De (beperkte) Bali Guide

Gili Air bootje

Voor praktische tips, scroll helemaal naar beneden.

Al je vrienden zijn er al geweest en jij nog niet. En al de vriendinnen van je vriendin zijn er ook geweest en nu zijn jullie de enigen in Nederland die nog nooit op Bali zijn geweest. Maar het is nog niet te laat hoor.

Met deze Guide doe je het direct goed. En kun je vervolgens meepraten met iedereen die het over Bali heeft.

ff samenvatting

Bali is een Indonesisch eiland tussen Java en Lombok en dat zijn ook Indonesische eilanden. Dus dat is wel zo gezellig.

De grootste stad op het eiland is Denpasar en dat kun je nu weer vergeten behalve dat het handig om te weten is dat je vlucht naar Bali dus altijd naar Denpasar (DPS) gaat.

Sowieso scheelt het tijd als je even alle airport codes uit je hoofd leert.

Vliegen: nooit rechtstreeks

Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Bali want daar is het net te ver voor. KLM licht je op. Hun zogenaamde directe vlucht heeft een tussenstop in Singapore om te tanken (en ff wat passagiers te wisselen), dus dat is geen directe vlucht en daarom moet je KLM boycotten en kun je evengoed (nee beter, want wél wifi en stopcontacten aan boord en fijnere stoelen en beter eten en goedkoper) met Emirates via Dubai vliegen. Of met Etihad via Abu Dhabi of met Qatar via Doha.

En als je wat comfort en luxe wil inleveren en wat langer wil reizen maar wel wat minder wil betalen, dan kun je ook met China Southern of China Eastern vliegen. Via China dus.

En dan is er nog het Indonesische Garuda, dat stiekem één van de beste maatschappijen ter wereld is, en je naar Bali brengt via Jakarta.

Kijk maar even wat het goedkoopste/fijnste/snelste is.

Een retourticket boven de €600 is te duur en hoe je dat dus nooit moet gaan zitten betalen, leg ik je nog wel een keer uit.

Doe niet zo stoer Jelmer.

Oja op Schiphol moet je je wel altijd even melden bij de Balibalie voordat je gaat.

Vind ik zelf een leuk grapje.

To do: toeristendingen

Bali is een tropisch eiland dus het is er altijd lekker warm maar soms regent het en dat is afhankelijk van het regenseizoen. Young Gerrit Hiemstra met z’n dooddoeners.

Regenseizoen

Regenseizoen

Het eiland leeft van toerisme, dus wat er te doen is, zijn toeristendingen: surfen, eten, zuipen, snorkelen, scooterrijden, massages krijgen en doen alsof je cultuur opsnuift.

Nee, de cultuur daar is toeristen bedienen.

Geografie: Een aambeeld met een fliebeltje

Bali is net iets groter dan de provincie Noord-Brabant maar dat is een vergelijking van niks want niemand komt ooit in Noord-Brabant en als je er wel komt kun je over de snelweg en Bali heeft eigenlijk alleen maar gore asfaltweggetjes met scooters. Bali ziet er uit als een aambeeld met onderaan nog een fliebeltje. Ik weet niet of je weet wat een aambeeld is, laat staat wat een fliebeltje is dus hier ff een kaartje:

Aambeeld + fliebeltje

Aambeeld + fliebeltje

Vrijwel alles gebeurt in het zuiden van het eiland (net boven het fliebeltje) en de mensen die nu gaan reageren dat het noorden ook heel leuk is en dat er dolfijnen zijn en dat hun moeder naar Sanur is geweest, hebben gelijk maar dit artikel gaat niet over alle uitzonderingen maar over algemeenheden want je bent immers de laatste die Bali bezoekt.

De luchthaven scheidt het aambeeld van het fliebeltje en vroeger ging iedereen direct vanaf het vliegveld naar het dichtstbijzijnde strand en dat was Kuta. Inmiddels is dat een soort goor Indonesisch Mallorca dus daar kun je je verfijnde Hollandse neus voor ophalen. Trap ook niet in die resortdeals naar Nusa Dua (gelegen op het fliebeltje aan het oosten) en Sanur (gelegen in het oosten ten opzichte van Kuta). Want je bent geen oude lul.

