Madagascar

Rwanda

€515 via Caïro met EgyptAir

€547 via Madrid en Addis Abeba met Air Europa en Ethiopian Airlines

Hey hallo we mogen van Buitenlandse Zaken, dus gaan we maar naar Rwanda. Niet gekwalificeerd voor de Afrika Cup, wel een tof land. Want: ze doen niet aan plastic zakjes en de inwoners moeten eens in de zoveel tijd verplicht troep opruimen. Dat maakt het land bijzonder. En zoals met veel landen waar recent een vreselijke oorlog is geweest bestaat het land uit jonge energieke mensen. Congo (DRC) haat dit land trouwens. Twee filmpjes waarom ik Rwanda interessant vind:

Airlines

Mooie boel. Je kunt naar Oeganda (zie boven) reizen via Kigali (in Rwanda) voor €467 maar rechtstreeks voor veel meer! De wonderlijke praktijk van vliegticketprijzen. Een retour via Caïro heb je, met een zeer korte overstap, al voor €515 trouwens, maar dat is met het bedroevende EgyptAir. Een andere, ook zeer vervelende, optie is naar Madrid vliegen met Air Europa (verrassend prima vluchtje, met een Boeing 787) en dan via Addis Abeba met Ethiopian Airlines naar Kigali, maar dan ook met een stop van vier uur in Addis Abeba. ‘Niet echt leuke luchthaven’ is een understatement. Dus kies tussen twee kwaden.

Visum wel ff regelen trouwens.

Omweg naar Rwanda.
Omweg naar Rwanda.

Guinee

€350 voor Brussel naar Conakry via Lissabon met TAP Air

Hoe zat het ook alweer? Wat was het verschil tussen Guinee, Guinee-Bissau, Equatoriaal Guinea, Papoea-Nieuw Guinea en Guyana? Nouja, best veel eigenlijk. Het zijn gewoon vijf verschillende landen, maar ‘Guinea’ is afgeleid van een Portugees woord voor bewoners van een streek in West-Afrika en Papoea-Nieuw Guinea is daar weer naar vernoemd. Guyana is totaal wat anders en die letters staan ook in een andere volgorde.

Guinee is een vrij groot land in West-Afrika, met als hoofdstad het altijd bruisende Conakry. En er zijn ook nijlpaarden, las ik.

Airlines

We vliegen wel weer vanaf Brussel. Het is inderdaad, voor sommigen (zoals ik), even reizen om daar te komen, maar de prijzen zijn er (veel) lager dan vanaf Amsterdam. Via Lissabon vlieg je voor €350 met TAP Air naar Conakry (punten sparen bij Miles & More, van oa. Lufthansa en Swiss).

Wel even visum fixen.

Van BRU naar CRY via LIS met TP.
Van BRU naar CRY via LIS met TP.

Madagascar

€576 voor een retour via Nairobi (heen) en Parijs (terug) met AirFrance en Kenya Airways

De baas van Madagascar doet altijd net alsof er uitbraken van pest zijn in Madagascar om hulp (in eten, spullen en geld) te krijgen, maar het nadeel ervan is dat toeristen wegblijven. Dus het land is nogal verstoken van stabiliteit en inkomsten. Dat is zonde, want het is een prachtig land (heb ik van horen en zeggen, hoor) met de mooiste hoofdstadnaam ter wereld: Antananarivo.

Airlines

AirFrance, KLM en Kenya Airways werken nauw samen en er zijn veel verschillende opties en routes met allemaal dezelfde prijs. Onderstaand ticket wordt uitgegeven door KLM maar je vliegt met Kenya Airways en AirFrance en kunt (volgens mij) nergens punten sparen.

Wel even visum fixen.

