Over m’n nieuwe boek Autonomie

Autonomie boek

Ik schrijf een nieuw boek en dat heet Autonomie. Het gaat, misschien niet heel verrassend meer, over autonomie. Want dat is belangrijk. En dat vinden te weinig mensen.

Autonomie ligt zo ongeveer op de grens van zelfstandigheid, individualisme en zelfvertrouwen. Een soort drielandenpunt dus. Maar dan zonder toeristen en in de weg fietsende wielrenners. Het is niet een mindset, niet een gedachte, niet een product en ook niet een illusie. Maar wat het wel is, weet ik niet precies. Daarom schrijf ik een boek.

Dat boek komt pas in 2019 uit hoor. Want ik ben geen wetenschapper en/of hoogleraar en ook niet een oude man met veel levenservaring. En ik ben ook niet superautonoom. Maar ik denk dat dat niet erg is en dat ik over een jaar wel meer weet.

Dus koop alvast m’n boek.

Autonomie kun je ongeveer overal in je leven tegenkomen en het kan je ook ongeveer overal in je leven helpen.

Het boek bestaat voorlopig uit de volgende hoofdstukken:

Algemene voorwaarden — intro

In dit deel leer je over de voorwaarden van autonomie (waarom je het bijvoorbeeld niet voor kunt doen) en lees over autonomie op een kringverjaardag. Je leert definities die je daarna kunt weggooien, waarom entitlement zo belangrijk en vervelend is en hoe fijn het is om dingen niet te voorspellen

Haast — over tijd

Haast is een verslaving aan tijd en de kern van (de behoefte aan) autonomie. In dit hoofdstuk gaat het over het heet/koud empathiehiaat, waarom uitstelgedrag je gelukkig maakt (en noodzakelijk is), dat doelen stellen vrij vaak onzin is, hoe quick fixes nooit een oplossing zijn en waarom succes zo moeilijk te definiëren is.

Clickbait — over aandacht

Dit vertelt je waarom niet de links waar je op klikt maar jijzelf het clickbait is. Het hoofdstuk gaat over de belofte (of wens) van internet als manier om direct contact met elkaar te krijgen maar een tegengestelde praktijk. Verder lees je over de onzin van e-mail, hoe je verveling kunt omhelzen, waarom Youtubers ridders zijn en wat karnalistiek is. En waarom Matthëus (die discipel) zo belangrijk is.

Boze fans — over relaties

In dit deel lees je over hoe individuen en collectieven met elkaar in verband staan. Je komt er, hopelijk, achter dat autonomie iets anders is dan egoïsme, dat autonomie juist zorgt voor betere relaties, waarom iedereen in werkgroepjes altijd denkt dat ‘ie het beter alleen kan doen (en ze allemaal gelijk hebben) en waarom mensen elkaar toch zo vaak ongevraagd advies geven.

Roofdieren — over macht

In dit deel leer je over de overeenkomst tussen pooiers en priesters, wat het betekent om heel rijk te zijn, waarom aandacht een belangrijke valuta is (maar alleen als je daar aandacht aan geeft) en waarom groeien een dogma is.

Werk lozen — over arbeid

De antipreneur neemt je in dit deel weg van Linkedin en vertelt je over spanning en ontspanning, wat een carrière eigenlijk is, waarom van 9 tot 5 werken veel beter is dan niet van 9 tot 5 werken en waarom we hardwerkende mensen toch altijd op een voetstuk plaatsen en we daarmee ons eigen graf graven.

Materiële obesitas — over troep

Sparen voor later is op drie manieren fout en je kunt beter huren dan kopen maar ook beter kopen dan huren. Dit hoofdstuk gaat over waarom we hoogwaardige middelmatigheid goedpraten, wat via negativa betekent en waarom bezit extra afstofwerk is maar alles huren ook niet de oplossing is.

Dubbeldippen — over gezondheid

Autonome keuzes zijn de sleutel tot het einde van ieder dieet, die áltijd rigide zijn. Dit deel vertelt je waarom obesitas wordt veroorzaakt door dubbeldippen (teveel consumeren en vervolgens teveel dieetproducten consumeren) en waarom je niet kunt weten dat je een slaaptekort hebt.

Plaats maken — over de dood

Het laatste deel gaat over waarom angst voor de dood eigenlijk angst is om niet geleefd te hebben, wat je er aan zou kunnen doen (hoeft niet) en waarom iets achterlaten in veel gevallen juist wel egoïsme is. Een lekker positief eind van het boek, dus.

Pre-order Autonomie hier. Dan krijg je tenminste iedere maand updates en kun je meekijken met het hele boekproces. En dat is gezellig en leuk.