Het is daar allemaal hartstikke saai joh. En je hebt er geen vegan café’s voor mooie Instagramfoto’s. Kan TicketSpy je wel een Balideal voorschotelen, maar het is niet de plek waar je wil zijn.

Goed dat Kuta is dus kut en daar heb je je ezelsbruggetje.

Boven Kuta ligt Legian en dat is net iets minder kut maar nog steeds niks aan want superdruk met uitlaatgassen en surfwinkels en roze Australiërs in hemden. Je kunt er wel leren surfen want er zijn meestal laffe golfjes. Maar dit was een guide voor niet-surfers.

Boven Legian ligt Seminyak en het is niet zo dat het allemaal aparte dorpen zijn want het is gewoon één grote stad. Maar Seminyak is wel leuk, en nog steeds heel druk. Hier heb je wel geinige restaurants en een Starbucks met goed internet (en dat heb je nodig, want voor de rest is het letterlijk [nee niet figuurlijk maar letterlijk] huilen om het langzame dataverkeer).

Nog verder naar het noorden aan de westkant van het eiland (we zijn inmiddels ongeveer 1,5 uur met de taxi in druk verkeer verderop) ligt Canggu en dat is het leukst vanwege het feit dat er heel veel café’s en restaurants en visbarbecues zijn waar je allemaal geen zak voor betaalt, maar waar je wel lekker eet. En er zijn surfplekken die populair zijn maar dit is inderdaad de Guide voor niet-surfers, dus check dat ff ergens anders.

En dan is er ook nog Ubud en dat ligt in het binnenland ongeveer 2 uur rijden vanaf het vliegveld en/of vanaf Kuta en/of vanaf Seminyak en/of vanaf Canggu en in Ubud is het óók druk maar hier komen mensen om te relaxen of om de yogachick uit te hangen of om een kookcursus te doen of om een apenbos te bezoeken.

Ubud is wel geinig, maar niet echt, dus dat kun je overslaan, tenzij al de vriendinnen van je vriendin vinden dat je daar moet gaan yogaën of door rijstvelden moet scooteren of een waterval moet dronen. Dan ga je daar lekker naar toe met je bek.

Het fliebeltje onderaan Bali heet Uluwatu en dat is tof omdat het best groen is en er allemaal kliffen zijn met daaronder stranden. Dus de moeite waard. Maar voor heel even.

Ten oosten van Bali ligt een eiland en dat heet Nusa Lembongan en daar kun je met een bootje naar toe varen. Het eiland is best geinig (met uitzondering van het droevige en voor sommige mensen fatale instorten van de brug, in de zomer van 2016) maar hier is ook niet zo heel veel te doen, behalve met manta rays snorkelen en dat is echt één van de meest awesome dingen om te doen in je leven. Maar ik spreek voor mezelf en m’n saaie kutleven. En als je daar gaat snorkelen lig je met iedereen en z’n moeder tegelijk in het water.

En dan zijn er ook nog de Gili-eilanden maar die horen eigenlijk bij Lombok dus die liggen op 3 uur varen (de schipper zal je zeggen dat het 2 uur varen is maar hij onderdrijft, die lul) vanaf Bali. Ga hier vooral naar toe als je zand in je rolkoffer wil en/of niet houdt van wifi en airconditioning.

Lombok is een eiland dat ongeveer even groot is als Bali en dat ligt ten oosten van Bali en het is hier leuk want alles is groen met allemaal palmbomen maar er is ook malaria en er is misschien weer nét even te weinig te doen. Hier is ook een Kuta en dat lijkt een Wild West dorp zonder verharde weg en met allerlei restaurantjes. Vluchten vanaf Bali naar Lombok (en andersom) zijn niet zo duur. Een bootje ook niet, maar waarom zou je met de boot gaan als je ook kunt vliegen. Je bent verdorie geen pleb.

