Alle Amerika’s aantikken

Ik word niet vrolijk van lowcostairlines. Sterker nog: ik hoop dat er op den duur geen lowcostairlines zijn. Wat mij betreft is dat een zijweg die luchtvaartevolutie niet moet inslaan. Alle bedrijfsmodellen die zijn gebouwd op angst (voor het missen van je vlucht, krappe stoelen, geen eten, niet printen van je boarding pass) zijn per definitie stom. Daarom weiger ik ook met Vueling en Ryanair te vliegen. Maar goed, ik ben tegelijkertijd ook een ruggegraatloze niksnut, dus wanneer nieuwe lowcostairline Level plotseling goedkope vluchtjes gaat aanbieden naar het Caraïbisch gebied, dan stap ik maar wat gauw van m’n principes af (hoewel ik natuurlijk nooit van m’n leven in een Ryanairkist zal stappen, dat beloof ik plechtig).

Level is een lowcostairline die sinds 2017 bestaat en onderdeel is van IAG (dat ook eigenaar is van Vueling, en overigens ook British Airways en Iberia). Het is het zoveelste probeersel van een groot luchtvaartbedrijf om voet aan de grond te krijgen in de lowcostmarkt. En die voeten krijg je aan de grond met enorme kortingen. Zo vond ik aardig lage prijzen van Parijs-Orly naar Franse overzeese gebiedsdelen, zoals Martinique en Guadeloupe. Kijk maar.

Met kortingscode ANNIVLV kun je voor €64 en een beetje naar Fort-de-France.
Met kortingscode ANNIVLV kun je voor €64 en een beetje naar Fort-de-France.

Prijs gevonden op de website van Level.

En zo’n enorm goedkoop ticket naar ver weg is voor mij vaak een reden om volledig HAM te gaan op ticketzoekmachines. Dat gebeurde ook hier. En zo kwam ik op een aardig rondje langs Midden-, Zuid- en Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied (ik weet nooit zo goed de grenzen van deze definities) voor minder dan €1200. Kijk maar even mee.

Naar Parijs 🇫🇷 voor €35

Orly is de tweede luchthaven van Parijs en daar kun je met Transavia (nog zo’n lowcostdraak) naar toe vliegen voor €35. Het kan ook met de trein, maar da’s duurder en je doet er langer over. Bovendien kun je op het moment van schrijven nog helemaal geen tickets boeken voor die periode. Treinreizen verliest het zo dus andermaal van vliegreizen. Ik zie het ook graag anders. Helaas is het nou eenmaal zo. Je kunt trouwens ook een paar dagen eerder naar Parijs gaan, wat kaas en stokbrood eten en dan verder gaan. In mijn voorbeeld heb je meer dan 5 uur wachttijd. Lees dan eens een boek.

Vlieg 's ochtends alvast naar ORY.
Vlieg ’s ochtends alvast naar ORY.

Naar Martinique 🇲🇶 voor €65

De volgende vlucht is dus die naar Martinique, een Frans departement, maar wel met een eigen vlag die beschikbaar is als emoji. Ik weet niet of dat telt op je lijstje van bezochte landen. Het is er wel mooi, volgens deze foto van Unsplash.

Mmmmmmartinique
Mmmmmmartinique

Naar Barbados 🇧🇧 voor €81

Dit is zeker een nieuw land voor je lijstje. Het ligt vlakbij Martinique en het is er net zo mooi. Je hebt er ook een botanische tuin en een prachtige grot. En verder, ja, kun je er schildpadden irriteren tijdens het snorkelen.

Van FDF naar BGI voor €81 met propellertje.
Van FDF naar BGI voor €81 met propellertje.
Mooi apparaat op Barbados.
Mooi apparaat op Barbados.

Naar Trinidad 🇹🇹 voor €107

Vanuit Barbados is het ook weer niet zo ver naar Trinidad, onderdeel van Trinidad en Tobago. De meningen zijn een beetje verdeeld over welke van de twee nou het beste eiland is, maar je kunt dit probleem mooi omzeilen door tijdens je verblijf op Trinidad een retour naar Tobago te boeken.

Naar Tobago retour vanuit Trinidad voor €55

Deze vluchten gaan een paar keer per dag voor dezelfde prijs.
Deze vluchten gaan een paar keer per dag voor dezelfde prijs.
Er zijn ook leguanen.
Er zijn ook leguanen.

Naar Paramaribo 🇸🇷 voor €119

Nu wordt het leuk. Je kunt ook vanaf Port of Spain naar Paramaribo vliegen en daar allemaal leuke dingen doen. Dat kan kort of lang, dus je kunt zelfs dan ver het binnenland in trekken en één of andere regenwoudtour doen, zoals ik zelf heel graag wil. Bijvoorbeeld heen op 5 december.

Naar Paramaribo voor €119
Naar Paramaribo voor €119
En dan bijvoorbeeld dit.
En dan bijvoorbeeld dit.

Terug naar Trinidad 🇹🇹 voor €137

En dan kun je weer terug voor €137. Bijvoorbeeld op 10 december.

