Autonome observaties (3)

autonome-observaties-3

1.

Het is goed om te streven naar het vinden van plezier in nadenken, mijmeren, verheugen, problemen oplossen etcetera in plaats van acties uitvoeren en spullen kopen. Het is toch veel fijner om geluk te kunnen ervaren terwijl je op een stoel zit en niet beweegt, in plaats van ervoor naar de Kalverstraat te moeten en een proxy voor geluk te kopen?

2.

Online platforms zijn geen platforms. De populaire mensen worden alleen maar populairder en de massa wordt nietszeggender. En bovendien profiteert het platform zelf ervan. Als het platform er was voor de gebruikers, dan was het niet zo rijk (Facebook, Google, etc.). Het zijn hellende vlakken, pentforms eerder.

3.

De belofte (niet expliciet door iemand uitgesproken) van het internet was het verdwijnen van middle men, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Er zijn juist een paar hele grote middle men (Amazon, ik zie je) die heel erg machtig zijn. Misschien dat cryptocurrencies dit kunnen gaan oplossen.

4.

Het internet is een plek waar de gegevens van mensen worden verhandeld. Als iets gratis of goedkoop is, dan is dat een illusie. Dus gratis gebruik maken van een dienst, bestaat niet. Je geeft je gegevens. En die worden verhandeld. Jij bent dus het clickbait.

5.

Als websites bezoeken surfen is, is boeken lezen duiken.

6.

Things are in the saddle, and ride mankind.
—Ralph Waldo Emerson

7.

pro·fiel (het; o; meervoud: profielen)

korte persoons- of karakterbeschrijving, algemene typering: een profiel aanmaken een korte persoonsbeschrijving van zichzelf op een site zetten

8.

To be everywhere is to be nowhere.
—Seneca

9.

Google is direct afhankelijk van hoe afgeleid hun gebruikers zijn: hoe meer kliks, hoe meer winst. Idem voor alle overige advertentiebedrijven.

10.

Als je je concentreet op de savanne twee miljoen jaar geleden en er komt een leeuw aan, dan vreet ‘ie je op. Dus het is vrij logisch dat mensen zich moeilijk kunnen concentreren. Maar meestal was er ook geen leeuw. En tegenwoordig zijn er meestal wel veel afleidingen.