Anekdote

Iedere debiel kan zijn verhaal op papier schrijven. Dat kun je ook op deze website ervaren. Maar dat maakt wat hier staat nog niet tot waarheid. Sterker nog: mocht je in de verleiding komen om mijn schrijfsels maar enigszins te vertrouwen, dan wil ik je aanraden om snel op het kruisje rechts- of linksboven te klikken. En verder te gaan met Candy Crush.

Dat wat staat geschreven is slechts dat wat staat geschreven. Het is een uiting op papier. Als je ooit ‘eens hebt gelezen dat X of Y’ betekent nog niet dat ‘X of Y’ waarheid is.

Van belang is dat je weet wanneer iets een anekdote is en wanneer niet. Als jouw buurman… nee wacht het moet geloofwaardiger… als jouw zus door het uitbannen van kristalsuiker uit haar dieet plotseling het altijd goed meetbare ‘stralendere huid’ heeft gekregen, dan is dat dus de ervaring van 1 persoon. Deze ervaring kán waar zijn, maar is dat hoogstwaarschijnlijk niet. En in het eerste geval is het nog steeds maar 1 ervaring: een anekdote.

Het bovenstaande is hetzelfde als een lot kopen omdat je zus de loterij heeft gewonnen. Pas als de overgrote meerderheid van de mensen de loterij heeft gewonnen na het kopen van een lot is het zinvol om ook een lot te kopen.

Het is precies hierom waarom de wetenschap bestaat. Er zijn onderzoekers die zich iets afvragen en dat dan gaan testen. Bij een grote en representatieve groep. Mocht het zo zijn dat een bepaalde situatie meetbaar verandert na een wijziging (die onvermijdelijke stralender huid na het uitbannen van kristalsuiker) bij die grote groep, dan wijst onderzoek uit dat dat zo is. En ik kan u vertellen: het voorbeeld is slechts een voorbeeld en niet waar. Ook al staat het hier geschreven.

De reden waarom ik dit uitleg is dat ik vaak reacties onder mijn posts zie van mensen die zeggen: ‘voor mij werkte het, dus ik doe het wel’ bijvoorbeeld bij een artikel over detoxen. Dat het voor jou werkt is zeker een reden om het te doen, maar het is zeker géén argument voor anderen. Pas als de wetenschap aantoont dat je stofwisseling op gang komt van citroenwater in de ochtend (wat niet is aangetoond) dan kun je dat zelf gaan ervaren.

Wetenschappers zijn het over het algemeen met elkaar eens over veel zaken. Het probleem is dat de media nogal graag alarmerende en slecht onderbouwde artikelen de wereld in helpen, zoals bijvoorbeeld over oil pulling. Dan staat er bijvoorbeeld een anekdote over een supermodel die aan oil pulling doet en plotseling is dat dé manier om jezelf te zuiveren van gifstoffen. Terwijl de extreem saaie wetenschap al lang en breed weet dat oil pulling grote onzin is.

Als er een les is die je nu wilt leren is het deze: gebruik de data van velen om te bepalen wat voor jou kan werken in plaats van de data van jou om te bepalen wat kan werken voor velen.

En geloof sowieso niet wat ik hier schrijf.