Terug naar Port of Spain voor €137.
Terug naar Port of Spain voor €137.

Verder naar Panama 🇵🇦 voor €111

Nu wordt het lastig. Vanuit Port of Spain zijn er niet heel veel goedkope bestemmingen (ja, Tobago en Suriname wel), dus komt hier de truc van het skiplaggen om de hoek scheuren. Het is Engels trouwens, dus het zijn geen ski-plaggen, maar skip-laggen. Je boekt een ticket maar slaat een deel over. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat een ticket van Port of Spain naar Fort Lauderdale (in de Verenigde Staten 🇺🇸) betrekkelijk goedkoop is.

Naar Fort Lauderdale is het betrekkelijk goedkoop.
Naar Fort Lauderdale is het betrekkelijk goedkoop.

Maar ik kan je verzekeren dat Fort Lauderdale niet de prettigste plek is. Bovendien is het nogal een omweg via Panama. Maar hier zit wel het addertje onder het gras. Een positief addertje. Aangezien we namelijk met handbagage vliegen, skippen we gewoon die tweede vlucht en belanden we opeens in Panama. Een prachtige bestemming. Zo kun je bijvoorbeeld de Guna Yala bezoeken en op tropische eilanden een paar dagen helemaal niets doen. Of gewoon Panama Stad ontdekken.

Guna Yala. Mooi.
Guna Yala. Mooi.
Panama City. Ook mooi.
Panama City. Ook mooi.

Naar Medellín 🇨🇴 voor €122

Vanaf Panama City naar Meddelín is het, inclusief overstap in Bogotá, vier uur vliegen. Je kunt vanaf hier lekker zelf bepalen wat je in Colombia gaat doen (je mag trouwens alles zelf bepalen), maar ik heb de volgende rondreis voor je bedacht.

Via Bogota naar Meddelín.
Via Bogota naar Meddelín.

Naar San Andrés 🇨🇴 voor €40

Naar dit Caraïbische eiland voor de kust van Panama (maar onderdeel van Colombia) vlieg je dus met een binnenlandse vlucht voor vrij weinig.

ADZ—CTG voor €40
ADZ—CTG voor €40

Naar Cartagena 🇨🇴 voor €36

Terug naar het vasteland vlieg je naar Cartagena voor weinig en vier je daar nieuwjaar.

ADZ—CTG voor €36
ADZ—CTG voor €36

Naar Medellín 🇨🇴 voor €42

Keer weer terug naar Medellín (waar het trouwens echt heel leuk is, dus ga vooral eerder dan dit voorbeeld) om vanuit daar weer verder te vliegen. Vluchten met LATAM via Bogota zijn trouwens nog goedkoper dan deze €42.

Terug naar Medellín voor €42
Terug naar Medellín voor €42
Medellín is echt een mooie stad.
Medellín is echt een mooie stad.

Naar Miami 🇺🇸 voor €125

Je kunt vanuit Medellín, net als in Narco’s, gewoon lekker rechtstreeks naar Miami vliegen. En je hebt al geoefend met al die Viva Air Colombiavluchten, dus deze kon er ook nog wel bij. Deze vlucht gaat direct na die vlucht uit Cartagena, dus voor de onzekere reiziger kun je ‘m wel een paar dagen later boeken (of de inkomende vlucht een paar dagen eerder).

MDE—MIA voor €125
MDE—MIA voor €125

Naar Amsterdam 🇳🇱 via Lissabon 🇵🇹 voor €127

Miami is niet per se heel leuk, maar je kunt je er vast een paar dagen vermaken door naar de Everglades te gaan of een veel te duur hotel te pakken op Miami Beach. Deze Young Idioot nam zelfs een keer z’n skeelers mee er langs het strand een rondje te droogschaatsen. Ook mooi. Skeelers passen alleen niet in je handbagage. Dus hup, snel weer naar huis.

Je krijgt van mij twee opties. De eerste heeft een korte overstap in Lissabon en de tweede een overstap van 12,5 uur. Dan kun je nog even rustig espresso drinken en pastel de nata (of vergelijkbaar) eten voordat je het vliegtuig in stapt naar Amsterdam. Kijk maar even wat je doet.

MIA—LIS—AMS met korte overstap.
MIA—LIS—AMS met korte overstap.
MIA—LIS—AMS met lange overstap.
MIA—LIS—AMS met lange overstap.

Tot besluit

Nou, zo kun je dus een interessant tripje maken. Als je goed hebt opgelet duur het ongeveer 50 dagen. 27 november weg en 19 januari weer thuis. Bij elkaar kosten alle tickets €1202, maar het is raadzaam om in Trinidad een keuze te maken tussen Suriname en Tobago, dus je bent vast wat minder kwijt. Ook kun je tussen Panama en (in) Colombia wat anders kiezen voor deze trip.

Had ik al kijk maar even gezegd?

ams-ory-fdf-bgi-pos-tab-pos-pbm-pos-pty-bog-mde-adz-ctg-mde-mia-lis-ams
ams-ory-fdf-bgi-pos-tab-pos-pbm-pos-pty-bog-mde-adz-ctg-mde-mia-lis-ams