Verblijf: kijk maar even

Er zijn meer hotelkamers/guesthouses/airbnb’s dan toeristen op Bali dus je kunt ieder moment op het laatste moment een onderkomen fixen voor de volgende dag. Je kunt ook lekker met de Uber of taxi voor niet teveel geld van A naar B of naar C of naar X dus als je van tevoren in Nederland al alles boekt ben je ofwel een sukkeltje of veel te relaxed.

Wat ik zelf altijd doe, maar je moet lekker zelf weten wat jij doet, is een villa boeken zodat je lekker alles voor jezelf hebt (ieuw, andere mensen) en met een beetje geluk ook iemand die je gebakken rijst als ontbijt maakt en je bed opmaakt wanneer je dat het hardst nodig hebt.

Boek gewoon bij Airbnb of Booking. Die laatste heeft altijd de dag van tevoren mooie aanbiedingen. En korting op bijna gratis is meestal wel een mooie deal.

Oja, iedereen kan voor je een scooter regelen en dat hoeft niet meer te kosten dan 4 euro per dag. Zo kun je dus alle plekken die ik hierboven heb afgezeken gaan bekijken en dan checken of ik gelijk heb.

Oja (2): zo’n beetje iedereen kan fixen dat je was wordt gedaan en dat hoeft ook nog geen 5 euro voor een intense zak vol met was te kosten. Scheelt ook weer. Met dat zweterige stinkweer daar.

Oja (3): een Indonesische simkaart met 12gb data kost je ongeveer 10 euro dus dan kun je mooi op ieder moment op Google Maps kijken waar je bent en waar je naar toe gaat (en shit posten op Instagram, maar dan moet je wel even rekening houden met het tijdsverschil voor de meeste likes).

Wat ga je dan de hele dag doen?

Scootterrijden natuurlijk!

En in de zon liggen, massages nemen, schelden op langzaam wifi en eten. Dat laatste kan het beste hier:

Crate café (Canggu): tering druk (daarom wordt er op het moment van schrijven een verdieping bij op gebouwd) maar intens lekker ontbijt, bijvoorbeeld de breakfast burrito.

Warung Bu mi (Canggu): een bord eten kost je letterlijk 2 euro. Nuff said.

Dojo Bali (Canggu): een flexwerkplek met normaal internet (maar zonder airconditioning, wtf). 24 uur toegang kost je 14 euro.

Barbacao (Seminyak): geen idee wat voor keuken. Bestel alles van de kaart. Beetje prijzig voor Bali, maar nog steeds minder dan 30 euro pp.

Circle K mini mart (heel Bali): Hier kun je Magnum White Almond kopen.

Dandelion (Canggu): een Indonesisch restaurant met loslopende konijnen. Ze serveren geen konijn.

Apotek Canggu Daily: koop hier je slaappillen (diazepam) want die werken als een tiet als je bijvoorbeeld ’s nachts terug moet vliegen.

Nalu Bowls (Canggu): zit naast Dojo Bali en hier kun je smoothie bowls eten. Instagramwaardig én ook nog tering lekker (zeldzame combinatie). Vooral de acai bowl. De smoothie met framboos en banaan is soms tering lekker en soms is de banaan niet rijp. Word dan boos.

Revolver (Seminyak): hier is lekkere koffie. En dat intens kleine koffietentje op Jalan Petitenget (ik weet niet hoe je dit uitspreekt) is gewoon geinig.

Ku de ta (Seminyak): bestel alle sushi van de kaart. Goeie sunsetview ook wel.

Happy Chappy (Seminyak & Canggu): een Chinees restaurant. Bubble tea is er vooral lekker.

Die gast met die spicy corn bij Single Fin (Uluwatu): dit is echt de slechtste tip ooit, maar als je naar Single Fin gaat om te gaan zuipen op zondagavond, dan staat er bij die kooi met apen (weet ook ff niet waarom) een dude spicy gebarbecuede maïs te verkopen. Nou, die moet je kopen want lekker. En je hebt die maïs trouwens overal.

Ok en verder weet ik het ook niet meer.

Ga dan.