AMS-NBO-TNR-CDG-AMS voor €576
AMS-NBO-TNR-CDG-AMS voor €576

Nigeria

€434 naar Abuja via Frankfurt met Lufthansa

€487 naar Lagos via Istanbul met Turkish Airlines

Ik weet niet veel van Nigeria behalve dat er thunderveel mensen wonen, Lagos enorm groot is en er nogal wat geloofsgedoe is. Maar mijn in Kaapstad wonende Nigeriaanse vriend heeft me uitgenodigd eens langs te komen in Nigeria, dus zal het er ongetwijfeld ook prachtig zijn. En bovendien zie ik op de website van Lonely Planet een prachtige foto van een palmenstrand. Dus top.

Buitenlandse Zaken raadt grote delen van het land af, maar de grootste luchthavens in Lagos en Abuja worden omringd door de kleur geel, dat ‘Let op, Veiligheidsrisico’s’ betekent. Maar heel Indonesië en heel Zuid-Afrika zijn ook geel, dus daar hoef je niet van te schrikken. Ik zou er dit bekijken:

Airlines

Je kunt betrekkelijk goedkoop met Lufthansa naar Abuja vliegen (in ongeveer 9 uur met een korte stop in Frankfurt, met Lufthansa), maar over Abuja schrijft Lonely Planet niet en het ligt in het binnenland. Dus we willen naar Lagos, de stad met meer dan 15 miljoen inwoners. Gezellig.

Met LH naar ABV.
Met LH naar ABV.

Naar Lagos vlieg je het voordeligst met Turkish Airlines (puntjes sparen bij United of Singapore Airlines), de airline die naar de meeste landen vliegt (121), maar niet de meeste bestemmingen heeft (die eer komt United Airlines toe met 369 bestemmingen maar die vliegen dan ook naar het Amerikaanse equivalent van Schubbekutteveen). Een nadeel van de vlucht via Istanbul is een vrij lange stop van 11 uur, maar het geeft je dan ook wel mooi de mogelijkheid om deze prachtige Turkse stad te bezoeken.

Via IST naar LOS met TK
Via IST naar LOS met TK

Voor minder dan €500 naar dit prachtige Afrikaanse powerhouse dus, waar alles ook nog eens knettergoedkoop is, behalve melk, hypotheken, Toyota’s, Internet en sinaasappels trouwens.

Groep C

 • Algerije — €160 retour vanaf Amsterdam
 • Kenia — €407 retour vanaf Amsterdam
 • Senegal — €318 retour vanaf Amsterdam
 • Tanzania — €453 retour vanaf Amsterdam
ams-lis-dss,ams-zrh-nbo-dar-zrh-ams,ams-cai-nbo,ams-cdg-alg
ams-lis-dss,ams-zrh-nbo-dar-zrh-ams,ams-cai-nbo,ams-cdg-alg

Algerije

€160 voor een retour naar Algiers via Parijs

Eigenlijk mag je van Buitenlandse Zaken alleen noodzakelijk reizen naar Algerije, hoewel het in de grote steden (zoals Algiers) code geel is (zoals heel Indonesië en heel Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Dus ja, trek je stoute schoenen aan en doe een klein tripje. Bezoek besneeuwde bergen en eeuwenoude ruïnes. Top.

Airlines

Vlieg met KLM en AirFrance via Parijs naar Algerije. Door de innige Frans-Algerijnse historie zijn die tickets dus niet zo duur en door de innige AirFrance-KLM’se historie zijn die tickets dus ook niet zo duur. Je spaart vast niet zoveel puntjes aangezien het AF/KL betreft. Rotmaatschappijen.

Kenia

€407 retour vanaf Amsterdam via Cairo

Kenia is al vele tientallen jaren een safaribestemming bij uitstek. En ook de stranden bij Mombasa zijn prachtig. Van Buitenlandse Zaken moet je vooral uit het noorden (grens met Somalië) wegblijven en is het in de rest van het land wel prima vertoeven. Prachtig begin van een reis door oost-Afrika dus. Tik je direct even Uganda en Tanzania (en Zanzibar) aan. Top.

Airlines

EgyptAir is natuurlijk de airline met de goedkoopste tickets. Hoewel ik er nooit mee heb gevlogen, ben ik er geen fan van. Dat is nauwelijks ergens op gebaseerd, maar als je ook liever met Turkish Airlines vliegt, dan kun je een dagje later voor €440 retour vliegen via Istanbul (en punten sparen bij Turkish Airlines). En anders dus voor €403 via Cairo (en punten sparen bij United).

Senegal

€318 voor een retour naar Dakar via Lissabon

Het mooie aan Senegal is dat je op de terugweg de Arab Remix van Ghetto van Akon aan kunt zetten en heel hard from Senegal to Damsco! kunt brullen. En verder is er vast ook wel wat leuks te doen.

Airlines

Vlieg met TAP voordelig naar Senegal. Een korte overstap in Lissabon zit er standaard bij, maar het mag ook langer. Kun je weer even wat Portugese taartjes eten en espresso drinken. En oja, parkeer je (zeer weinige) punten bij Miles & More.

Prijzen gevonden via Momondo.

Tanzania

€453 voor een retour naar Dar Es Salaam via Zürich en Nairobi

Tanzania is master. Vooral de wildlife. Een tripje naar Dar Es Salaam kun je als startpunt gebruiken naar een safaripark in het noorden of westen of juist voor een tripje naar Zanzibar. Of allebei/-drie!

Airlines

Vlieg gezellig met Swiss International Air Lines (vaak geschreven als SWISS) via Zürich en Nairobi (heen) en terug alleen via Zürich, met allemaal prima overstaptijden. Parkeer je punten bij United.

Groep D

 • Ivoorkust — €407 retour vanaf Brussel
 • Marokko — €107 retour vanaf Amsterdam
 • Namibië — €518 retour vanaf Amsterdam
 • Zuid-Afrika — €418 retour vanaf Amsterdam
ams-fco-add-wdh-add-fra-ams,ams-rak-ams,bru-lis-abj,ams-cdg-jnb

Ivoorkust

€407 retour vanaf Brussel, met een dagje Lissabon

Ahhh Ivoorkust, het land van… ja wat eigenlijk?

Er is dus een prachtig natuurgebied, Taï National Park, met onder andere dwergnijlpaarden. Dus vanaf hier hoef ik geen andere redenen meer te geven om lekker naar Ivoorkust te gaan. Vliegen kan vrij voordelig vanaf Brussel, met TAP, via Lissabon. Je hebt er een paar uur (en een nacht) en dat is alleen maar mooi, want Lissabon is top.

Airlines

TAP dus. Puntjes parkeren bij Miles&More (van o.a. Lufthansa).

Marokko

€107 voor een retour van Amsterdam naar Marrakech

Ok laten we simpel beginnen. Naar Marokko vliegen is niet heel spannend en kan ook betrekkelijk voordelig. Uw auteur was er ook eens:

https://www.instagram.com/p/BLNw9UKDIer/

Airlines

Jammer genoeg vlieg je met budgetmaatschappij Transavia, maar gelukkig zit je dan ook weer niet zo lang in zo’n toestel. Maximaal vier uurtjes. Neem een goed boek mee of pop wat melatonine en je kunt het uithouden.

Namibië

€581 voor een retour naar Winhoek via Rome en Addis Abeba

Namibië is awesome (lees hier maar). Het is een relatief veilig land met vooral veel zand en gravel. Maar dat is dus juist leuk, want je kunt er sandboarden, buggycrossen en zandkastelen bouwen. En er zijn ook dieren, dus goede redenen om er eens naartoe te gaan, hoewel ik je ook kan aanraden dit land te combineren met een tripje naar Kaapstad. Het ticket dat ik heb gevonden heeft nogal een omweg.

https://www.instagram.com/p/BsQnm60FMTv/

Airlines

Ik snap niets van deze combi. Pak Alitalia (SkyTeam) naar Rome, stap over op Ethiopian (Star Alliance) en vlieg via Addis Abeba naar Windhoek. Terug ga je via Addis Abeba en Frankfurt en het laatste stuk naar Amsterdam doe je met Lufthansa (Star Alliance). Puntjes maar lekker bij Aegean parkeren.

Zuid-Afrika

€418 retour vanaf Amsterdam

Yes! Het beste land in dit rijtje: Zuid-Afrika. Niet het beste land van de Afrika Cup (die zullen ze vast niet winnen), maar wel het beste land omdat ik het vind. Een prachtig bereisbaar land, met een ongekend mooi Krugerpark vol wilde dieren. Check daarvoor m’n schizofrene reisvlog.

Dan Kaapstad: ook mooi. Ben er meer dan een handvol keren geweest dus ik heb ook een gidsje geschreven met m’n favorieten.

Airlines

Zuid-Afrika is een populair land voor toeristen, dus er zijn talloze mogelijkheden. Het is bijna altijd (gemiddeld sowieso) goedkoper om naar Johannesburg te vliegen dan naar Kaapstad (waarom weet ik niet), dus het ticket in dit lijstje gaat naar Kaapstad. Toevallig met de combinatie KLM/AirFrance want die zijn er maar druk mee. Geen idee waar je je punten moet parkeren.

Rechtstreeks kan ook, voor niet zo heel veel.

Groep E

 • Angola — €490 retour vanaf Amsterdam
 • Mali — gaan we niet naar toe vanwege onveilig en te duur
 • Mauritanië — gaan we niet naar toe vanwege onveilig
 • Tunesië — €170 retour vanaf Amsterdam

Angola

€490 retour vanaf Amsterdam via Lissabon

Angola is het soort onontdekte pareltje van Zuidelijk Afrika. Logisch ook wel, want het is er duur en er niet per se altijd veilig en zo nu en dan gezeik. Langzaamaan trekken er meer toeristen naar het land en dat is logisch, want er zijn prachtige natuurgebieden, palmstranden, koloniale gebouwen en ander moois.

Airlines

Logischerwijs (vanwege het koloniale verleden) vlieg je met het Portugese TAP via Lissabon naar Angola. Puntjes sparen doe je bij Miles&More.

Mali

(gaan we niet naar toe vanwege onveilig en te duur)

Mauritanië

(gaan we niet naar toe vanwege onveilig)

Tunesië

€170 voor een retour vanaf Amsterdam via Parijs

Tunesië was lang een populaire strandbestemming tot er wat vreselijke dingen gebeurden. Nog steeds is niet het hele land veilig, maar er worden alweer/nog steeds zonvakanties naartoe aangeboden. Losse vluchten zijn ook prima te betalen en het is misschien een leuk idee om het land eens te bezoeken. Niet alleen voor de stranden, maar ook voor bossen en binnenlanden.

Airlines

Vlieg met AirFrance via Parijs. Punten spaar je dan maar bij Flying Blue, maar we haten dat loyaliteitsprogramma wel. Bovendien is het een superongunstig ticket, dus is het duurdere ticket met Alitalia een redelijk alternatief. Ook geen idee waar je dan je punten moet parkeren.

En ja, met bovenstaand ticket moet je jezelf ’s nachts meer dan 9 uur vermaken in Parijs, dus beter kies je deze:

Groep F

 • Benin — €398 voor een retour vanaf Parijs(!)
 • Kameroen — €358 voor een retour vanaf Parijs(!)
 • Ghana — €425 voor een retour
 • Guinee-Bissau — €254 voor een retour vanaf Dakar(!)
dss-oxb,ory-cmn-coo-cmn-cdg,cdg-bru-dla,ams-ist-acc

Benin

€398 voor een retour vanaf Parijs(!)

Even wat huishoudelijke mededelingen over Benin. Allereerst móet je ernaartoe omdat je dan ‘ik ben in Benin’ kunt roepen. Ten tweede word je door de wervende tekst op Lonely Planet bijna het vliegtuig in gezogen (wie wil er nou niet een safari met grote kans op allemaal gekke wilde dieren?) en op de laatste plaats is Benin een dure bestemming. Om naartoe te vliegen dan, vanaf Amsterdam. Nu kun je ervoor kiezen om te vliegen op Lagos in buurland Nigeria (zie boven), maar in onderstaande video van Vice zie je dat je ook niet graag de grens over wilt rijden met de auto. Dan maar vanaf Parijs, via Casablanca, met een airline die ik niet direct zou aanraden. Maar joh, het is een avontuurtje.

Airline

Ik boekte ooit een ticket naar Rio de Janeiro (vanaf Venetië en terug naar Parijs) met Royal Air Maroc en de heenvlucht was op z’n zachtst gezegd bijzonder: er werd gezongen, gitaar gespeeld, gedanst, uit flessen drank gedronken en gerookt. Ja. Aan boord van een vliegtuig.

Maar goed, één zwaluw geeft nog geen zomer, dus we moeten het maar doen met deze airline. Het is veel goedkoper om via Parijs te vliegen dan via Amsterdam, dus regel je treintickets naar Paris-Orly (ORY—heenweg) en van Charles de Gaulle (CDG—terugweg) zelf maar. Punten sparen bij Etihad Guest.

Kameroen

€358 voor een retour vanaf Parijs, via Brussel

Slaat het ergens op dat je bijna €200 minder betaalt voor een ticket vanaf Parijs, via Brussel, naar Kameroen dan voor een ticket vanaf Brussel naar Kameroen? Ja. De reden staat in m’n boek. Maar toch is het omslachtig. Vanaf Nederland is het veel duurder, dus ook hier is het weer zaak om lekker het treintje naar Parijs te pakken (of zelf even te vliegen) en dan vanaf daar, via Brussel, naar Douala te vliegen. Ik kies Douala en niet Yaoundé omdat die eerste dichtbij Mount Cameroon ligt en het leuk is om die te bekijken. Verder: gorilla’s, andere fauna, koloniale gebouwtjes, veel natoer en actieve vulkanen.

Het land wordt vaak geroemd als most peaceful land in Afrika, maar toen ik een vrolijk videootje wilde zoeken om hieronder te plaatsen, kwam ik ook wat dreigende titels tegen. Check daarom altijd de website van Buitenlandse Zaken.

Airlines

Brussels Airlines vliegt op Parijs én Douala dus daar kiezen we voor. Punten kun je parkeren bij United.

Ghana

€425 voor een retour via Istanbul

Ok dan Ghana. Lonely Planet noemt het Afrika voor beginners. Ik weet het verder ook niet, maar ik weet dat ze er Jollof Rice hebben en dat is lekker. Dus ga! Dan doe ik het ook.

En dan kunnen we ook zeggen ‘Ik ga naar Ghana’. Snap je?

Airlines

Om één of andere reden is een ticket met Turkish Airlines (en punten sparen) het voordeligst, dus als je het niet erg vindt om een vroege ochtend door te brengen in Istanbul (ik niet), dan kies je hiervoor. Anders nonstop heen met KLM en terug met KLM/AirFrance voor €45 meer.

of:

Guinee-Bissau

Last but not gemakkelijkst. Dit land is nauwelijks te bereiken vanuit Europa. En zelfs vanuit buurland Senegal is het nog €254. Maar ok, daar kunnen we vanaf €318 naar toe vliegen vanaf Amsterdam, dus dan is het nog minder dan 600 piek.

Guinee-Bissau is óók het land van de dwergnijlpaarden, maar er zijn ook meer dan tachtig kleine eilanden voor de kust en allemaal andere dieren. En ze vieren er carnaval. Dat is toch allemaal prachtig?

Airlines

Vlieg met Air Senegal vanaf Dakar. Ik heb niet kunnen ontdekken of je punten kunt sparen met deze vlucht.